x

Roep om militairen

De KL wil in het kader van ‘Landmachtdagen 2017’ van 8 t/m 12 mei zoveel mogelijk groepen 7 en 8 bezoeken. Aan de hand van persoonlijke verhalen kunnen militairen een actueel beeld schetsen van de landmacht. De ervaring leert dat het voor veel leerlingen al een eye-opener is dat het militair bestaan niet zozeer om vuurgevechten draait.

Circa 2.000 groepen hebben zich opgegeven voor ‘praten met soldaten’. De landmacht zoekt nog steeds vrijwilligers. Coördinator Ronald Hoeks kan het iedereen aanbevelen: “Elke militair die ik na een bezoek spreek, is positief verrast over de betrokkenheid en waardering waar de kinderen blijk van geven.”

Op intranet staan ondersteunende middelen zoals een lesplan en een basispresentatie. Daarnaast krijgen alle ‘gastdocenten’ een USB-stick met een introductieclipje en sporks om als aandenken uit te delen. Op de pagina staat ook een overzicht waarin geïnteresseerden kunnen intekenen op een school. Meer over de schoolbezoeken en de ondersteunende middelen op:

http://intranet.mindef.nl/kl/publicaties/communicatie/

Landmachtdagen/landmachtdagen_2017/Schoolbezoeken.aspx

Via het overzicht op SharePoint (linkje op de bovenstaande intranetpagina) kun je voor 31 maart een school uitzoeken en je belangstelling mailen naar clas.communicatie@mindef.nl. Na de bevestiging benader je in maart de contactpersoon van de school om datum en tijdstip af te spreken.

Nieuwe nachtzichtapparatuur

Met de symbolische overhandiging van het eerste exemplaar aan de CDS kwam op 20 februari de eerste levering nieuwe nachtzichtapparatuur beschikbaar voor Defensie.

De ‘helderheidsversterkende bril’ (HV-bril) van THEON bestaat uit een HV-buis en een draagstel dat op de helm kan worden gemonteerd. De kijker kan als monoculair of binoculair worden opgebouwd en gedragen.

De uitlevering van de serie kijkers aan CLAS-eenheden start deze maand bij het verkenningspeloton van 44 Pantserinfanteriebataljon en neemt voor de hele landmacht naar verwachting een jaar in beslag. De prioriteit van uitlevering is gebaseerd op het gereedstellingsproces van de eenheden.

De instroom van nieuwe nachtzichtmiddelen vervult een lang gevoelde behoefte. Het vormt een aanzienlijke verbetering voor de ‘night capability’. Hiermee zijn echter niet alle tekorten opgelost. De Defensie Materieel Organisatie heeft al een nieuwe aanbestedingsprocedure opgestart voor een volgende versie kijkers, die de komende jaren het bestand verder aanvult. DMO onderzoekt samen met TNO en de industrie de mogelijkheid om met een gepersonaliseerd masker het draagcomfort verder te vergroten.

x

Regels toekennen Draaginsigne Gewonden verruimd

De regels voor het toekennen van het Draaginsigne Gewonden (DIG) zijn verruimd. Een militair met ernstig psychisch letsel door herhaaldelijke of langdurige blootstelling aan de directe gevolgen van oorlogsgeweld, kan het insigne nu ook krijgen. Eerder moest sprake zijn van lichamelijk of psychisch letsel door een direct op de persoon gerichte gevechtshandeling of geweldsuitoefening.

Dat wil zeggen dat onder anderen medisch specialisten het insigne kunnen aanvragen. Voorwaarde is dat zij langdurig slachtoffers van oorlogsgeweld behandelden en daardoor psychisch letsel opliepen. Ook militairen met een posttraumatisch stress-syndroom door bijvoorbeeld het ruimen van massagraven komen in aanmerking voor het ereteken.

Het herzien van het ministeriële besluit over het DIG komt voort uit het veteranenbeleid. Een evaluatie wees uit dat het decoratiebeleid van Defensie onder de loep moest worden genomen. Het aanvragen van en de regels over de DIG bleken een steeds terugkerend vraagstuk.

x

Onderofficieren nemen eigen rol onder de loep

Wat is de rol van de onderofficier en welke positie heeft die binnen Defensie? Hierover spraken medio februari 80 onderofficieren met elkaar in Den Haag. De bijeenkomst was het startschot voor de herziening van de beleidsvisie van Defensie.

Krijgsmachtadjudant Nico Spierenburg opende het samenzijn. Op zijn verzoek discussieerden onderofficieren van alle krijgsmachtdelen over de huidige visie, en wat ze in een toekomstige versie graag terug zouden zien. In het document uit 2007 staan onder meer de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van onderofficieren. Door de manier waarop Defensie optreedt, is de rol van onderofficieren steeds belangrijker geworden. Ze worden in moeilijke en complexe omstandigheden ingezet. Hierbij moeten ze vertrouwen op hun expertise, vakmanschap, ervaring en leiderschap.

“Uw rol is continu in ontwikkeling”, zei minister Hennis. Volgens haar is het beroep op de krijgsmacht anno 2017 flink toegenomen en daarmee ook op de onderofficier. “Uw verantwoordelijkheid is groot. U speelt een belangrijke rol in de uitvoering van al uw taken en daarmee bepaalt u – in hoge mate – niet alleen het gezicht maar ook het succes van onze inzet.”

Legertop eert gevallenen

Bijna de hele defensietop heeft op 17 februari de brug bij Nijmegen overgestoken tijdens de Sunset March. Deze wandeling is sinds 19 oktober 2014 een dagelijks huldeblijk aan de geallieerde militairen die in 1944 vochten voor de vrijheid van Nederland. Elke avond loopt een veteraan bij zonsondergang de brug over, van zuid naar noord.

Vaak lopen veteranen, schoolklassen, vriendengroepen of geïnteresseerde burgers mee met ‘de veteraan van de dag’. Op 17 februari waren het de commandanten van landmacht, luchtmacht, marechaussee, CDC, en directeur DMO. Zij herdachten de militairen die gestorven zijn voor de vrede en vrijheid van Nederland.

Het eerbetoon ontstond toen Nijmegen 3 jaar geleden een nieuwe brug kreeg; de Oversteek. Deze ligt vlak bij de plek waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen van US 82nd Airborne Division de Waal overstaken en 48 geallieerde militairen omkwamen.

Alles komt samen rond SAP

Met onderlinge kennisuitwisseling toonden bijna 200 functionarissen uit alle geledingen van de KL in februari hun belangstelling om het gebruik van SAP (Systemen, Applicaties en Producten voor gegevensverwerking) en de ketenlogistiek te verbeteren. Op de SAP-Informatiedagen wisselden het Materieel Logistiek Commando hun ervaringen uit met de operationele eenheden en spraken de herstelcompagnieën met staf CLAS.

De deskundigen op het gebied van materiële gereedheid spraken in Stroe onder meer over het juiste gebruik van SAP. Daarnaast werd duidelijk dat vanaf maart de focus op de kritische artikelen wordt gelegd – essentieel voor het ‘up & running’ krijgen van onze belangrijkste (wapen)systemen. Verder deelden de functionarissen ervaringen over onderwerpen als doorlooptijden van onderhoudsprocessen en retourlogistiek.