Energie en motivatie

De afgelopen 2 maanden stonden voor veel collega’s van het Commando Landstrijdkrachten in het teken van de oefening Bison Drawsko (BIDO 2017) in Polen. Het was jaren geleden dat we op brigadeniveau het gevecht van verbonden wapens hebben getraind. Het is zeker niet zo dat we niet kunnen vechten, dat hebben we bijvoorbeeld in Afghanistan laten zien. Het is wel zo dat deze oefening ons heeft geleerd dat operaties in het campagnethema Combat Operations anders zijn dan de stabilisatieoperaties die we allemaal zo goed kennen.

Je zou kunnen zeggen dat deze oefening ons met de neus op de feiten heeft gedrukt. Aan de ene kant zag ik dat onze jarenlange investeringen hun vruchten afwerpen. Zo werd bijvoorbeeld het net ingevoerde Boxer pantserwielvoertuig op vele plekken naar tevredenheid gebruikt, net als het commandovoeringssysteem ELIAS. Ook zag ik dat niets zo leerzaam is dan om écht grootschalig te oefenen, ondersteund met geavanceerde onderwijsleermiddelen. Het echte gevoel voor tijd-/ruimtefactoren krijg je alleen in het veld en dat is ook precies waarom deze oefeningen essentieel zijn. De inzet van het Mobile Combat Training Centre simulation system (‘lasergamen’) is wat dit betreft goud waard. Tactische inschattingsfouten straft een vijand bijvoorbeeld genadeloos af. Dat vergeten de betrokkenen nooit meer.

Aan de andere kant legt zo’n oefening altijd de vinger op de zere plek. Sommige capaciteiten van het Commando Landstrijdkrachten zijn zo schaars dat het brigadegevecht afhankelijk is van een zeer beperkt aantal wapensystemen en ondersteunende eenheden. Ik noem bijvoorbeeld het aantal beschikbare pantserhouwitsers of de logistieke ondersteuning. Ook is kennis en ervaring van dit mobiele en dynamische optreden hoog in het geweldsspectrum bij velen wat weggezakt. Logisch ook, want de aandacht lag de afgelopen jaren op een ander type operaties. Dat gaan we verbeteren.

Deze oefening was ook vanwege een andere reden bijzonder, omdat de oefening deel uitmaakte van een serie aan activiteiten van Defensie in Oost-Europa. Zoals we allemaal weten is de Europese veiligheidssituatie de afgelopen jaren aanzienlijk verslechterd, mede vanwege de gewijzigde houding van Rusland. Daarom oefenen onze NAVO-bondgenoten en dus ook Nederland in Oost-Europa. Dat gebeurt niet alleen om deze landen gerust te stellen. Ook Rusland wordt duidelijk gemaakt dat de lidstaten vastbesloten en eensgezind zijn in de verdediging van het bondgenootschappelijk grondgebied. Het verklaart de uitgebreide aandacht voor deze oefening. We gaan dat vaker zien, ook voor onze ‘normale’ activiteiten. Conflicten worden niet meer alleen uitgevochten op de grond, in de lucht of op zee, maar in toenemende mate ook in het informatiedomein. 

De afgelopen periode is niet voor iedereen gemakkelijk geweest en verbeteringen laten soms lang op zich wachten. Oefeningen als BIDO 2017 geven veel energie en motivatie om het Commando Landstrijdkrachten beter te maken, klaar voor welke inzet dan ook!

Luitenant-generaal Leo Beulen

Commandant Landstrijdkrachten