Een veilige werkomgeving

In de Volkskrant stond op 2 november een verhaal over misstanden bij 11 Luchtmobiele Brigade in 2013. Ik ben erg geschrokken van de beschreven gebeurtenissen en de impact op de slachtoffers. Er is mij alles aan gelegen hen de ondersteuning te bieden waar zij behoefte aan hebben.

Het beschreven gedrag is volstrekt ontoelaatbaar. Dit mag niet gebeuren. Toen niet, nu niet, nooit niet. Iedereen binnen de krijgsmacht moet kunnen rekenen op een veilige werkomgeving. Het past zeker niet bij waar we als krijgsmacht voor staan en wie we willen zijn.

Ik sta er voor dat iedereen bij de landmacht moet kunnen rekenen op een veilige werkomgeving. Vernedering, intimidatie of ander grensoverschrijdend gedrag past daar op geen enkele manier bij. Ik verwacht van iedereen dat jullie alert zijn en alert blijven op signalen van ongewenst gedrag, en hier op handelen. Om ontoelaatbaar gedrag te melden kunnen jullie op allerlei plekken terecht: bij leidinggevenden, vertrouwenspersonen of bij het meldpunt van de Centrale Organisatie Integriteit Defensie (COID). Desnoods komen jullie bij mij.

Helaas is dit niet de eerste keer dat er sprake is van een integriteitsschending. Ik vermoed dat het helaas ook niet de laatste keer is. Maar dit ongewenste gedrag is zeker ook niet structureel. Gelukkig niet. Ik weet, hoor en zie elke dag hoe er binnen de landmacht in verreweg de meeste gevallen gelukkig wél sprake is van een veilige werkomgeving. Wij moeten er met zijn allen dus alles aan blijven doen om ongewenst gedrag te voorkomen. En mocht het helaas dan toch gebeuren, dan moeten we het melden en zullen we de verantwoordelijken hard aanpakken.

Het is belangrijk dat we onze gedragscode kennen, uitdragen en vooral naleven. De komende tijd zullen we daar extra aandacht aan besteden. Ik verwijs jullie ook graag naar een artikel over integriteit in de net uitgekomen ‘De Onderofficier’.

Ik reken op jullie! 

Luitenant-generaal Leo Beulen
Commandant Landstrijdkrachten