03

Dit artikel hoort bij: Landmacht 09

‘Hop, wir gehen d’rüber’

Tekst Jack Oosthoek
Foto Evert-Jan Daniels

Samenwerking ‘luchtmobiel’ en Fallschirm Regiment krijgt vleugels

Links, links, links und jetzt weiter nach rechts.” Gloedvol spoort een Duitse sergeant van een Fallschirm Regiment zijn manschappen op weg naar een bosrand aan. Een Nederlandse Chinook dropte de compagnie zojuist in een Zeeuwse akker bij het vredige Veere. Duitse soldaten in een Nederlands militaire helikopter op Nederlandse bodem; intussen even normaal als een Duitser in een kuil op  het strand van Zandvoort.

De Duitsers doen samen met Amerikaanse militairen mee aan de grote militaire najaarsoefening Falcon Autumn in Gelderland en Zeeland. Daarin trainen infanterie-eenheden van de landmacht en vliegtuigen en helikopters van de luchtmacht air manoeuvres

Het uit Zweibrücken afkomstige Fallschirm Regiment – onderdeel van een Luftlande Brigade – en 11 Luchtmobiele Brigade grijpen Falcon Autumn ook aan om hun samenwerking te beproeven. Die begon in 2014 met de integratie van de Nederlandse rode baretten in de Division Schnelle Kräfte (DSK). Dat is een snel inzetbare interventiemacht waarvan ook de Luftlande Brigade deel uitmaakt.

Een gewonde militair wordt naar het gewondennest gesleept.

In 2018 klaar voor grote werk

12 juni 2014. De toenmalige commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif en zijn Duitse collega en ranggenoot Bruno Karsdorf tekenen in Schaarsbergen een overeenkomst om 11 Luchtmobiele Brigade samen met Duitse eenheden te integreren in de Division Schnelle Kräfte. Doel: meer militaire efficiëntie in Europa. De (intussen operationele) staf van de DSK huist in het Duitse Stadtallendorf. De troepen zelf blijven in hun huidige kazernes. Zoals het er nu uitziet is de Division Schnelle Kräfte (8.500 manschappen uit Duitsland; 2.000 uit ons land) in 2018 klaar voor het grote werk. 

Depot met smokkelwaar

Volgens het oefenscenario moet de DSK de rust in een opstandige provincie herstellen. Het Fallschirm Regiment heeft de opdracht om een ergens in de uitgestrekte bossen verscholen depot met smokkelwaar in te nemen. Een air assault-operatie vanuit een helikopter om vervolgens burgerdoelen te veroveren en gevangenen te bevrijden: dát is voor de Duitsers nieuw. Als parachutisten in hart en nieren komen ze normaliter uit de lucht vallen. Toch pakken ze het goed op. Maar het Fallschirm Regiment en ‘luchtmobiel’ oefenden dan ook al vaker samen. Bovendien hebben de Duitsers zich op Kamp Nieuw-Milligen op Falcon Autumn voorbereid, wat de opposing forces duidelijk merken. Het oprukkende Fallschirm Regiment voert de druk steeds verder op. Bevelen galmen door het donkere bos. “Durchsuchen, durchsuchen. Hop, wir gehen d‘rüber.” Met de fysieke conditie van de Duitsers zit het wel goed. Mag ook wel als je overal ter wereld onder alle omstandigheden kunt worden ingezet. Volgens een bezwete Duitse militair loopt de samenwerking met Nederland geolied. Verrassingen? Nauwelijks. “Maar we zijn dan ook op dezelfde manier opgeleid. Jammer alleen dat de wederzijdse Funkgeräte (zend- en ontvangapparatuur; red.) niet op elkaar zijn afgestemd. Dat maakt het werken soms moeilijk.” Even later neemt het Fallschirm Regiment het wapendepot in. 

Met de fysieke conditie van de Duitsers zit het wel goed. Mag ook wel als je overal ter wereld onder alle omstandigheden kunt worden ingezet.

Certificering hoofddoel oefening

Het primaire doel van Falcon Autumn 2016 was de certificering van 13 Infanteriebataljon Regiment Stoottroepen Prins Bernhard uit Assen. Het bataljon, in jargon primary training audience, behaalde met de zogenoemde module E het ‘diploma’ voor brigade-geleid bataljonsoptreden (niveau 5). Een getuigschrift met diverse extra plusjes. Ten eerste: de volledige integratie van een compagnie van de Duitse Luftlandebrigade en een peloton van de Amerikaanse 82nd Airborne Division. “Plus, plus, plus”, stelt luitenant-kolonel Gert Strick, commandant 13 Infanteriebataljon, tevreden vast. “Hun deelname maakte deze oefening complexer, maar ook dynamischer. Dit moeten we vaker doen, ook met andere partners binnen en buiten Europa.”

Een andere bonus van de certificering: het optreden buiten de bekende oefenterreinen, in de civiele omgeving. Tel daar nog diverse civiel-militaire interacties en media-injects bij op. Strick: “Het maakt het realiteitsgehalte van zo’n oefening vele malen groter. We hadden rekening te houden met burgers en media - play én no-play - en beperkingen die je op grote oefenterreinen niet hebt.”

Een Nederlandse Chinook dropt de Duitse compagnie met explosievenhonden en al in een akker bij Veere.

Nieuwe bouwsteen

De Nederlandse kapitein Pieter Zaal, personeelsofficier (S1) bij 13 Infanteriebataljon en tijdens de actie bij Veere ingezet als liaisonofficier bij het Fallschirm Regiment, noemt de Duitsers ‘professionele lui’. “Ze werken gedisciplineerd, pünktlich en in hetzelfde spectrum als 11 Luchtmobiele Brigade. Deze oefening is een nieuwe bouwsteen in ons gezamenlijke ‘project’. Onze procedures verschillen nauwelijks, behalve dan dat zij in de commandovoering minder terugkoppelmomenten hebben. Nederlandse militairen praten meer.”

Volgens de Duitse plaatsvervangend compagniescommandant kapitein Robert Wiestler loopt de samenwerking met Nederland soepeler dan met militairen uit Frankrijk, Italië of Spanje die nauwelijks Engels spreken. Een rol speelt ook dat de Duitse en Nederlandse mentaliteit evenals de militaire procedures weinig verschillen, weet Wiestler. “Maar als het om air assault gaat ligt Nederland ver voor op ons. Jullie zijn goede leraren.”

Volgens de Duitse plaatsvervangend compagniescommandant kapitein Robert Wiestler loopt de samenwerking met Nederland soepeler dan met militairen uit Frankrijk, Italië of Spanje die nauwelijks Engels spreken.

Berlijnse Muur

Dat zal commandant 11 Luchtmobiele Brigade brigadegeneraal Kees Matthijssen prettig in de oren klinken. Zijn conclusie over Falcon Autumn? “Ik heb veel hardwerkende mensen gezien, iedereen leert veel bij. We hebben bijvoorbeeld de brigade pick up-organisatie goed kunnen bijslijpen. Er blijven echter cultuurverschillen. De Duitsers gaan formeler met elkaar om, wat je terugziet in hun commandovoering. We moeten op veel gebieden nog afspraken maken. En dat allemaal met het doel van een gezamenlijke missie. Na de val van de Berlijnse Muur is de vrede bepaald niet uitgebroken.” 

Omroep Zeeland polst publieke opinie

De website van Omroep Zeeland legde het publiek tijdens Falcon Autumn de volgende stelling voor: ‘Ik vind al dat militaire vertoon in de provincie maar niks’.

Uitslag:

19 % eens (101 stemmen);

81 % oneens (436 stemmen).