Tekst RITM Henny de Boer
Foto SM Gerben van Es | Video: SM Peter van Bastelaar

‘Het wordt eenvoudiger om ons in te zetten’

“Yes!” Kapitein Luuk van het VuursteunCommando balt enthousiast zijn rechtervuist. “Ik ben zo blij dat ik heli's zie én tegelijkertijd de schoten hoor.” Links van hem knallen 120 mm-mortiergranaten de lucht in, terwijl rechts twee Chinooks landen met meer mensen en materiaal. “Hier heb ik 1,5 jaar naartoe gewerkt. Het is mooi om te zien dat alle onderdelen nu bij elkaar komen tot een geheel.”

De hele batterij kreeg een Basis Helikopter Training.

Vorige week beleefde de Charliebatterij een mijlpaal op het Artillerie Schietkamp in ‘t Harde: zelfstandig een heli-inzet uitvoeren in combinatie met het uitbrengen van grondgebonden vuursteun. Voorheen zorgden de eenheden die vuursteun aanvroegen – LMB, KCT, Marns – voor alle randvoorwaarden bij een helikopteroperatie. Maar nu zijn de mortieristen opgeleid om daar zelf in te voorzien. De hele batterij kreeg een Basis Helikopter Training. Ook zijn mortieristen opgeleid tot Rigger Marshaller, Landing Point Finder, Landing Point Commander of Helicopter Handling Instructor. 

Rigger Marshallers bereiden de voertuigen, mortieren en scherpe munitie voor op vertrek.

Kettingen

Op de heide bereidt de mortiergroep het materieel zorgvuldig voor op vertrek. Rigger Marshallers zijn druk in de weer met touwen, tape en kettingen. Ze binden de 120 mm-brisantgranaten vakkundig vast in pallets, zodat die straks veilig onder de Chinooks hangen. De LPC checkt of alle kettingen correct klaarliggen. “Ik wil zeker weten dat de sling nergens tussen schiet en alles krom trekt”, inspecteert hij nauwkeurig. 

Mortieristen zitten bij de bosrand paraat om in te stijgen.

Gezonde spanning

De mortieristen hebben natuurlijk eerder gevlogen en geschoten, maar de combinatie is lang geleden. Bovendien moet de operatie snel en veilig gebeuren. “We hebben de Chinooks twee uur tot onze beschikking”, kijkt batterijcommandant kapitein Remy hoopvol toe. “Dat zorgt voor gezonde spanning.” 

Na de landing is het rap loskoppelen en lossen.

Balanceren

Dan schalt de luide stem van wachtmeester Walter over de pick-uplocatie: “2 minuten!” Hij staat in verbinding met een van de piloten van de steunende helikopters. Terwijl de heli's dichterbij cirkelen, knielen de mortieristen alvast in de bosrand om de downwash op te vangen. Even later lopen zij tussen het opwaaiende gras de laadbak van de heli in. Zodra de Chinook vlak boven de grond balanceert, tuurt de loadmaster door het gat naar beneden of het materiaal goed wordt aangeklikt. Onder de heli haken de Rigger Marshallers het materiaal razendsnel aan. 

De mortieren worden in stelling gebracht om enkele doelen een paar kilometer verderop uit te schakelen.

Bungelen

Bungelend aan een heli, zweeft een Benz over bos, water en heide. Bij aankomst is het eveneens rap lossen, de mortieren in stelling brengen en vuren. LMB heeft vuursteun aangevraagd om voertuigen van vijandige eenheden enkele kilometers verderop uit te schakelen. De stukscommandant steekt zijn arm in de lucht en schreeuwt “veilig” zodra de eerste mortier in stelling is gebracht. “Veilig”, roept ook de veiligheidscommandant ter bevestiging, waarop de eerste granaten het mortier verlaten. 

Mortieristen in actie zien? Check de video!

Inslagen

Chinooks brengen in meerdere waves mensen en materiaal ter plaatse tot er uiteindelijk 4 mortiergroepen tegelijk vuur uitbrengen. De inslagen komen steeds dichter bij het doel. 200 meter, 50 meter. Tot de pelotonscommandant via de verbindingen de verlossende woorden hoort van de luchtmobiele waarnemer uit het voorterrein: “End of mission. Target destroyed.” 

Terwijl de derde wave Chinooks landt, brengt de eerste mortiergroep al vuur uit.

Bloei

Kapitein Luuk en wachtmeester Walter delen complimenten uit aan het peloton. “Het zag er superstrak uit”, evalueert Luuk vol lof. “Voortaan hoeven eenheden die we van vuursteun voorzien geen mensen meer te leveren om ons verplaatsingsgereed te maken”, benadrukt hij het belang van de oefening. “Het wordt dus makkelijker om ons in te zetten.” Een lang voortraject is afgesloten. Met succes. “We hebben vele zaadjes geplant. Vandaag kwam de boom tot volle bloei”, blikt Luuk terug. “Dat geeft een megakick.”

‘Meer inzicht in elkaars optreden’

Joint

Ook helikoptervlieger kapitein Ronald van het 298 Squadron spreekt van een soepel verlopen oefening. “De Charliebatterij heeft laten zien dat ze zich op een veilige en doordachte manier per helikopter kan verplaatsen, joint, dus met ons.” In de voorbereiding heeft hij de planning en what if-scenario’s uitvoerig doorgenomen met supervisor Luuk. Ladingen, locaties, tijden en prio’s passeerden de revue. Behalve een soepel verloop, levert de samenwerking ook meer wederzijds begrip op en inzicht in elkaars optreden. “Daardoor kunnen we in een missiegebied uiteindelijk beter op elkaar inspelen.”