x

Nederland en Duitsland verdiepen samenwerking luchtverdediging

Beide landen slaan de handen ineen op het gebied van grondgebonden lucht- en raketverdediging. Uitdagende missies, bezuinigingen en reorganisaties in Nederland en Duitsland benadrukken de behoefte tot intensievere samenwerking. We werkten al samen in de NAVO-missie Active Fence om Turkije te beschermen tegen mogelijke raketaanvallen vanuit Syrië.

De samenwerking kreeg in 2013 een impuls met de ondertekening van een intentieverklaring. De hierin beschreven samenwerking tussen het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (NLD) en het Duitse Surface-to-Air Missile Wing 1 (DEU) krijgt nu onder de naam APOLLO gestalte. Die omvat:

  • samenvoegen van doctrines en concepten; 
  • oprichten van de Bi-national Air & Missile Defence Academy; 
  • oprichten van de Bi-national Air & Missile Defence Task Force; 
  • onderzoek naar integratie van de Duitse grondgebonden lucht- en raketverdedigingseenheid SAM-Group 61 in een Nederlandse eenheid; 
  • Duitse deelname aan een Nederlandse anti-raket –artillerie en –mortiereenheid, en Nederlandse deelname aan een Duits programma (onderzoek naar luchtverdediging op korte afstand).

PC-LAS generaal-majoor Van Uhm tekende de samenwerkingsverklaring samen met zijn Duitse tegenhanger generaal-majoor Löwenstein.

x

Geerts nieuwe commandant Nederlandse Defensie Academie

Generaal-majoor Nico Geerts is sinds 21 januari commandant van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA). Hij volgt zijn ranggenoot Theo Vleugels op, die met functioneel leeftijdsontslag gaat.
 
In zijn toespraak op het Kasteel in Breda ging Geerts in op de NLDA als bakermat van de jonge officier. “De koers die door mijn voorganger is ingezet wordt door mij onverkort overgenomen. Zijn speerpunten dragen allemaal bij aan een geharde, breed inzetbare officier en vakbekwaam leider.”

Vertrekkend commandant Vleugels keek terug op 3 bijzondere, intensieve, maar vooral mooie jaren. “Alles wat we hebben bereikt, is alleen mogelijk geweest door de tomeloze inzet van velen. Dat ik daar deel uit van mocht maken, beschouw ik als een eer”. Bij zijn afscheid reikte secretaris-generaal Erik Akerboom hem een koninklijke onderscheiding uit voor zijn verdiensten.

x

Haal de Koninklijke Militaire Kapel in huis voor een publieksconcert

Muziekliefhebbers kunnen sinds kort het muzikale paradepaardje van de landmacht aanvragen. De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso speelt op verzoek door heel Nederland het nieuwe themaconcert United Forces.

Het publiek krijgt met het vervolg op de concertserie ‘De mens centraal’ een bijzondere ervaring voorgeschoteld. Voor de landmacht staat 2016 in het teken van internationale samenwerking en dat geldt ook voor United Forces. Filmbeelden tonen de verbondenheid tussen partnerlanden en geven het publiek een indruk van de internationale verankering van hun leger anno 2016. Dit wordt omlijst met muziek die speciaal hiervoor is gecomponeerd door Bob Zimmerman, bekend van onder meer ‘De Nieuwe Wildernis’, ‘Tirza’ en ‘Süskind’.

Iemand die een publieksconcert wil, kan zijn interesse kenbaar maken via Internet op de Werkplek of een stand alone-pc. Kijk voor het kenbaar maken van interesse op de internetsite: defensie.nl/onderwerpen/muziek/inhoud/koninklijke-militaire-kapel-johan-willem-friso/publieksconcert-aanvragen.

Mobilisatie Oorlogskruis voor KNIL-officier André Henri Mantiri

Cadet-vaandrig André Henri Mantiri heeft postuum het Mobilisatie Oorlogskruis ontvangen. De militair kwam op 18 september 1944 om het leven bij de torpedering van het Japanse krijgsgevangenenschip Junyo Maru. Minister Hennis-Plasschaert reikte de onderscheiding uit, die Herman Mantiri in Den Haag voor zijn broer in ontvangst nam.

Officier bij het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger André Mantiri was 23 toen hij het hoogste offer bracht. Samen met 2.300 geallieerde krijgsgevangenen en 4.200 Indonesische dwangarbeiders was hij op weg van Batavia naar Sumatra om daar voor de Japanse bezetter aan de spoorweg te werken. Zijn bestemming bereikte hij nooit. De Junyo Maru werd door de Engelse onderzeeboot HMS Tradewind tot zinken gebracht. Bij de scheepsramp die daarop volgde, lieten naar schatting 4.000 dwangarbeiders en 1.420 geallieerden het leven.

André Mantiri werd op 1 oktober 1920 in Buitenzorg (Bogor) geboren. Op 18 maart 1941 kreeg hij toestemming de opleiding tot beroepsofficier bij de infanterie te volgen. Met 100 Nederlandse, Indonesische en Chinese cadetten werd hij 3 maanden later bevorderd tot cadet-sergeant.