08

Dit artikel hoort bij: Landmacht 01

Start van het grote schuiven

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto SM Eva Klijn, Evert-Jan Daniels, Hans Roggen

Legpenning in goud voor brigadegeneraal Swillens

Het Opleidings- en Trainingscommando, 43 Gemechaniseerde Brigade en het Korps Commandotroepen kregen in januari nieuwe aanvoerders. Op verschillende momenten en locaties toonden de 3 eenheden dat ze hun commandanten vertrouwen en volgen, hoe gevaarlijk de opdracht ook is. De nieuwe leiders spraken door acceptatie van het commando hetzelfde onvoorwaardelijk vertrouwen uit in hun militairen.

Brigadegeneraal Ron Smits nam in Amersfoort het commando over het Opleidings- en Trainingscommando over van ranggenoot Nico Geerts (inmiddels generaal-majoor).

“Opleiden en trainen vormt de basis voor militair optreden”, aldus de nieuwe commandant. “Dit geldt voor de individuele militair én de eenheid. Dat is en blijft zo. Hoe beter en effectiever opleiding en training, hoe groter de kans op succes bij inzet. Met een flexibele en innovatieve krijgsmacht groeit het belang van de kennistak van het OTCo. Het OTCo blijft dus een belangrijke rol spelen bij gereedstelling en inzet van de krijgsmacht, maar zal ook moeten innoveren, aansluiten bij civiel onderwijs en de efficiency moeten verbeteren. Want hoewel er momenteel ruimte is voor intensiveringen binnen Defensie, groeien de bomen niet tot in de hemel.”

Generaal Geerts reflecteerde op een tijd waarin zijn eenheid alle aspecten van het worden én zijn van een operationeelgericht OTCo aanpakte: “We leidden individuele militairen en grotere eenheden op, trainden en toetsten. Ook transformeerden we naar een onmisbare partner voor operationele eenheden. Mij werd steeds duidelijker dat het OTCo hét fundament van de landmacht is. Waar de KL voor staat – vechten voor vrede en vrijheid – begint hier. Wij leggen de basis voor goed functioneren van de landmacht. Dat moeten we beseffen en daar moeten we zuinig op zijn.”

43 Gemechaniseerde Brigade staat nu onder leiding van brigadegeneraal Jan Swillens. Hij nam in Havelte het commando over van ranggenoot Martin Wijnen (inmiddels generaal-majoor).

“Mannen en vrouwen van 43 Mechbrig, daden gaan boven woorden”, sprak generaal Swillens. “Wat mij opvalt in de eerste gesprekken is de gedrevenheid, de toewijding. Dat spreekt mij aan. De koers is duidelijk; we bouwen een moderne Duits-Nederlandse genetwerkte gevechtsbrigade met snelheid en slagkracht. Het gaat niet om Nederlandse tanks, het gaat om essentiële gevechtskracht, het gaat om geloofwaardigheid. We moeten al onze energie richten op de zaken die ertoe doen. Een heldere visie, tijdige besluiten, een goede werksfeer en een focus op operaties. Dat kunnen jullie van mij verwachten.

Generaal Wijnen blikte terug op een periode waarin 43 Mechbrig grote sprongen voorwaarts maakte, onder meer door een nieuw operationeel concept voor het gemechaniseerd optreden te schrijven en door de terugkeer van de Leopard 2A6 gevechtstank. “Noodzakelijk, gezien de toenemende dreiging op de flanken van het NAVO-verdragsgebied. Integratie met Duitse eenheden is het toekomstperspectief. Op innovatieve wijze beschikt de brigade straks weer over ‘eigen’ tankcapaciteit. Dat maakt haar allround inzetbaar. Een credible force is wat we nastreven; voor minder doen we het niet. Voor het hier en nu bepalen relevante inzetten in Irak en Afghanistan de waarde van de eenheid. Met een goed gevulde orderportefeuille draag ik de brigade met een gerust hart over.”

In Roosendaal droeg kolonel Jan Swillens (inmiddels brigadegeneraal) het commando over het Korps Commandotroepen over aan kolonel Jelte Groen.

Uit handen van de Commandant Landstrijdkrachten ontving kolonel Swillens de legpenning in goud met de inscriptie ‘innovatief en volhardend’. “Als ik terugkijk op de afgelopen jaren is het KCT veelvuldig ingezet”, aldus Swillens. “En daar zijn we voor; om ingezet te worden als de Nederlandse regering daarom vraagt. Wat we vandaag in het inzetgebied leren, moet morgen in de opleiding zitten. Het kan en moet altijd beter. Stilstand is immers achteruitgang. Met trots kijk ik terug en met vertrouwen kijk ik naar de toekomst.”

Volgens de nieuwe commandant verandert de situatie in de wereld continu: “Ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op en lijken onvoorspelbaarder en vluchtiger te zijn geworden. Om als krijgsmacht binnen de mondiale omgeving een relevante speler te blijven, moeten we dan ook voortdurend innoveren en ontwikkelen. Dit is vooral van cruciaal belang voor het KCT, gezien onze rol als strategische ‘First Responder’. Het is dan ook één van onze belangrijkste taken om deze innovatieve houding en mindset als Special Forces-eenheid te koesteren en verder uit te bouwen.”