03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 07

De 12 mooiste foto's van...

…de voorbereiding Bereden Brigade op de Olympische Spelen

De Marechaussee doet mee aan de Olympische Spelen in Parijs. Nou ja, soort van. Tijdens het sportfestijn dat vrijdag 26 juli officieel begint, helpt de Bereden Brigade de collega’s van de Garde républicaine om de openbare orde en veiligheid in de Franse hoofdstad te handhaven. Dat gebeurt met 4 ruiters per week. Alle ‘Frankrijkgangers’ en hun paarden ondergingen een (verplichte) training onder supervisie van de Landelijke Eenheid van de politie.

Sierlijk paraderen de paarden met Marechausseesruiters eerder deze maand door de binnenbak van stal Haaglanden in Den Haag. Je kunt bij wijze van spreken een speld in het zand horen vallen. De concentratie is groot. De training, geleid door 2 instructeurs van de Landelijke Eenheid van de politie, staat vooral in het teken van rijvaardigheid en geweldsbeheersing in de openbare ruimte.

‘Hand ontspannen en uithalen’

Na de warming up dirigeren de ruiters hun paard over lage balkhindernissen. Aansluitend leren ze om de lange wapenstok met de fore- en backhand te gebruiken en veilig op te bergen. Ook nu weer draait alles om beheersing. “Hand ontspannen en uithalen”, doceert instructeur Remco, terwijl de ruiters een oefenkussen aantikken. Ook leren ze samenwerken waarbij het vooral om richting en snelheid draait. Concentratie en enthousiasme spatten af van de gezichten van de deelnemers die ook met (simulatie)wapens en pepperspray trainen. Zowel langzaam rijdend als in draf.

“Meneer, naar achteren, tegen de muur. Omdraaien! U bent aangehouden en gaat wel meewerken, hè...” 2 ruiters manoeuvreren een ‘verdachte’, gespeeld door een collega, tegen de houten boarding. Precies zoals de bedoeling is, kan de man geen kant op. Ook wordt een protestdemonstatie nagebootst. In rode hesjes gestoken collega’s en agenten van de Haagse politie spelen hun rol met overgave.

Ceremonieel én operationeel

De Bereden Brigade, onderdeel van het Landelijk Tactisch Commando, werd 22 jaar geleden opgericht op initiatief van de toenmalig koningin Beatrix. Belangrijkste taken: optreden bij staatsceremonies zoals Prinsjesdag en andere evenementen met koninklijke allure. En nu dus ondersteuning tijdens de Olympische Spelen. De Bereden Brigade werkt sinds 2 jaar samen met de Garde républicaine. Voorheen werden nauwe banden onderhouden met de afdeling Beredenen van de Belgische Federale Politie. Toen het aantal paarden daar slonk, zocht onze organisatie samenwerking met de Garde républicaine. “Onze mentaliteit is dezelfde en ook zij zijn militair. Op hun beurt ondersteunen de Fransen ons op Prinsjesdag”, vertelt commandant majoor Arthur die 2 keer 3 dagen in Parijs zal zijn. “Met het oog op de veiligheid wordt het geen gezellig uitje. Ik wil weten wat mijn ruiters meemaken. Er geldt tijdens de Spelen een zekere dreiging. Zoals bij elk groot evenement mag je aanslagen niet uitsluiten. Dat neemt niet weg dat het eervol en bijzonder is om een bijdrage aan de Spelen te leveren.”

Ook leuk! De Garde républicaine heeft op LinkedIn een video gepost over onze collega’s. Klik hier.

Tekst Jack Oosthoek | Foto Henriëtte Guest (eerste foto in serie is echter gemaakt door collega’s in Parijs)