10

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 07

KMar Wereldwijd

Athens International Airport, Griekenland

In KMar Wereldwijd laten we elke maand een collega aan het woord die in het buitenland actief is voor de Koninklijke Marechaussee. Deze keer opperwachtmeester Olcay en wachtmeester Giel vanuit Griekenland.

“Kalimera! Wij zijn Giel en Olcay en normaliter werkzaam op de Brigade Oostgrens Noord en de Brigade Grensbewaking Schiphol. Momenteel zijn wij gestationeerd op Athens International Airport. Met in totaal vier collega’s werken wij hier als preboarder. Als preboarder zijn wij deskundig op het gebied van reisdocumenten en bieden ter plaatse advies aan de Griekse autoriteiten en luchtvaartmaatschappijen over de status van reisdocumenten. Hierbij moet je denken aan: is een reisdocument vals, vervalst of wordt deze bijvoorbeeld gebruikt door een imposter naar Nederlandse luchthavens.

foto’s van een wapperende Griekse vlag en zicht op de luchthaven Athene vanuit de lucht.
Olcay en Giel zijn preboarders op Athens International Airport om illegale migratie naar Nederland tegen te gaan.

Sinds de grenscontroles binnen de Europese Unie zijn weggevallen, werken de lidstaten nauw samen om het hoofd te bieden aan internationale vraagstukken zoals veiligheid. Eén van de onderwerpen is grensoverschrijdende criminaliteit.
De constante stroom van (irreguliere ) migranten naar Europa reist voor een aanzienlijk deel via de Oostelijke Mediterrane Route. Het eerste Schengenland waar deze migranten terecht komen is Griekenland. De Griekse autoriteiten worden geconfronteerd met grote groepen migranten waarvan sommigen binnen Schengen willen doorreizen. Daar gaat een toenemende markt voor valse/vervalste identiteitsbewijzen en mensensmokkel mee gepaard. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van zogenaamde imposter-documenten (iemand die zich voordooet als een ander, red.) om de grens te overschrijden. Dit is dan ook de reden waarom we als preboarder in Athene werken.

Een hand heeft 3 paspoorten vast.
De oogst van een controle van een vlucht van Athene naar Nederland: 2 valse paspoorten en 1 zogeheten imposter, dit is iemand die zich voordoet als een ander.

Wanneer grondpersoneel van de luchthaven twijfelt aan de echtheid van een document verzoeken zij ons ter plekke om mee te kijken vanwege onze expertise. We staan namelijk bij elke vlucht van Athene naar Nederland. Als alles in orde is, mag de passagier alsnog mee. Dit is dus géén grenscontrole, er wordt alleen gekeken naar de echtheid van het document en of het van de passagier is. Zo bemoeilijken wij irreguliere migratie naar Nederland.

De luchtvaartmaatschappijen zijn blij met onze aanwezigheid. De samenwerking is uitstekend, ook met de Griekse politie. Daarnaast werken wij veel samen met de Nederlandse Ambassade en de liaison officier van de Marechaussee die gestationeerd is in Athene. Zo vieren we bijvoorbeeld Koningsdag samen op de Nederlandse ambassade. Het is een uitstekende werkplek om onze kennis over documenten te vergroten en te delen.

Griekenland staat uiteraard bekend om monumenten uit de oudheid. Veel daarvan zijn voor Olcay en Giel makkelijk te bezoeken, want dichtbij. Zoals het theater van Epidaurus en de Akropolis.

Na het werk verblijven wij in Spata, een dorpje met ongeveer 13.000 inwoners, 15 minuten rijden vanaf de luchthaven. In de buurt zijn talloze restaurants waar we kunnen genieten van de geweldige Griekse keuken. Vanaf Spata zitten we binnen enkele minuten aan het strand en we zullen ons daarom niet snel vervelen.”

Vriendelijke groeten,
Opperwachtmeester Olcay en wachtmeester Giel



Foto’s: privé-archief Olcay, archief Mediacentrum Defensie (MCD) en Wikimedia Commons