Defensienota 2018: vertrouwen

Tijdens de CLAS-Infodagen en in talloze gesprekken met u heb ik het vaak genoemd en ik herhaal het hier weer: het herstellen en versterken van vertrouwen is cruciaal! Het is een van de prioriteiten die ik heb gesteld in het veranderingsprogramma TORONTO. Daarom ben ik blij met de Defensienota 2018 die door de minister is gepresenteerd; er spreekt vertrouwen uit en de weg omhoog is gevonden. Samen met u ga ik werken aan het versterken van vertrouwen in de organisatie, vertrouwen in de mensen en vertrouwen van de samenleving in ons.

Het zijn de mensen die ons bedrijf maken. U bent het die ervoor zorgt dat we trots kunnen zijn. Daarom ben ik ook blij dat militairen weer in uniform over straat kunnen gaan. De samenleving mag weten en zien dat we er zijn voor hun veiligheid; dat we er staan als het nodig is.

De Defensienota is duidelijk: er gaan zaken veranderen en het wordt beter. Dit gaat alleen niet vanzelf. Allereerst zullen we af moeten van de regels die ons nu in de weg zitten. Regels die zijn ontstaan in tijden van krimp helpen ons niet altijd in tijden van groei. Ik daag u uit om uw creativiteit te gebruiken. En ik vraag om uw inzet en initiatief. Denk mee, doe mee. Ga naar uw commandant als het beter kan, denk in oplossingen. Zo kunt u het verschil maken.

Ook zullen deze veranderingen niet van vandaag op morgen geregeld zijn. Sommige dingen hebben tijd nodig en ik doe daarom ook een beroep op uw geduld. De minister spreekt over lange lijnen naar de toekomst. We zijn er nog niet, maar het begin is gemaakt. Ik ben blij met de verdeling van het extra geld. Ons personeel krijgt nadrukkelijk de aandacht, en dat is ook hard nodig. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in de midlife updates en vervanging van onze wapensystemen en zo wordt er aan vernieuwing gewerkt.

We zijn op de goede weg en met uw inzet bouwen we aan een landmacht die klaar is voor de toekomst. Samen zetten we de schouders eronder.

Luitenant-generaal Leo Beulen
Commandant Landstrijdkrachten