05

Dit artikel hoort bij: Landmacht 07

Anne heeft de ‘tofste studentenbaan’

Tekst TLNT Bianca Brasser
Foto SM Sjoerd Hilckman en Louis Meulstee

Bijbeunen bij Defensie

Dat een kantoorbaan niks voor haar is, dat wist ze al. En als student archeologie schroomt ze werken in de regen ook niet. Met de voeten diep in de modder. Maar het leger in, met een universitaire opleiding? Daar had ze zelf nooit aan gedacht. Tot ze hoorde van Defensity College. Het programma dat studenten een bijbaan biedt bij Defensie. 1 dag in de week. Betaald. En als militair.

De 22-jarige Anne Versteeg hoort bij de eerste lichting zogenoemde werkstudenten. Eind augustus volbracht ze de Algemene Militaire Opleiding Reservisten (AMO-R). En dat betekent dat zij haar vorige studentenbaantje, bijles geven aan scholieren, nu inruilt voor een bijbaan bij de landmacht. 

‘Mijn vrienden omschrijven mij als een lief, schattig meisje. Nu zien ze foto’s van mij in GVT, gecamoufleerd en rennend door het bos’

Lief en schattig

“Ik ben opgegroeid met mooie landmachtverhalen van mijn vader. Maar dat ik hier zelf terecht zou komen, had ik nooit verwacht”, zegt Versteeg, wier vader als overste bij de infanterie diende. “Mijn vrienden omschrijven mij als een lief, schattig meisje. Nu zien ze foto’s van mij in GVT, gecamoufleerd en rennend door het bos. Dat levert verbaasde reacties op.”

‘Een parttimebaan naast mijn studie bij zo’n grote organisatie sprak mij aan’

‘Er geldt 1 heel belangrijke regel: Je bent op tijd. En dan heb je je spullen op orde. Punt’

Meteen enthousiast

Versteeg volgt op dit moment 2 masteropleidingen archeologie, 1 aan de universiteit van Leiden en 1 aan die van Amsterdam. Via een vriendin hoorde ze over Defensity College, een nieuw programma dat jonge slimme mensen moet aantrekken en binden aan Defensie. De initiatiefnemers creëren hiervoor bijbanen voor universitaire studenten op de defensiewerkvloer.

“Ik was meteen enthousiast”, zegt Versteeg. “Een parttimebaan naast mijn studie bij zo’n grote organisatie sprak mij aan.” Maar er waren ook twijfels. “Ik dacht: ze hebben vast geen bijbaan voor mij. Voor een student lucht- en ruimtevaarttechniek, criminologie of recht zijn vast plekken zat. Maar wat heb ik als archeologiestudent Defensie te bieden?” Op een informatiedag vroeg zij het één van de oprichters van Defensity College op de man af. Haar voorgevoel bleek onjuist, voor iemand met kennis op universitair niveau van geschiedenis bleek zeker wel plek. 

JISTARC

Vanaf deze week gaat Versteeg aan de slag bij JISTARC. “Ik doe onderzoek naar de geschiedenis van de eenheid en daar maak ik een naslagwerk over voor de werknemers”, vertelt Versteeg enthousiast. “Hoe en wat precies, moet nog blijken. Maar ik vind het nu al de tofste studentenbaan.”

‘Je wordt op zo’n moment gewoon meegetrokken door de groep’

Militair

De werkstudenten van Defensity College gaan als reservist aan de slag, beginnend als korporaal. Daarom moeten zij de AMO-R volgen. Zo ook Versteeg. En dat betekende: slapen onder een poncho, wapenlessen, teamwork en vooral: presteren onder tijdsdruk. “Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt”, blikt Versteeg terug. “Alles moet binnen een bepaalde tijd. Er geldt 1 heel belangrijke regel: je bent op tijd. En dan heb je je spullen op orde. Punt. Er is gewoon geen andere mogelijkheid. Een mooi stukje discipline. Lessen over organisatie en structuur die ook heel leerzaam zijn voor de rest van mijn leven.”

Fysiek was het evenmin altijd makkelijk, erkent Versteeg die zichzelf omschrijft als ‘niet onwijs sportief’. “Tijdens de eindoefening speelden instructeurs van de mariniers de vijand. Binnen een paar seconden moesten we ons kamp verplaatsen. OPS-vest aan, rugzak met volle bepakking op, geweer mee, rennen en niemand achterlaten. Dat was zwaar. Maar je wordt op zo’n moment gewoon meegetrokken door de groep.”

Studenten

Een groep bestaande uit universiteitsstudenten welteverstaan, want voor de Defensity College-kandidaten werd een speciale paarse AMO-R georganiseerd. “Wat mij het meest verbaasde, is dat een groep hoogopgeleide studenten met 0,0 voorbereiding en totaal geen informatie over wat er komen gaat, toch zo snel militair wordt. De ceremonie tijdens onze diploma-uitreiking zag er echt strak uit. We stonden daar als militairen. En zeker niet als ‘studenten die niks kunnen.’”

‘We stonden daar als militairen. En zeker niet als studenten die niks kunnen’

Versteeg ‘is er nu van’. En zo voelt het ook.  “Als ik mijn GVT aantrek, mijn baret opzet, ja, dan voel ik me wel echt een militair.” En papa? “Die is super trots”, lacht ze. “Met 2 dochters, allebei universitair opgeleid, had hij het idee dat 1 van zijn kinderen bij Defensie terecht zou komen al snel laten varen. Dat ik nu een landmacht-uniform draag, zag hij zeker niet aankomen.”

Meer lezen over Defensity College en de oprichters?  Lees dit artikel in de Defensiekrant. https://magazines.defensie.nl/defensiekrant/2017/15/het-betere-bijbeunen-studentenbaan-bij-defensie