Duitsland en Nederland vormen front tegen raketdreiging

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp heeft samen met zijn Duitse collega generaal Volker Wieker de verdere integratie van de Duitse en de Nederlandse luchtverdediging bekrachtigd.

Apollo, zoals de samenwerkingsovereenkomst heet, brengt een Duitse luchtverdedigingseenheid van zo’n 300 militairen onder bevel bij het Nederlandse Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando (DGLC). De Duitse eenheid blijft gehuisvest in het Duitse Todendorf. Wel krijgen de staf, het kenniscentrum en de opleidings- en trainingseenheid van het DGLC versterking van Duitse collega’s.

Onderzocht wordt hoe de Duitse en Nederlandse luchtverdedigingseenheden nog intensiever kunnen samenwerken qua doctrinevorming en opleidingen. Ook wordt er een binationaal kenniscentrum opgezet om de bestrijding van bemande en onbemande toestellen en ballistische raketten te verbeteren. 

Commando-overdracht

Kolonel Peter Gielen heeft eind augustus het commando over het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) overgedragen aan zijn ranggenoot Jan Blom. Onder belangstelling van Commandant Landstrijdkrachten, de burgemeesters van Gemert-Bakel en Venray, familie, genodigden en inwoners van de gemeente vond de ceremonie plaats op het Ridderplein in Gemert.

x

Logistiekelingen bevoorraden Luxemburgers in Litouwen

De tweede rotatie van enhanced Forward Presence (eFP) in Litouwen is alweer ruim een maand in het gebied. De logistiekelingen van het OOCL brachten een zogenaamde Bevostraat (bevoorradingsstraat) uit om hun collega’s uit Luxemburg te bevoorraden. De voertuigen kwamen een voor een door de straat om zich weer op te ‘toppen’ met onder andere eten, drinken en munitie.

IGK

Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK) luitenant-generaal Hans van Griensven bracht eind augustus een bezoek aan de mannen en vrouwen in Litouwen. Hij wilde uit eerste hand horen wat de ervaringen zijn van de militairen in het inzetgebied.

Laatste missiebezoek generaal Middendorp

Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp heeft na 38 dienstjaren voor het laatst een missiegebied bezocht. De generaal bezocht 2 dagen de Nederlandse Minusma-eenheden in Mali. "Met gemengde gevoelens", geeft de generaal toe. "Enerzijds geniet ik van de vele gesprekken en de gedrevenheid van de mannen en vrouwen. Anderzijds besef ik tijdens zo'n bezoek des te meer wat ik achterlaat. En dan is het ook mooi te zien met welke warmte de eenheden je ontvangen en hier aandacht aan besteden. Iets om nooit te vergeten." 

Op de eerste dag ontmoette Middendorp in Bamako zijn Malinese collega, generaal Mahamane Touré. Aansluitend ontving de militaire commandant van Minusma, generaal-majoor Jean-Paul Deconinck, hem. 's Avonds had hij een ontmoeting met Nederlandse militairen die op het hoofdkwartier van Minusma werken. De generaal maakte op de tweede dag in Gao samen met militairen van de Long Range Reconaissance Patrol Group een wandeling door de provinciehoofdstad. 's Avonds wisselde hij tijdens het avondeten van gedachten met een aantal militairen. 

Nieuw monument voor omgekomen genist

In de tuin van het Geniemuseum in Vught is een monument onthuld ter nagedachtenis van sergeant der eerste klasse Martijn Rosier. De genist van 111 Pantsergeniecompagnie kwam op 26 augustus 2007 in Uruzgan om het leven door een bermbom. Het monument werd onthuld in het bijzijn van familie en oud-pelotonsgenoten van Rosier.

Jarenlang deed Martijn Rosierbrug op het oefenterrein bij Weert dienst als gedenkplek. De baileybrug was tevens de locatie waar onderofficieren-in-opleiding stilstonden bij het hoogste offer dat een militair kan brengen. Met de verhuizing van de Koninklijke Militaire School van Weert naar Ermelo, raakte de brug deze belangrijke functie kwijt.

Om te voorkomen dat de gedenkplek in Weert in verval zou raken, werd besloten een herdenkingsplaats in de tuin van het Geniemuseum te maken. Het nieuwe monument bevat originele delen van de oude gedenkplaats in Weert. Zo is een van de panelen van de oude baileybrug verwerkt in het metselwerk. 

Onderscheidingen voor KNIL-veteraan

KNIL-veteraan Willy Welcker heeft in Lafayette (Californië) het Mobilisatie Oorlogskruis en het Ereteken voor Orde en Vrede ontvangen. Landmacht-attaché kolonel Marcel Buis reikte beide medailles uit als blijk van respect en waardering voor zijn optreden onder buitengewoon moeilijke omstandigheden.

Zes maanden nadat hij gehoor had gegeven aan de algemene oproep tot mobilisatie werd Welcker door de Japanse strijdkrachten krijgsgevangene gemaakt. Vervolgens werd hij per Japans helleschip verscheept naar Rangoon om daar aan de beruchte Birma-Siam spoorlijn te werken. Na de capitulatie van Japan bleef hij tot 1950 in dienst bij het KNIL. 

Prijzenregen schietteam KL

Het schietteam Koninklijke Landmacht sleepte een groot aantal prijzen in de wacht bij het International Combat Rifle Shooting toernooi in Bloemfontein (Zuid-Afrika). Het Nederlandse team presenteerde zich op uitstekende wijze. Het team keerde terug naar Nederland met 7 gouden, 7 zilveren en 5 bronzen medailles.

Resultaten:

  • Sld 1 A.J. Smit van 11 LMB StSt met 1 x zilver
  • Maj Rudy Ernst van HQ 1 GNC/ST met 1 x goud en 1 x zilver
  • Owi R.J. den Boer van OTCo/STS IGLW met 1 x goud, 1 x zilver en 3 x brons
  • Sgt F. Bakker van 10 Natres/E-cie met 3 x goud, 2 x zilver en 1 x brons
  • Teamsscore met 2 x goud, 2 x zilver en 1 x brons
  • Laatste team stage 3e prijs internationaal

Vermeldenswaardig is de prestatie van soldaat 1 A.J. Smit (11 LMB StSt). Smit zit nog maar drie maanden bij het Schietteam KL en heeft een plaats bij de beste 50 weten te schieten (met een deelnemersveld van 330 schutters).