06

Dit artikel hoort bij: Landmacht 09

Leesvoer voor Landmachters

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto MCD

Cicero zei het al: “Een kamer zonder boeken is als een lichaam zonder ziel”. Mocht je dus tussen de oefeningen, conditieproeven, besprekingen of schietseries een gaatje hebben, pak dan eens een goed boek uit de kast. Deze maand hebben we compleet uiteenlopende publicaties voor jullie bekeken. We dreven af naar een eiland in de Stille Oceaan, belandden met onze beide voeten op de grond tijdens het lezen van ‘Verzonken licht’, en verbaasden ons over de onbekende verhalen van ‘het vergeten bataljon’.

The Thin Red Line

Stuitend, hels, gevoelig én gevoelloos; deze herontdekte WO II-klassieker bevat het allemaal. Bijzonder gedetailleerd vertelt auteur James Jones over de verbeten strijd op Guadalcanal in de Stille Oceaan. De Amerikanen willen het eiland ten koste van alles veroveren op de Japanners en grijpen daarvoor alle middelen aan. Eddie, Don, James en hun maten móeten wel, want de vijand toont geen genade. De wreedheid en de bloeddorst, naast onmacht en de weerzin tegen het bloedvergieten gaat je als lezer niet in de koude kleren zitten.

Jones maakte als korporaal in het Amerikaanse leger de strijd zelf mee. Als geen ander weet hij het gevoel van op leven en dood vechtende soldaten op een indrukwekkende manier op papier te zetten. Niet iedereen is een held. Waar de één medailles verdient door heldhaftig optreden in de meest uitdagende situaties, blijkt de ander ongeschikt voor de missie in de Stille Oceaan. Dat de bekroonde regisseur Terrence Malick The Thin Red Line uitkoos om te verfilmen, mag geen verrassing heten. De haast ondraaglijke spanning bij zowel de Amerikanen als de Japanners is voelbaar in dit meeslepende boek.

‘The Thin Red Line’ kost €19,95. Het boek van Karakter Uitgevers telt 525 pagina’s en heeft ISBN-nummer 9789045210766.

Verzonken licht – Mijn zoon sneuvelde in Afghanistan

Korporaal der eerste klasse Luc Janzen sneuvelde op 22 mei 2010 tijdens een IED-aanslag in Uruzgan. Zijn moeder, Gien Janzen-Van Gog, vertelt in dit boek wie Luc was en waarom hij voor zijn vader Theo en haar, maar ook voor zijn maten en vrienden zoveel betekende. Gien beschrijft hoe ze zich voelde toen Luc – werkzaam bij de C-compagnie van 42 Bataljon Limburgse Jagers – voor de tweede keer naar Afghanistan ging.

Dat hij daar omkwam door een bermbom, is bekend. Wat zoiets verschrikkelijks doet met de familie van het slachtoffer, kun je alleen maar weten als je zelf een dergelijke situatie hebt meegemaakt. Dit boek doet een goede poging dat gat te vullen. De emoties, de herinneringen, de gevoelens en de onmacht; het is allemaal echt. Het is het verhaal van een lieve moeder die haar kind voor altijd moet missen. Wat deze aangrijpende publicatie extra bijzonder maakt, is dat het ook mails van Luc aan het thuisfront bevat. Het boek is een monument dat tot nadenken aanzet en Luc in de harten van velen laat doorleven.

‘Verzonken licht – Mijn zoon sneuvelde in Afghanistan’ kost €19,95. Het boek van uitgeverij White Elephant telt 224 pagina’s en heeft ISNB-nummer 9789079763177.

De bloedigste oorlog

De Korea-oorlog (1950-1953) was een van de eerste internationale vredesmissies waaraan Nederland deelnam, en nog altijd de bloedigste: van de eerste lichting Korea-gangers raakte bijna 1 op de 3 gewond of kwam zelfs om. Desondanks is ‘Korea’ in de vergetelheid geraakt. Dit boek herontdekt de adembenemende geschiedenis van Nederlandse militairen in het Aziatische land. Robert Stiphout voert de lezer mee naar het begin van de jaren ‘50. Hij beschrijft het optimisme voor de missie, maar ook de ontberingen van de soldaten en de desinteresse van de Nederlandse regering voor haar troepen.

Stiphout maakte gebruik van ooggetuigen en legercorrespondenten. Toch zijn het vooral de gesprekken met veteranen die een aangrijpend en onvergetelijk verhaal opleveren. Naast indrukwekkende persoonlijke relazen staan er veel historische foto’s in het boek, zodat de lezer een nóg beter beeld krijgt van wat er zich heeft afgespeeld. Historicus en journalist Robert Stiphout doet met zijn boek recht aan de moedige mannen die deelnamen aan deze missie die volgens onderzoek van het Veteraneninstituut de minst bekende onder de Nederlandse bevolking is. Dit boek verscheen eerder in 2009 bij uitgeverij L.J. Veen.

‘De bloedigste oorlog’ kost €19,95. Het boek van uitgeverij Elsevier Boeken telt 245 pagina’s en heeft ISNB-nummer 9789035253353.