07

Dit artikel hoort bij: Landmacht 08

Internationale militaire samenwerking

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto British Ministry of Defence, Crown copyright

In the picture: Groot-Brittannië

We roepen al jaren dat we het niet alleen kunnen. Opereren in nationaal verband is dus meer regel dan uitzondering. In deze rubriek brengt de Landmacht maandelijks een militaire, internationale partner voor het voetlicht. Ditmaal: Groot-Brittannië.

Groot-Brittannië en Nederland kennen een lange geschiedenis van samenwerking die eeuwen teruggaat. Daarnaast zijn beide landmachten elkaar met regelmaat tegengekomen in verschillende uitzendgebieden. Momenteel is die coöperatie vooral gericht op kennisuitwisseling, innovatie en force development. Dat laatste werd in 2011 geformaliseerd toen de KL een exchange officer kreeg binnen de Concepts Branch of Director Strategy of the British Army HQ

Facts & figures United Kingdom

Hoofdstad: Londen

Oppervlakte: 242.495 km2

Ligging: tussen de Noordzee en de Atlantische Oceaan

Inwoners: 64.088.222

Volkslied: God save the Queen

Officiële taal: Engels

De landmacht streeft ernaar om Nederlandse officieren diverse command & staff cursussen te laten volgen én dit uit te breiden naar wederzijdse uitwisseling. Ook zullen voor een betere verspreiding zowel KL-studies als -papers waar mogelijk in het Engels worden geschreven. Binnen de Army HQ in Andover is een liaison officier van de landmacht geplaatst die direct verantwoordelijk is voor ondersteuning van de Brits-Nederlandse landmachtsamenwerking, zoals het volgen van ontwikkelingen binnen de Britse krijgsmacht en het onderzoeken van trainingsmogelijkheden. Daarnaast is het mogelijk om via de Britse partner kennis te krijgen van Oost- en zuidelijk Afrika, het Midden-Oosten en Azië.

Prioriteiten

  • Conceptontwikkeling en experimentatie

  • Doctrines en kennisuitwisseling

  • Innovatie

  • Opleiding & training

  • Interoperabiliteit

Toekomstbeeld

De landmacht blijft gericht op kennisuitwisseling en samenwerking bij het ontwikkelen van concepten en doctrines. Tegelijkertijd wil de KL nieuwe kansen (gericht op gemakkelijke quick wins) identificeren. Doel is om het Anglo/Nederlandse netwerk uit te breiden. Bovendien blijft de overkoepelende doelstelling – het verbeteren van de interoperabiliteit – erg belangrijk.

Beroepsleger

De British Armed Forces bestaan uit: 

  • Naval Service
  • British Army
  • Royal Air Force

Groot-Brittannië heeft een van de grootste legers in Europa. Het beschikt over een brede uitzendervaring en netwerk over de hele wereld. Qua materieel heeft Groot-Brittannië een grote toolbox. Het beschikt over kernwapens en bezit een grote diversiteit aan rijdend, vliegend en varend materieel. Als staatshoofd is de Britse monarch, koningin Elizabeth II, formeel opperbevelhebber.