Studenten en Defensie leren van elkaar
Bijna 50 studenten van universiteiten in Delft en Leiden hebben inmiddels gesolliciteerd naar ‘een bijbaan met inhoud’. Dit deden ze via het Defensity College, een nieuw platform dat studenten enthousiasmeert voor de krijgsmacht. Defensie biedt hen een bijbaan als aspirant-reserveofficier.
Voor zowel Defensie als studenten – met uiteenlopende studies, variërend van rechten tot informatica – is dit initiatief van Jong Defensie waardevol. De krijgsmacht profiteert van de kennis van de hoogopgeleide groep en krijgt meer bekendheid bij de ‘leiders en denkers van de toekomst’. Defensie zet studenten in op plekken waar ze vanuit hun specialisme een bijdrage kunnen leveren, bijvoorbeeld als werktuigbouwkundige bij het ontwerpen van materieel. Daarnaast worden ze in samenwerking met de NLDA opgeleid in leiderschap, teamwork en doorzettingsvermogen.
Eerste Duitse bevelsuitgifte voor 43 Mechbrig
Dinsdag 4 oktober was een historische dag voor internationale militaire samenwerking. Voorafgaand aan de oefening Promising Taurus kreeg brigadegeneraal Jan Swillens, commandant 43 Gemechaniseerde Brigade, voor het eerst een bevel van 'zijn' Duitse commandant, generaal-majoor Langenegger, eerste man van 1. Panzerdivision.
Tijdens Promising Taurus – de eerste stap naar de oefening Bison Drawsko, volgend jaar in Polen – werd de brigadestaf het vuur aan de schenen gelegd.
Begin oktober was er nóg een primeur voor 43 Mechbrig: 192 dagen na het activeringsappel verschoten de Nederlandse en Duitse tankers van Panzerbataillon 414 voor het eerst een 120 millimeter op Truppenübungsplatz Bergen.
Medio oktober werd ook bekend dat Nederland volgend jaar 16 Leopard 2A6-gevechtstanks overdraagt aan Duitsland. Beide landen tekenden hiervoor op 13 oktober een overeenkomst. Duitsland moderniseert de gevechtstanks, maakt ze weer operationeel inzetbaar en brengt ze onder in een tankpool waar Nederland ook gebruik van maakt.
Zichtbare erkenning voor JTAC
Joint Terminal Attack Controllers (JTAC-ers) wijzen gevechtsvliegers vanaf de grond doelwitten aan. Als zichtbare erkenning voor de zware opleiding en het gevaarlijke werk is een nieuw embleem in het leven geroepen. Deze werd in oktober voor het eerst uitgereikt aan een delegatie JTAC-ers en hun voorgangers; de Forward Air Controllers.
De huidige 13-weekse JTAC-cursus wordt gegeven door de School Grond-Lucht Samenwerking in Schaarsbergen. De opleiding is volgens kapitein Dennis Schotmeijer van de JTAC-instructiegroep anders dan de oude FAC-opleiding. “Hij is veelomvattender. Zo bevat deze meer complexe scenario’s, zoals het gecoördineerd uitvoeren van live schietoefeningen met luchtsteun en vuursteun vanaf de grond.” Meer weten over JTAC-ers? https://magazines.defensie.nl/landmacht/2015/09/10_mijn-uitrusting-fac-er
DC HR ook ’s middags telefonisch bereikbaar
Het DienstenCentrum Human Resources (DC HR) is sinds eind oktober ook ‘s middags telefonisch bereikbaar. Het is mogelijk om van maandag tot en met donderdag contact op te nemen van 8.00 tot 12.00 uur en van 12.30 tot 16.30 uur. Alleen op vrijdag is het DC HR uitsluitend in de ochtend telefonisch bereikbaar van 8.00 uur tot 12.00 uur.