07

Dit artikel hoort bij: Landmacht 09

Meer mans met de Duitsers

Tekst Evert Brouwer
Foto SGT Hille Hillinga | video: SGT Henri Westendorp & SGT Ruud Mol

DGLC oefent met partner op Kreta

Missile away! Die kreet – en de bijbehorende knal – klonk vele malen tijdens de live firing exercise van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) op Kreta. Twee weken oefende de Nederlandse eenheid met succes samen met de Duitse FlaRak Geschwader 1. De Bi-national Air & Missile Defence Task Force bewees daarmee dat de procedures voor het afvuren van Patriots prima op elkaar zijn afgestemd. Met het ‘diploma’ initial operational capable als beloning.

Plaatsvervangend commandant Landstrijdkrachten generaal-majoor Martin Wijnen reisde naar Kreta om met zijn Duitse evenknie, luitenant-generaal (luchtmacht) Dieter Naskrent, de status te bevestigen. “Nu de komende anderhalf jaar hard werken aan de weg naar fully operational capable. De Patriots vormen een belangrijke bijdrage aan het NATO Integrated Air & Missile Defence System, hét beschermende schild van de NAVO tegen inkomende vliegtuigen, kruisraketten en ballistische raketten. Hopelijk blijven andere delen van het project Apollo in hetzelfde tempo ontwikkelen. Het is heel bijzonder wat er al in korte tijd is bereikt”, aldus Wijnen.

Linksonder: parade tijdens de officiële plechtigheid voor de IOC-status. Rechts generaal-majoor Wijnen, tweede van links luitenant-kolonel Niels Vredegoor, plaatsvervangend commandant DGLC. Overige foto’s: Missile away!

Snel

De daadwerkelijke integratie tussen Nederlandse en Duitse militairen beperkt zich hoofdzakelijk tot de hogere niveaus, zoals de vuurverdelingscentrale. Een live firing exercise als bij Chania helpt wel bij de vorming tot een binationale eenheid. “Je leert hier de gezichten kennen en dan volgt de kennismaking al snel”, zegt kapitein Jori.

Voorbereidende werkzaamheden onder toezicht van de internationale evaluatoren.

Partner

Als íemand werkt aan de samenwerking tussen de Duitse en Nederlandse luchtverdediging, dan is het wel luitenant-kolonel en luchtdoelartillerist Bas van Mullekom. Al dik 2 jaar opereert hij vanuit het Duitse Husum, thuisbasis van Flugabwehrraketengeschwader 1 en de natuurlijke partner van het DGLC. “Ik ben volledig in de sectie opgenomen. Ze zien me als een gelijkwaardige Duitse officier. Het is niet voor niets dat ik als projectofficier voor deze oefening ben aangesteld.”

Luitenant-kolonel Bas van Mullekom: “We kunnen niet op alle vlakken integreren.”

Naadloos

Binnen zijn bereik valt ook het Apollo-project, wat uiteindelijk verder moet gaan dan een gezamenlijk optreden (zie kader). “De standaard operatieprocedures (Standard Operating Procedures, SOP) mogen geen probleem zijn, maar je kunt niet op alle vlakken naadloos integreren. Er bestaat ook zoiets als nationale regelgeving en verschillende veiligheidsaspecten. We proberen daarin zoveel mogelijk naar elkaar toe te groeien. Een voorbeeld? Onze militairen gaan voortaan na het vuren óók in beschermende kleding de voertuigen afspuiten. De Duitsers willen elk mogelijk risico op aanraking met gevaarlijke stoffen, zoals cadmium in dit geval, voorkomen.”

Mannen in gele pakken. Een van de veranderingen door de samenwerking met de Duitsers.

Discussie

De wil is er dus, al blijven er wel cultuurverschillen, stelt Van Mullekom. “Als er een bevel wordt gegeven, komen in Nederland meestal pas de vragen. Daar zijn ze in Duitsland niet aan gewend. Anderzijds gaan ook kleine beslissingen in Duitsland naar de top, waar ze in Nederland al aan de opdracht zijn begonnen.”

Bekijk hier de beelden:

Toekomstmuziek

Project Apollo omvat steeds verdergaande samenwerking van de Duitse en Nederlandse luchtverdedigingseenheden. Op de planning staan onder meer:

  • Oprichting van een gezamenlijke lucht- en raketverdedigingsschool.
  • Oprichting van een gezamenlijke lucht- en raketverdedigingseenheid.
  • Opstellen van gezamenlijke eisen voor (de mogelijk gezamenlijke) aanschaf van systemen tegen raketten, artillerie en mortieren en luchtverdediging op korte afstand.
  • Bekijken van de mogelijke integratie van de Duitse eenheid Surface-to-Air Missile Group 61 in het DGLC.
  • Afstemmen TTP’s (Tactics, Technics and Procedures)