11

Dit artikel hoort bij: Landmacht 07

Leesvoer voor Landmachters

Tekst KAP Jaap Wolting

De Britse schrijver Sir Richard Steele (1672 - 1729) zei het eeuwen geleden al: “Lezen is voor de geest, wat beweging is voor het lichaam”. Mocht je dus tussen de schietseries, oefeningen, conditieproeven en trainingen een gaatje hebben, pak dan eens een goed boek. Deze zomer hebben we uiteenlopende publicaties voor jullie bekeken. Zo lazen we meeslepende verhalen over het persoonlijke gevecht van oud-collega Erik Krikke, reisden met Robert Weintraub mee naar een jappenkamp op Sumatra en werden gegrepen door een rauw boek van David Finkel. 

David Finkel | Thank you for your service

De auteur geeft in deze uitgave op aangrijpende wijze en met veel details en mededogen de psychologische gevolgen van oorlog voor militairen weer. David Finkel zocht Amerikaanse mannen en vrouwen op die het strijdtoneel hebben verlaten, maar de oorlog nog elke dag met zich meedragen en opnieuw beleven. Finkel beschrijft op intieme wijze afwisselend de pijnlijke en de hoopvolle momenten die de militairen doormaken op hun weg naar genezing. Daarnaast schetst hij een ontroerend beeld van hoe het is om de oorlog niet los te kunnen laten. Niet alleen voor de soldaten maar ook voor partners, kinderen, vrienden en de psychologen die hun uiterste best doen om de schade te helpen herstellen.

Thank you for your service’ kost €19,99. Het boek van Karakter Uitgevers telt 280 pagina’s en heeft ISBN-nummer 9789045213736. 

Robert Weintraub | Geen betere vriend

Het verhaal van Judy, de enige hond die tijdens de Tweede Wereldoorlog officieel een krijgsgevangene was in een jappenkamp op Sumatra. Samen met Nederlandse, Engelse en Amerikaanse gevangenen werd Judy blootgesteld aan beestachtige wreedheden, tropische ziektes en ondraaglijke hitte waar velen aan ten onder gingen.

Maar de band die de soldaten met Judy kregen, gaf hun de moed om dit alles te doorstaan. Ze probeerden allemaal om Judy ongehavend door de ontberingen van het leven in het kamp te loodsen en vergaten daarbij hun eigen leed. Dat was hun redding.

‘Geen betere vriend’ kost €24,99. Het boek van Karakter Uitgevers telt 424 pagina’s en heeft ISBN-nummer 978945214214. 

Erik Krikke | Operatie geslaagd

Een openhartig boek dat je confronteert met de rauwe werkelijkheid van oorlog. In de zomer van 2007 wordt Erik als operatieassistent chirurgie uitgezonden naar Afghanistan. In het NAVO-hospitaal op Kandahar Airfield wordt dag en nacht met man en macht gewerkt om lijf- en ledemaatreddende chirurgie te verrichten. Niet alleen buiten de poort wordt gevochten… Alle ervaringen gaan Erik onder de huid zitten. Het opereren van vele zwaargewonde militairen, politiemannen en burgerslachtoffers onder primitieve omstandigheden maakt uiteindelijk van de hulpverlener een slachtoffer. Erik komt als een ander mens terug in Nederland. Problemen blijven niet uit. Zijn zwaarste gevecht begint pas jaren later.

‘Operatie geslaagd’ kost €23,99. Het boek van Uitgeverij Boekscout.nl telt 254 pagina’s en heeft ISBN-nummer 9789402229363. 

William Huizinga | Dat hadden ze niet voorspeld

Voor militairen kan het weer van levensbelang zijn. Operaties die worden bemoeilijkt door hevige neerslag, kisten die niet vliegen omdat het te hard waait. En wat te denken van een sniper die een doel op honderden meters moet uitschakelen? In dit boek neemt RTL-weerman William Huizinga ons mee in de raadselachtige wereld van het weer. Hij legt uit wat dat nou precies is en toont ons de grootste misverstanden die erover bestaan. De weersverschijnselen waar we allemaal bekend mee zijn, worden besproken en verklaard. Zo leer je dankzij dit boek veel over het weer. Interessant, zeker voor landmachters wiens werk zich vrijwel altijd buiten afspeelt.

‘Dat hadden ze niet voorspeld’ kost €19,99. Het boek van Karakter Uitgevers telt 160 pagina’s en heeft ISBN-nummer 9789045211282.