Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Mediacentrum Defensie
Bollenstreek kleurt groen
150 parttime militairen van het Korps Nationale Reserve oefenden in oktober in de Bollenstreek. Ze patrouilleerden door de gemeentes Hillegom, Lisse en Teylingen. Inwoners speelden vrijwillig een rol door bij controlepunten mee te werken aan een veiligheidsonderzoek.
De Natres – bestaande uit 3.000 reservisten – bewaakt en beveiligt het Nederlands grondgebied. Omdat de militairen beter zichtbaar willen zijn in de maatschappij oefende 20 Natresbataljon (onderdeel van 11 LMB) in het optreden in stedelijk gebied. Daar kwam uiteraard de samenwerking met civiele autoriteiten aan de orde. Het stemde de burgemeester van de gemeente Teylingen tevreden. “We verwelkomen de militairen van de Nationale Reserve van harte”, aldus stadsbestuurder Carla Breuer voor aanvang van de oefening. “Het is belangrijk dat zij op straat kunnen oefenen en voor onze inwoners is het interessant om de militairen van zo dichtbij aan het werk te zien.”
Nieuw gevechtstenue voor KCT
In november stromen de eerste functionele gevechtstenues binnen bij de special forces. Deze nieuwe ‘MultiCam’ is het resultaat van de samenwerking tussen Interservice Kenniscentrum Speciale Operaties en MATLOGCO om materieelverwerving sneller te laten verlopen – onderdeel van de pilot ‘wendbaarheid’.
De functionaliteit van het nieuwe GVT is cruciaal voor het werk van de groene baretten. Commando’s moeten bij calamiteiten wereldwijd binnen 24 uur op de locatie van de crisis aanwezig kunnen zijn – de voornaamste reden dat zij nu de nieuwe MultiCam standaard verstrekt krijgen. Het materiaal is geschikt om in verschillende klimatologische, en onder diverse operationele omstandigheden te opereren. Ook kan een operator z’n scherfvest aandoen zonder dat de drukknopen in het borstbeen duwen, en zijn verschillende zakken en de pasvorm hierop aangepast. Twee operationele compagnieën zijn inmiddels voorzien. Naar verwachting loopt iedereen bij het KCT voor het eind van het jaar in het nieuwe pak.
Voor eenheden die niet zo’n korte reactietijd hebben als het KCT is de MultiCam niet standaard in de persoonsgebonden uitrusting opgenomen. Als onderdeel van het Defensie Operationeel Kleding Systeem krijgt de krijgsmacht tussen 2020 en 2022 een compleet nieuw uniform. Ter overbrugging komt er een interim-oplossing voor uitzendingen: Defensie koopt duizenden uniformen voor specifieke eenheden en militairen die op missie gaan.
Nederlander tweede man in Duits tankbataljon
Majoor Chris Sievers is sinds kort plaatsvervangend bataljonscommandant van het Duitse 414 Tankbataljon. Hij nam in oktober in Bergen-Hohne het stokje over van de Duitse luitenant-kolonel Rene Braun.
Het is – opnieuw – een grote stap voor de integratie van 43 Mechbrig in de Eerste Duitse Pantserdivisie. Nooit eerder werd een Nederlander tweede man in een Duitse operationele eenheid. De brigade in Havelte levert het personeel, circa 100 militairen, voor 1 tankcompagnie (bestaande uit 4 pelotons met in totaal 18 tanks), die 1 van de 4 compagnieën van het Duitse tankbataljon vormt. Daarnaast levert Nederland personeel voor de bataljonsstaf en voor de ondersteunende verzorgingscompagnie. Op het hoofdkwartier in Oldenburg en in Havelte wapperen dagelijks de Nederlandse en de Duitse vlag.
Brigadegeneraal Jan Swillens: “We streven naar een optimaal inzetbare bi-nationale eenheid. Daarbij is het uitgangspunt ‘wat goed is voor de Duitsers, is goed voor de Nederlanders’. Zo volgen de Nederlandse militairen bijvoorbeeld de Duitse tankopleiding.
In de militaire wereld bestaat er nog geen andere gevechtseenheid van deze grootte, met deze vorm van integratie van laag tot hoog niveau.
Noodhulpverleners weer thuis
Veel militairen die noodhulp hebben verleend op Sint Maarten na orkaan Irma, zijn weer thuis. Eind oktober zetten ze in Eindhoven weer voet op Nederlandse bodem. Het gaat om 107 genisten van de landmacht en mariniers.
Ondanks de terugkeer van deze grote groep zijn niet álle landmachters van het Caribische eiland vertrokken. Er zijn er 18 achtergebleven, naast het regelmatig wisselende mariniersdetachement op het eiland. Zij wikkelen de missie verder af – zo helpen ze bij het beladen van de Zr. Ms. Karel Doorman, die daarna naar Nederland terugkeert.
Sinds 27 oktober hangt er op de muur van het Sint Maarten Festival Village een herinneringsplaat, opgedragen aan de veerkrachtige bevolking van het eiland die na de verwoestende orkaan weer opkrabbelt. Het is ook een eerbetoon aan het werk dat de genisten de afgelopen weken hebben verricht.
Defensie zette na de verwoestende orkaan Irma op 6 september meer dan 1.000 militairen in om de bevolking van Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius te helpen en de orde te handhaven. Landmachters en mariniers ondersteunden samen met marechaussees het lokale gezag, terwijl schepen van de marine en vliegtuigen van de luchtmacht het eiland wekenlang bevoorraadden en mensen evacueerden. Een deel van deze militairen werd ook nog ingezet voor het verlenen van noodhulp op het door orkaan Maria getroffen Dominica.
Nieuw ontsmettingssysteem
101 en 414 CBRN Verdedigingscompagnie beschikken vanaf deze week ieder over 9 nieuwe ‘lichte’ ontsmettingssystemen. Majoor Eelco Touw, commandant 414, nam in Stroe de sleutel symbolisch over uit handen van DMO-projectleider kolonel Paul van Vroonhoven.
De ontsmettingssystemen zijn in samenwerking met het Defensie Expertise Centrum CBRN (Chemisch, Biologisch, Radiologisch en Nucleair) en het Duitse Kärcher Future Tech ontwikkeld en gebouwd, en op effectiviteit getest door TNO.
Elk ontsmettingssysteem, geplaatst op een viertonner, bestaat uit een speciaal ontwikkelde 10-voets container. Die is voorzien van geavanceerde apparatuur, een eigen energievoorziening en nieuwe soorten ontsmettingsmiddelen. Hiermee kunnen de compagnieën materieel, personen en terreinen sneller en effectiever ontsmetten. In totaal heeft Defensie 20 van deze systemen aangeschaft, 2 gaan er naar het Defensie Expertise Centrum CBRN in Vught.
De eenheden zijn daarmee weer compleet. 101 CBRN Verdedigingscompagnie moest 5 jaar geleden de helft van haar zwaardere ontsmettingssystemen overdragen aan de zustercompagnie uit Oirschot. “Beide hebben hun voordelen. Met de lichte kunnen we in nauwe straten snel en adequaat optreden. Voor grotere platforms, zoals grote hoeveelheden voertuigen, is het oude systeem uitstekend geschikt”, aldus commandant Touw.