Tekst Martin Zijlstra

Oké, het kerstverlof is allang voorbij en het ops-tempo versnelt. De landmacht, operationeel als altijd, is begonnen aan een nieuw jaar vol missies, oefeningen en trainingen. Veel tijd om te lezen is er niet, maar goede literatuur heeft ook voor de doorgewinterde operationele tijger een toegevoegde waarde. Daarom bekeek Landmacht 4 nieuwe boeken die voor KL-collega’s interessant kunnen zijn. 

De verschrikking van de nacht (Ooggetuigen van de Slag om Arnhem)

De Britse historicus Tony Sheldon interviewde tientallen overlevenden van de Slag om Arnhem in september 1944. Burgers die letterlijk midden in de oorlog terechtkwamen na de Britse en Poolse landingen bij de Gelderse hoofdstad. Het verhaal van deze ooggetuigen vatte hij samen in een 350 pagina’s tellende dikke pil. Veel tekst, maar wél een indringend verhaal dat de moeite waard is. Je snapt meteen waarom de Slag om Arnhem 70 jaar na dato nog steeds zo leeft bij niet alleen veteranen en militairen, maar ook in de burgersamenleving. De Nederlandse vertaling verschijnt half februari bij uitgeverij Kosmos Uitgevers. ISBN-nummer 9789401903950. De prijs is €22,50.

Voertuigen van de Koninklijke Landmacht vanaf 1945

De landmacht heeft veel fans. Dat heeft niet alleen te maken met het werk voor vrede en veiligheid, maar eveneens met het diverse en vaak state-of-the-art materiaal. Ook het voertuigenpark mag zich verheugen in de belangstelling van hobbyisten. Harry A. Isings verzamelt al jaren foto’s van militaire voertuigen. Daarvan heeft hij er 1.700 bijeengebracht in ‘Voertuigen van de Koninklijke Landmacht vanaf 1945’. Isings heeft de voertuigen ingedeeld op soort, en vooral kleurenfoto’s gebruikt in dit bijna standaardwerk. Het is een écht fotoboek, geen encyclopedie. Toch staat er in de bijschriften veel informatie over de tanks, bulldozers, motoren, pantserwagens, bussen, houwitsers, vrachtwagens etc. Oskam books is de uitgever, het ISBN-nummer is 9789082355314 en de prijs is €49,50.

Kernwapenopslag in Darp en ’t Harde

De Koude Oorlog ligt al weer zo’n 25 jaar achter ons. Decennialang hielden de supermachten Sovjet-Unie en de VS elkaar in een wankel evenwicht dankzij een arsenaal kernwapens. Oud-dienstplichtige Frank Oosterboer beschrijft de geschiedenis van de opslag van die wapens in Nederland in zijn boek ‘Kernwapenopslag in Darp en ’t Harde’ dat verscheen bij uitgeverij Aspekt. In het 200 pagina’s tellende werk vind je niet alleen informatie over die 2 locaties. Ook het NAVO-beleid voor atoomwapens en andere zaken die samenhangen met de kernwapenproblematiek komen aan bod. Meerdere oud-beroepsmilitairen die verantwoordelijk waren voor de beveiliging, vertellen ervaringen. Het boek telt de nodige foto’s, heeft ISBN-nummer 9789461537300 en kost €18,95.

Een fles in de aarde

Voor wie minder voelt voor een historisch boek, maar diep weggedoken in de bank een roman wil lezen is ‘Een fles in de aarde’ van Marianne Oostendorp misschien een oplossing. In het verhaal speelt de familie Dolman de hoofdrol. Een militair gezin, geconfronteerd met oorlog en missies die natuurlijk hun sporen achterlaten bij de totaal verschillende familieleden. Auteur Marianne Oostendorp was jarenlang journalist bij verschillende dagbladen in Nederland en Suriname - waaronder de Telegraaf - en werkte voor het personeelsblad van Shell. Ze weet waar ze het over heeft als ze schrijft over de zorgen van het thuisfront, want haar vader was ook militair. De roman telt 390 pagina’s. Elikser tekent voor de uitgave, het ISBN-nummer is 9789089548146. Voor dit verhaal moet u €19,95 neertellen.