Tekst KAP Jaap Wolting
Foto MCD

Landmacht krijgt met Kodiak krachtpatser

De landmacht heeft de Kodiak-geniedoorbraaktank eindelijk echt in handen. Na jaren van intensief testen en aanpassen, droeg DMO de multifunctionele krachtpatser eind mei over.

De Kodiak is een multifunctionele ‘gereedschapskist XXL’ voor de pantsergenie. Het imposante voertuig kan met zware gereedschappen doorgangen forceren en beschermende constructies creëren. Ook kan het 'Zwitserse zakmes’ van de genie werkzaamheden uitvoeren onder dreiging van vijandelijk vuur. Denk daarbij aan het slopen van vijandelijke constructies om een opmars mogelijk te maken of juist de vijand te vertragen.

x

81mm mortieren vuren weer

Na een schietverbod van 10 maanden knalden Nederlandse militairen voor het eerst weer met 81 mm mortieren. Nederlandse mortieristen in Litouwen hadden de eer tijdens oefening Flaming Thunder in oefengebied Pabrade.

Het schietverbod werd ingesteld nadat er een zwakte in het wapensysteem was geconstateerd. “Om weer te mogen schieten waren nieuwe drukringen nodig”, aldus sergeant Bastiaan, commandant van de bewuste mortiergroep. “Dat we vandaag eindelijk weer kunnen schieten, is fantastisch.”

In tegenstelling tot het dodelijke ongeluk met een 60 mm mortier in Mali, kampten de 81 mm mortieren niet met defecten in de munitie. Wel weken de prestaties af door drukverlies bij het droppen van de projectielen in de buis.

Landmachtdagen groot succes

Met een precisiesprong landden 26 mei 2 parachutisten van de KL in de Hofvijver in Den Haag. De sprong maakte deel uit van de Landmachtdagen. Naast publiekspresentaties en openbare ceremonies in 17 steden bezocht de landmacht 1.000 basisschoolklassen en 30 middelbare scholen.

Almere trok met 40.000 het grootste aantal bezoekers. Van de andere locaties hadden Den Haag en Schagen de meeste belangstellenden met aantallen van rond de 15.000. Het publiek toonde zich enthousiast over de activiteiten. In diverse steden lieten landmachters zien hoe ze onder extreme omstandigheden een huis zuiveren. Ook mocht het publiek op veel plekken meerijden met militaire voertuigen. Lange rijen stonden er ook bij de tokkelbaan en het abseilen. Traditiegetrouw kregen de wapens eveneens veel aandacht.

Landmachters geslaagd voor opleiding berggids

Vorige maand zijn sergeant-majoors Jasper en Joop – beiden sportinstructeur bij LO&S – geslaagd voor de Heeres Bergführer-opleiding (HBF) in Duitsland. Deze loodzware scholing leidt militairen op om als berggids operationele eenheden door hoog alpine terrein te leiden.

Het werkveld van de HBF valt normaal gesproken binnen het domein van de Special Operations Forces. Vandaar dat deze opleiding doorgaans alleen door commando's en mariniers van de Maritime Special Operations Forces gevolgd wordt. Voor de LO&S is dit dan ook een unicum. Waar het rotsklimmen in het verleden vooral gericht was op het ondersteunen van grensverleggende activiteiten, is de taakstelling de laatste jaren ook langzaam richting het ondersteunen van het operationeel optreden in bergachtig terrein gegaan.

Overledenen landmacht herdacht op Bronbeek

Op 31 mei vond de jaarlijkse herdenking van overleden personeel van de Koninklijke Landmacht plaats. In bijzijn van Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Leo Beulen werden de militairen en burgers herdacht die tijdens hun actieve dienst zijn overleden, met speciale aandacht voor hen die afgelopen jaar zijn overleden. Dat betreft zowel gesneuvelden als personeel dat het leven liet door ongeval of ziekte. De herdenking vond plaats op Landgoed Bronbeek in Arnhem.