Genie duikt bij Fort Crevecoeur
Het duikpeloton van 101 Geniebataljon zocht in oktober bij Fort Crevecoeur naar obstakels onder water. Tijdens de training werd een Hurricane Relief scenario nagebootst.
De deelnemers moesten oplossingen verzinnen om te water geraakte obstakels te bergen. Een belemmering van een aanlegplaats voor de overslag van bijvoorbeeld hulpgoederen – zoals nu in Haïti – kan een reden zijn voor zo’n berging. Een situatie waarvoor ‘101’ dus de middelen in huis heeft. Voor de oefening bij Fort Crevecoeur gebruikten de duikers onder meer hijs-, duik- en vaarcapaciteit.
Defensie ruimt ‘vuile’ oefenbommen in Rotterdam
Tijdens de oefening ‘De Keten Bekeken’ werkten CBRN-eenheden en explosievenruimers van de landmacht, de politie en andere hulpdiensten samen om in Rotterdam aanslagen met ‘vuile’ oefenbommen te voorkomen.
Aan de oefening deden 600 militairen, agenten, brandweerlieden en medewerkers van de ambulancedienst, het Havenbedrijf en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond mee. Bij grote incidenten is het essentieel dat de verschillende hulpdiensten en andere betrokkenen elkaar kennen en op elkaar zijn ingespeeld. Om de oefening zo realistisch mogelijk te trainen, werd gebruik gemaakt van figuranten en oefenmunitie. ‘De Keten Bekeken’ maakte deel uit van een 3-daagse training in het Trainingscentrum CBRN in Vught.
Helikopter filmt verdachte locaties
Niet alleen militaire verkenners en onbemande toestellen, zelfs een helikopter zetten ze in oktober in. De militairen van het Joint Intelligence, Surveillance, Target Acquisition & Reconnaissance Commando (JISTARC) trainden in Drenthe het inwinnen van inlichtingen. Dat gebeurde voor het eerst met een NH90-helikopter.
Voor oefening Lowland Torch was het Drentse Coevorden omgedoopt tot het fictieve Afrikaanse land ‘Nimba Province’. “En om een zo optimaal mogelijk beeld van deze omgeving te krijgen, zetten we een mix van sensoren in”, aldus kolonel Van Dalen, commandant JISTARC. De heli werd hierbij voor het eerst door de inlichtingeneenheid ingezet als verkennend element. Het toestel maakte opnames van locaties waar mogelijk criminele activiteiten plaatsvinden. Het JISTARC gebruikte deze beelden om de verdachte plekken nauwkeurig te verkennen en de verkregen informatie te analyseren.
Nederlanders en Belgen bergen rups- en wielvoertuigen
De verschillende bergings- en takelgroepen van 13 Lichte Brigade hielden eind oktober samen met hun Belgische tegenhangers van 18 Bataljon Logistiek de oefening Rhino Recovery. In het Belgische oefengebied Beverlo en bij de Generaal-majoor De Ruyter van Steveninckkazerne borgen zij verschillende voertuigen.
Het accent lag op het technisch juist wegslepen van vastgelopen of kapotte voertuigen. Hiervoor berekenen de bergers onder welke hoeken kan worden geborgen en welke krachten erbij komen kijken. Het gereedmaken voor berging van de nieuwe, 60 ton zware Kodiak was een andere uitdaging en een ideaal moment om theoretische kennis in de praktijk te brengen.
België, Nederland en Luxemburg spraken in maart af om bij oefeningen, trainingen en onderwijs de krachten zoveel mogelijk te bundelen.