01

Dit artikel hoort bij: Landmacht 05

What’s in it for you?

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto SGT Hille Hillinga

Rondje Rukla door de lens

Rondje wat? Rukla, de uitvalsbasis voor de battlegroup van de enhanced Forward Presence in Litouwen. Wil je een beeld krijgen van wat je aantreft als Nederland jou die kant op stuurt als vooruitgeschoven aanwezigheid van de NAVO? Check onderstaande platen.

Via de hoofdpoort van de kazerne waar je een half jaar leeft. Tenminste, als je niet in het veld ligt. Je komt alleen langs de Litouwers na vertoon van je Defensiepas. Een groot verschil met je collega’s die in Mali vanuit Camp Castor opereren: de wacht richt hier geen .50 op ieder voertuig dat komt aanrollen.

Er is in een jaar tijd veel veranderd. Dankzij degelijk sanitair en een dak boven je hoofd heb je geen modderpoten meer  wanneer je van de natte fab naar de tent loopt. Als je pech hebt, moet je naar het gesnurk van 7 kerels luisteren, heb je geluk deel je een kamer met slechts 3 militairen. Elke verdieping heeft een natte groep. Wasmachines en drogers zijn er ook. Die draaien overigens niet uit zichzelf. Wasregeling? Zelluf!

Ben je gek op augurk en kool, zit je hier geramd en is elke maaltijd een gastronomisch hoogtepunt. Fruit en vruchtensappen zijn er altijd in overvloed en broodjes gesmolten kaas stillen de ergste honger. In het weekend gaan de serveersters helemaal los. Tijdens het lieflijke gebonk van happy hardcore storten ze zich vol overgave op het uitserveren van Litouwse specialiteiten. Je stoel/kruk schuif je trouwens na het eten niet aan, maar hang je op. Gelukkig staan er prima koffiemachines met verse arabicabonen, dus je hoeft de eetzaal nooit met een vervelende nasmaak te verlaten.

Defensie stuurt geen arts naar Rukla, wél 9 man geneeskundig personeel. De infanteriecompagnieën hebben de beschikking over 2 GNK-Boxers, op de kazerne staan ook nog 2 ZAU’s. Voor een eerste consult meld je je altijd eerst bij een Nederlandse AMV-er. Hij of zij bepaalt of het nodig is dat je een (buitenlandse) arts ziet. Die spreekt waarschijnlijk Kroatisch, Noors of Duits, dus daar zit die AMV-er dan ook standaard bij.

Karten, zwemmen, of naar Kaunas of Vilnius, mits dagtrips naar die steden plaatsvinden als je niet net hulzen aan het maken bent in het oefenterrein. Televisie kijken kan ook, of poolen, darten en tafeltennissen. De Nederlanders hebben op de vijfde verdieping van een van de legeringsgebouwen een relaxruimte. Daar koop je snacks en alcoholvrij bier, kun je Nederlandse tv-zenders kijken en er staat vrijwel altijd koffie te pruttelen. Veel Nederlanders hebben overigens op hun eigen verdieping chillhoeken gebouwd. 

Gewoon euro’s. Je wilt natuurlijk weten of er een Amerikaanse PX is. Knak... De Amerikanen hebben de leiding over de battlegroup in Polen en zijn op Rukla dan ook nauwelijks te vinden. Waar je dan je toelage aan kunt spenderen? De lokale bakker heeft een rijdende dependance op de kazerne, de Duitsers verkopen sigaretten, horloges, luchtjes en uitstekende broodjes hamburger (aanrader!) en je kunt natuurlijk ook gewoon lokaal shoppen.

Door niet élke dag zo’n vette hap naar binnen te schuiven bij de Duitsers. Sportmogelijkheden zijn er genoeg en er is een sportinstructeur. Op de vijfde verdieping hebben de Nederlanders een ‘sporthok’. Overal kun je rennen en er zijn mountainbikes te leen. In de gym ligt voldoende staal en er staan enkele cardio-apparaten. Nu de zon weer gaat schijnen, is beachvolleybal populair. In de zandbak naast het square vind je vaak militairen van de eFP. Is bovenstaande voor jou allemaal niet toereikend? Geen stress: je mag ook in de stad Jonova sporten. Kun je weer eens baantjes trekken in je Speedo.

In de oefengebieden zijn beren en elanden de baas (en teken). Waar je die grote zoogdieren waarschijnlijk niet zult zien, geldt het tegenovergestelde voor die spinachtigen… Op de kazerne in Rukla groeien veel naaldbomen, wonen legio vogels en een kat. En waar wij in Nederland merels hebben, hebben ze hier ooievaars. Probeer niet onder een zwerm van deze nationale trots door te rijden, want dat ga je met alleen je ruitenwissers niet redden…

Marcherende Litouwers-in-opleiding, al dan niet zingend. Een blik op de machtige Neris, de 510 kilometer lange rivier die ook door Wit-Rusland stroomt. Werkruimtes voor de staf. Een (nu nog) serie tenten op een grote zandplaat. Recent uit de grond gestampte slaapchalets. Een uitgemergeld pand wat uitermate geschikt is voor het betere OVG-werk. En natuurlijk een mengelmoes aan NAVO-personeel: Duitsers, Fransen, Kroaten, Noren en een Belg. De pantsers staan niet op dezelfde kazerne als waar je slaapt, maar op de Temporary Support Area, een paar klikken verderop.