Tekst KAP Jaap Wolting
Foto MCD
Edelman met militaire eer herbegraven
Militairen van 44 Painfbat JWF begeleidden 23 mei de stoffelijke resten van ‘hun’ kolonel Schelte van Aysma naar zijn laatste rustplaats: het gerestaureerde familiegraf in de kerk van Schettens. De militair sneuvelde in 1637 tijdens het Beleg van Breda. Het Regiment Johan Willem Friso gaat als oudste regiment van de KL terug tot 1577.
Aanleiding voor de herbegrafenis was de ontdekking van Schelte van Aysma’s helm in 2015 door conservator Jeroen Punt van het Nationaal Militair Museum. De helm stond al eeuwen in de kerk van het dorpje. Een lokale amateurhistoricus vond later Schelte van Aysma’s graf onder de kerkvloer.
De stoffelijke resten van de gesneuvelde werden vanaf de voormalige woning van de familie (Osinga State) op een oude munitiedrager van het Korps Rijdende Artillerie vervoerd naar de kerk. Bij het godshuis werd de kist overgezet op een draagbaar. Enkele militairen droegen tijdens de tocht heraldische en adellijke waardigheidstekenen: vlag, rouwbord, helm, sporen en zwaard. Het waren de symbolen van officieren tijdens de Tachtigjarige Oorlog waarin Schelte van Aysma streed. Bij het graf vond een korte plechtigheid plaats die werd afgesloten met het Friese volkslied.
Nieuwe deal voor warme hap
De voorziening van regenereerbare maaltijden voor Defensie wordt gecontinueerd. Daarvoor tekenden Defensie en de firma Marfo in mei een contract. Flexibiliteit en innovatie op gebieden als smaak, logistiek en verpakking zijn belangrijke onderdelen van de nieuwe deal.
Vanaf 2009 levert Marfo Defensie al diepgevroren maaltijden, maaltijdcomponenten en lunchextra’s, die kunnen worden opgewarmd in de Mobiele Satellietkeukens. Momenteel bestaat het assortiment uit 70 verschillende warme maaltijden, 30 uiteenlopende extra’s en een uitgebreid pakket specifieke vegetarische- en geloofsvoeding.
Onderlinge strijd infanterie
Infanteristen gingen in mei de strijd aan met collega’s tijdens wedstrijden in commandovoering, tactiek, techniek en schietvaardigheid. 44 Infanteriebataljon won de Prins Bernhard Trofee (schietvaardigheid) en 42 Infanteriebataljon de Zilveren Laars (tactisch en urban run, winnaars te zien op de foto) – beiden onderdeel van de Bartelsbekerwedstrijd.
De Bartelsbeker wordt sinds 1971 georganiseerd en is in het leven geroepen door luitenant-generaal b.d. Jacques Bartels. Als commandant van het Eerste Legerkorps stelde hij hoge eisen aan de geoefendheid. Oorspronkelijk was het een operationele inzetbaarheidstest gedurende 24 uur voor pantserinfanterie- en verkenningspelotons. Tegenwoordig strijden de deelnemers in een scenario om de wedstrijd zo realistisch mogelijk te maken.
Monteurs voor het voetlicht
Monteurs sergeant-1 Ten Brinke en korporaal-1 Berendsen van de ODB-Groep van het B&TCo kregen medio mei een bijzonder bedankje. PC-LAS generaal-majoor Kees Matthijssen zette ze in het zonnetje, in het licht van ‘Leerzame Incidenten’ rondom bedrijfsveiligheid.
Aan het begin van een oefening in Wildflecken werden de Mobiele Satelietkeukens defensiebreed afgekeurd. Als alternatief huurde Defensie mobiele stoomovens in, die op krachtstroom met vuistdikke kabels werken. De monteurs bedachten een alternatief stroomplan en legden het voor aan een elektrospecialist van 101 Geniebataljon. Samen kwamen ze tot een werkbare oplossing, zodat de collega’s van 45 Painfbat in Duitsland geen honger hoefden te lijden.
Het handige monteursduo ontving uit handen van Matthijssen een oorkonde en een gereedschapskist. Dit alles naar aanleiding van een uitvraag van PC-LAS om goede voorbeelden van ‘Leerzame Incidenten’ aan te leveren.
Militairen krijgen interim-gevechtskleding voor uitzendingen
Rode baretten die binnenkort naar Mali gaan, kregen begin juni nieuwe gevechtskleding. CDS luitenant-admiraal Rob Bauer reikte de eerste tenues uit bij het KPU-bedrijf.
De nieuwe set gevechtskleding bestaat uit 3 gevechtsshirts, 2 gevechtsbroeken met geïntegreerde kniebeschermers, 3 veldshirts, 2 veldbroeken, een smockjas en 2 hoofddeksels. Een van de verschillen is dat de ondershirts geen knoopjes meer hebben, die zaten oncomfortabel in combinatie met een scherfwerend vest. Ook de geïntegreerde kniestukken zijn nieuw. Alle kleding is uitgevoerd in multi-camouflage print.
De nieuwe sets zijn voor alle militairen die de komende 2 jaar op uitzending gaan. Dit nieuwe interim-gevechtstenue is een tijdelijke oplossing voor militairen die in 2018 en 2019 deelnemen aan missies. Het overbrugt de periode tot de invoering van het nieuwe Defensie Operationeel Kleding Systeem (DOKS) in 2020 voor alle militairen. De rest van de krijgsmacht krijgt DOKS als nieuw gevechtspak naar verwachting vanaf het derde kwartaal in 2020 uitgereikt; de totale uitrol voor heel Defensie duurt naar verwachting 2,5 jaar.