x

Beulen nieuwe landmachtcommandant

Generaal-majoor Leo Beulen wordt op 24 maart de nieuwe Commandant Landstrijdkrachten. Hij volgt luitenant-generaal Mart de Kruif op die met functioneel leeftijdsontslag gaat. Vooruitlopend op zijn nieuwe functie krijgt Beulen op 14 maart de rang van luitenant-generaal.

Beulen begon zijn loopbaan in 1978 op de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Daarna volgden verschillende operationele en staffuncties. Na militaire opleidingen in onder meer Amerika vervulde Beulen meerdere bevelsfuncties, waaronder commandant van zowel 25 Afdeling Pantserluchtdoelartillerie als van het Commando Luchtdoelartillerie.

Ook heeft hij enkele uitzendingen op zijn naam staan. Hij ging niet alleen naar Bosnië-Herzegovina, maar werd voor het NAVO-hoofdkwartier in Heidelberg ook een jaar uitgezonden naar Afghanistan.

Legerkorps

In 2012 was hij als directeur Operaties bij de Defensiestaf gedurende 2 jaar nauw betrokken bij militaire missies wereldwijd. Zijn huidige functie is plaatsvervangend commandant van 1 (German/Netherlands) Corps in Münster, Duitsland.

Derde ronde voor Boxer

De landmacht beschikt sinds medio januari ook over de commandopostuitvoering van het Boxer-pantserwielvoertuig. 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene ontving in Stroe de eerste 3 exemplaren. Hiermee is de 3e van in totaal 5 versies in gebruik genomen.
 

Eerder stroomden de Boxer-ambulance en Boxer-rijles al in. De nieuwe uitvoering is ingericht voor commandovoering. Hij biedt ruimte voor 4 werkplekken die door een lokaal netwerk worden gekoppeld aan militaire communicatie- en informatiesystemen. De commandovoeringsversie wordt ingezet bij de operationele (gevechts)eenheden. In totaal heeft Defensie 200 Boxer-pantserwielvoertuigen besteld: 92 genie-, 52 ambulance-, 36 commandopost-, 12 vracht- en 8 lesvoertuigen.

Begin januari nog maakte directeur Plannen generaal-majoor Eric Schevenhoven aan de hand van de Boxer kennis met de toekomst van de landmacht. In gezelschap van jonge officieren van verschillende landmacht- en joint onderdelen, werd een aantal innovaties besproken. Naast de Boxer, waren er presentaties over tele-maintenance en het afwerpen van lasten door de Defensie Paraschool. 

x

Militairen op missie luiden 2016 in

Nederlandse militairen hebben wereldwijd het jaar op vertrouwde wijze afgesloten: met oliebollen, vuurwerk en een toost op een gezond, veilig en vredig 2016. Overal ging het werk door, maar werd ook teruggeblikt op – opnieuw – een roerig jaar.

In het Midden-Oosten gingen Nederlandse militairen het water in voor een nieuwjaarsduik. Dat gebeurde ook in Afghanistan en Mali. Vanuit de Malinese steden Bamako en Gao zorgen militairen voor stabiliteit door inlichtingen te verzamelen voor de Verenigde Naties. Het is met 450 militairen de grootste Nederlandse missie in het buitenland. 

In Afghanistan nemen nog altijd 100 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Die heeft als doel het veiligheidsapparaat in Afghanistan verder op te bouwen. Ook hieven Nederlandse militairen het glas om middernacht in tal van andere missiegebieden zoals Burundi, Bosnië-Herzegovina, de Centraal Afrikaanse Republiek, de Gazastrook, Israël, Kosovo en Libanon.

Waarom Defensie? Daarom!

‘Waarom hebben we een leger nodig?’ Voor wie nooit een goed antwoord op die vraag had, is er nu het verhaal van Defensie. Op 14 januari presenteerde Defensie de zogeheten corporate story van de krijgsmacht.

De ontwikkelingen in de wereld vragen veel van de krijgsmacht. Militairen bestrijden terrorisme bij de bron in het Midden-Oosten en in Mali. Ze beschermen de scheepvaart in de wateren rondom Somalië. Ook in de Nederlandse samenleving zijn de gevolgen van onrust merkbaar. Defensie is er om de vrijheid en de waarden van Nederland te beschermen, in de breedste zin. Met de corporate story draagt Defensie die boodschap nog krachtiger uit. Medewerkers van hoog tot laag, zowel militairen als burgers, praten mee. Ook polste men ‘buiten de poort’ de mening over de krijgsmacht. Overheden, bedrijfsleven, maar ook het thuisfront van de militairen spraken mee. Het resultaat: een verhaal in woord én beeld. ‘Defensie beschermt wat ons dierbaar is.’ De tekst én video van de corporate story staan op defensie.nl/overdefensie/inhoud/verhaal-van-defensie en op youtube.com/defensie (te bereiken via Internet op de Werkplek of een stand alone-pc).