Tekst KAP Jaap Wolting
Foto MCD

‘Extreme’ ketting voor Transportcompagnie

140 Zwaar Transportcompagnie ontving in maart 16 PowerLash-kettingen van DSM Dyneema. Extreem sterk en licht, uitgevonden in Nederland

Foto's: korporaal Shane Winsser

De compagnie draait nu een pilot, voortkomend uit de vraag naar lichte, gebruiksvriendelijke, maar toch sterke kettingen om zware voertuigen vast te zetten. De schakels van de PowerLash zijn gemaakt van meerdere lagen Dyneema-bandmateriaal. De textiele ketting heeft een treksterkte van 20 ton en je brengt hem met een speciale spanband op spanning. Doordat ze 8 keer lichter zijn dan vergelijkbare stalen exemplaren, blijven drijven en extreem slijtvast én snijvast zijn, werkt 140 Zwaar Transportcompagnie sneller, veiliger en duurzamer. 

x

Minister voor het eerst naar Mali

Minister Ank Bijleveld bezocht in maart voor het eerst de troepen in Mali. CDS luitenant-admiraal Rob Bauer vergezelde haar tijdens het bezoek aan de VN-missie Minusma.

Het tweetal reikte de VN-medaille uit aan een aantal militairen en tijdens gesprekken met militairen in Bamako, Gao en Kidal hoorde de minister uit eerste hand over hun ervaringen. In Kidal spraken de minister en de CDS ook met de Long Range Reconaissance Patrol Task Group. Hun voorgangers mochten afgelopen najaar enige tijd niet de poort uit. Dat had destijds direct een negatieve impact op de veiligheid van de burgerbevolking. Bauer gaf aan dat zowel Mali als de VN erg blij zijn dat de Nederlanders weer in Kidal patrouilleren.

Navigeren in Nacht van Militaire Muziek

Wie van puzzelen houdt, was op de Nacht van de Militaire Muziek in het National Militair Museum helemaal thuis. Om zoveel mogelijk van de 36 optredens bij te wonen, moesten bezoekers flink navigeren tussen de 7 podia. Alle grote Nederlandse militaire orkesten traden er op, samen met diverse solisten. De honderden musici speelden voor een uitverkocht huis.

Centraal thema dit jaar was ‘vader’, wat tot uiting kwam in diverse optredens, onder meer van jazz-fluitist Ronald Snijders. Hij trad op met de Fanfare ‘Bereden Wapens’ en verhaalde over zijn vader die dirigent was van de Troepen in Suriname-kapel. De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ speelde een speciaal door Herman van Veen gecomponeerd stuk over zijn vader die in 1947 zijn dienstplicht vervulde.

Dé vader van de avond was echter Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands en in ‘eigen persoon’ aanwezig. De Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’ presenteerde een programma waarin het Wilhelmus centraal stond. Dat leverde een staande ovatie op.

Verandering van de landmacht gestart

Op 9 maart vond de kick-off plaats van het veranderprogramma TORONTO. Het was de officiële start van het programma waarin alle plannen voor het weer op orde brengen van de landmacht samenkomen nu er eindelijk weer geld bijkomt.

C-LAS en zijn plaatsvervanger, generaals Beulen en Matthijssen, deden de aftrap op de Kromhoutkazerne, waar onder anderen ondercommandanten en projectleiders aanwezig waren. De naam TORONTO is gekozen, omdat de Canadese stad in 2017 de Invictus Games organiseerde. Die vormen een grote inspiratiebron voor luitenant-generaal Beulen.

De KL werkt momenteel hard aan het verbeteren van de beschikbaarheid van reservedelen, munitie en oefenmogelijkheden. Gelijktijdig start de landmacht met het herstellen van de balans tussen gevechtseenheden en gevechtsondersteunende en logistieke eenheden.

Er wordt structureel 400 miljoen per jaar uitgetrokken om deze balans te herstellen. Daarnaast is er krijgsmachtbreed 825 miljoen uitgetrokken voor het vernieuwen van het huidige materieel en het vervangen van de huidige capaciteit.

Eremetaal voor uitgezonden collega’s

500 Nederlandse militairen kregen vorige maand in Zwolle de Herinneringsmedaille Internationale Missies. Ze namen deel aan missies in Mali, Afghanistan, Irak, Azië, Afrika en het Midden-Oosten.

Minister Ank Bijleveld en CDS luitenant-admiraal Rob Bauer speldden de versierselen op. De minister citeerde daarbij militairen die naar hun ervaringen was gevraagd. Zoals eerste luitenant Maureen die in Afghanistan hielp bij het versterken van het Afghaanse veiligheidsapparaat, leger en politie.

Bijleveld: “Maureen zei: ‘Ik denk dat dit een goede manier is om bij te dragen aan de opbouw van een stabieler Afghanistan. Ik zeg niet dat het dé manier is, maar je moet ergens beginnen. Het is een illusie te denken dat we het binnen 5 jaar op orde hebben. Maar door de Afghanen te adviseren en te ondersteunen in plaats van ze de zaken uit handen te nemen, zijn we op de goede weg.’”

De bewindsvrouw reageerde ook op frustraties die militairen hadden laten blijken. “Ik weet dat er bij een aantal van jullie frustratie zit. Over het verloop van een missie. Of hoe de dingen tijdens een missie geregeld zijn, of juist niet. Of over de politiek en bureaucratie uit Den Haag, binnen de NAVO en bij de VN. Ik weet dat en begrijp dat. Je wilt je werk doen, de omstandigheden zijn al zwaar genoeg. Elk ander obstakel erbij is er dan 1 teveel.”

Het BIDKL aan het werk. Deze foto is niet van de recente inzet in Indonesië.

BIDKL assisteert Indonesië

Experts van de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) waren in maart in Indonesië. Ze adviseerden daar bij het opgraven en analyseren van stoffelijke resten in het kader van onderzoek naar de (gedeeltelijke) verdwijning van de Nederlandse oorlogsschepen Hr. Ms. De Ruyter, Hr. Ms. Java en Hr. Ms. Kortenaer, die op 27 februari 1942 tijdens de Slag om de Javazee vergingen. 

Op pagina 7 in dit magazine kunt u in de rubriek 'Mijn uitrusting' meer te weten komen over het BIDKL.