09

Dit artikel hoort bij: Landmacht 02

Leesvoer voor Landmachters

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto MCD

Cicero zei het al: “Een kamer zonder boeken is als een lichaam zonder ziel”. Mocht je dus tussen de oefeningen, schietseries en bevelsuitgiftes een gaatje hebben, pak dan eens een goed boek. Deze maand hebben we weer compleet uiteenlopende publicaties voor jullie bekeken. We vlogen met een jonge soldaat naar Libanon, keken door het sniper-vizier van de Mosin-Nagant van Vasili Zajtsev en kregen meer inzicht in het vraagstuk terrorisme.

Raymond Langereis – Oorlog lyrics

In dit meeslepende boek reis je met een 19-jarige Nederlandse jongen mee naar Libanon. Langereis vertelt over het leven van een UNIFIL-soldaat in een gevaarlijke periode in de zomer van 1980. Hij beschrijft de spanningen, de angsten, de machteloosheid, de beschietingen en de hechte vriendschap die ontstond. Een intensieve periode in het leven van een soldaat die diende in de naam van vrede. Een periode waarin Langereis afscheid nam van zijn onschuld en van een jongen in een man veranderde.

‘Oorlog lyrics, Dutchbatt Libanon 1980’ kost €16,95. Het boek van Uitgeverij Aspekt telt 214 pagina’s en heeft ISBN-nummer 9789463381949.

Peter Knoope – Het westen onder vuur, de haat verklaard

Sinds 2011 is terrorisme schrikbarend toegenomen in frequentie en intensiteit. Politiek geweld maakt veel slachtoffers, in het Westen, maar vooral ook daarbuiten. Is er sprake van een oorlog, zoals verschillende politieke leiders ons willen doen geloven? Peter Knoope is oud-directeur van het Internationaal Centrum voor Contraterrorisme. Vanuit zijn persoonlijke ervaringen tracht hij de haat van terroristen te verklaren en plaatst hij de terreur en de veiligheidsmaatregelen in een breder perspectief.

‘Het westen onder vuur, de haat verklaard’ kost €17,95. Het boek van Uitgeverij Amsterdam University Press telt 155 pagina’s en heeft ISBN-nummer 9789462983243.

Meerdere auteurs – Elk schot een treffer

Deze publicatie bevat de opmerkelijke verhalen van 10 sluipschutters tijdens WOII, beschreven door militaire historici die zich in deze materie hebben verdiept. De afgelopen jaren is men mede dankzij films als Enemy at the Gates en American Sniper anders naar deze specialisten gaan kijken.

Het zijn mannen en vrouwen die de macht hebben veldslagen door een welgemikt schot een andere wending te geven. Simo Häyhä doodde een nauwelijks te bevatten hoeveelheid van 500 Sovjets tijdens hun invasie van Finland. Vasili Zajtsev werd een held van de Sovjet-Unie, nadat hij honderden Duitse officieren en een handvol andere sluipschutters doodde.

‘Elk schot een treffer’ kost €19,99. Het boek van Karakter Uitgevers telt 300 pagina’s en heeft ISBN-nummer 9789045208909.