06

Dit artikel hoort bij: Landmacht 09

Hongaarse special forces zoeken versterking

Tekst Evert Brouwer
Foto Hongarije, Ministerie van Defensie

Nijpend tekort aan helikopters, wel meer budget

De mist trekt langzaam op rond Szolnok, Hongarije. De militaire journalisten van de European Military Press Association (EMPA) kunnen opgelucht ademhalen: de oefening van de special forces kan doorgaan, compleet met de inzet van een helikopter en wapengekletter.

De heide rond de basis, zo’n 100 kilometer van de hoofdstad Boedapest, is slechts even in stilte gehuld. Als een groepje gewapende terroristen met weinig goede bedoelingen op de journalisten inrijdt, grijpt een peloton trainees van 341 Special Operations Task Group in om een ‘ramp’ te voorkomen.

Het is geen wonder dat het Hongaarse ministerie van Defensie het paradepaardje van de landmacht in het zonnetje wil zetten. De eenheid, volledige naam Hungary Defence Force 2nd Árpád Bertalan Special Operations Forces Brigade, is de afgelopen jaren wél voorzien van wapens en voertuigen die voldoen aan de NAVO-normen.

De 2nd Árpád Bertalan Special Operations Forces Brigade beschikt over modernere apparatuur dan de rest van de Hongaarse landmacht.

Laatste benen

De krijgsmacht van Hongarije (NAVO-lid sinds 1999) is immers na jaren van bezuinigingen toe aan een fikse opknapbeurt. Vooral het rijdend materieel – T-72 tanks, BTR-80 pantserwielvoertuigen – en de (4 Antonov-26) transportvliegtuigen zijn al ver voorbij de laatste benen. Tot voor kort besteedde de regering zo’n 1 miljard euro aan Defensie, nog geen procent van het Bruto Nationaal Product. Dat budget zou over 10 jaar moeten zijn verdubbeld en daarmee terugkomen op het niveau van 1992.

Innige band

De commandotroepen zijn sinds 1 september van dit jaar al klaar met een grote metamorfose, die in 2005 werd ingezet. En dat in het eerste jaar van het groots opgezette 10-jaren investeringsplan (Zrínyi 2026), met daarbij veel dank aan de Amerikanen. Zij leverden de wapens, toebehoren en voertuigen: Hummers. Dat is niet onbegrijpelijk, want sinds 2005 bestaat een innige band tussen de Amerikanen en Hongaren.

Geen arctische- of bergtraining, maar wel riverine-ops voor de special forces. Niet zo gek met de op één na langste rivier van Europa (de Donau) binnen de grenzen.

Nijpend

Knelpunt blijft de inzet van helikopters, zegt het hoofd sectie operaties van de brigade, luitenant-kolonel Norbert Váczi. “De beperkte helikoptercapaciteit is een probleem van vrijwel alle NAVO-landen in Europa, maar de situatie hier begint nijpend te worden. We hebben gelukkig een heel goede verstandhouding met het helikoptersquadron, waardoor ze een stapje harder voor ons lopen. Zo kunnen we toch nog goed trainen.”

De Hongaarse luchtmacht beschikt over sterk verouderde Russische transportheli’s van het type MI-8 en MI-17, geposteerd bij 86 Helicopter Wing op het nabijgelegen Szolnok Airbase. Een klein aantal toestellen heeft onlangs een opknapbeurt ondergaan bij de bouwer, maar dan nog voldoen ze nauwelijks aan de eisen van deze tijd. De hoop is hier ook op Amerika gevestigd; er is al enkele malen gehint op de overname van overtollige UH-1 ‘Huey’s’.

De special forces in Hongarije moeten het doen met de verouderde MI-8 en MI-17 transporthelikopters.

Gevechtsklaar

2 Árpád Bertalan Special Operations Forces Brigade kent 5 taakgroepen. De mannen van 341 en 342 Special Operations Task Group (het precieze aantal is classified information, red.) vormen het operationele hart. Een staf en 2 ondersteunende groepen completeren de eenheid. 341 is gevechtsklaar oftewel NATO Combat Ready. “We zijn gespecialiseerd in landoptreden, waarbij we hebben afgezien van arctische- en bergtraining”, legt overste Váczi uit. “Internationaal trekken we op met de Amerikanen, maar we oefenen ook regelmatig met omliggende landen als Kroatië en Tsjechië. Nationaal werken de Special Operations Forces vooral samen met de contra-terrorisme eenheid (Terrorelhárítási Központ).”

De contra-terrorisme eenheid en de commando’s werken veel samen.

Beroep

De Hongaarse SOF mag klein zijn, het levert een beetje uit het zicht toch een flinke bijdrage aan de internationale operaties. “We hebben in een jaar met de Amerikanen in Afghanistan ruim 200 operaties uitgevoerd. Daarbij zijn 20 verdachten gearresteerd en is een aantal tegenstanders uitgeschakeld. Dat ging uiteindelijk ten koste van 1 gewonde aan onze zijde.”

Verder zijn of waren groepen van de Hongaarse commando’s actief in Bosnië-Herzegovina (SFOR), Kosovo (KFOR), Cyprus (UNFICYP) en de de Sinaï (MFO). “We zijn snel inzetbaar, dus doet men een groot beroep op ons. We kunnen daar met moeite aan voldoen, omdat we vacatures hebben. Het liefst zouden we zelf rekruteren onder de infanteriebataljons, maar daar worden ze niet blij van. Daar komt bij dat gemiddeld 1 op de 10 militairen geschikt is voor ons werk. Van hen valt nog eens zo’n 10 tot 20 procent af tijdens de opleiding. Maar tornen aan de eisen doen we niet.”

Optreden in verstedelijkt gebied maakt deel uit van de training.

Naamgever

2 Árpád Bertalan Special Operations Forces Brigade bestaat sinds 1 september dit jaar in de huidige vorm. Naamgever is de grondlegger van de Hongaarse paratroopers én verkenningseenheid, Bertalan Árpád. Hij richtte in 1939, in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog, een elite-eenheid van vrijwilligers op, die aan Duitse zijde heeft meegevochten.
Arpad kwam in 1941 met nog 19 van zijn mannen om toen hun vliegtuig neerstortte bij een actie in het toenmalig Joegoslavië.

Officieel heeft Hongarije pas sinds 1993 een commando-eenheid. Na de oktober-opstand tegen de overheersing van de Sovjet-Unie in 1956 mocht de krijgsmacht niet over special forces beschikken. Na het wegvallen van het IJzeren Gordijn werden een luchtmobiele en de para-eenheid samengesmolten tot 34 Lázsló Bercsényi Reconnaissance Battalion.