55 Nederlandse politiemensen en marechaussees helpen bij Spelen

De Franse politiediensten krijgen tijdens de Olympische Spelen hulp van 55 politie- en marechausseemedewerkers uit Nederland. Ze gaan helpen op evenementen waarbij veel Nederlanders aanwezig zijn. Er worden 45.000 agenten en gendarmes ingezet voor de beveiliging van de Spelen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat Franse agenten worden bijgestaan door 1.800 mensen uit 43 landen. Zij worden vooral ingezet op stations, luchthavens en de locaties waar de wedstrijden gehouden worden. De buitenlandse politie heeft in Frankrijk geen bevoegdheden. Ze worden daarom gekoppeld aan Franse collega's.

Marechaussee op Schiphol verstrekt deze zomer meer nooddocumenten

De Koninklijke Marechaussee op Schiphol ziet deze zomervakantie vooral drukte bij het verstrekken van nooddocumenten. Volgens een woordvoerder is het drukker dan vorig jaar, omdat veel paspoorten dit jaar aflopen. "Het is druk, maar het verloopt over het algemeen goed. We zien geen extremen."
In diverse gemeenten zijn lange wachttijden voor het verlengen van een paspoort, door een piek in het aantal aanvragen. Door een wijziging in de regelgeving hebben veel mensen dit jaar een nieuw identiteitsbewijs nodig. "We doen een oproep aan mensen tijdig te kijken of een paspoort niet verloopt.”

Op dinsdagavond 16 juli rond 20:30 uur wilden wij een Duitse personenauto met meerdere inzittenden die net de Duits-Nederlandse grens op de A76 in Heerlen passeerde, controleren in het kader van Mobiel Toezicht Veiligheid.

De bestuurder kreeg een volgteken van ons en leek te volgen maar koos op het laatste moment het hazenpad. Na een zeer korte achtervolging stopte het voertuig plotseling midden op de autoweg en zagen wij dat de bestuurder en bijrijder inmiddels van plaats waren gewisseld. Achterin bevonden zich nog eens 3 personen. Na controle bleek dat aan de bestuurder, die inmiddels op de bijrijdersstoel zat, nooit een rijbewijs was afgegeven.

In het voertuig troffen wij een kleine hoeveelheid hasj aan. Dit hebben wij in beslag genomen. Daarnaast zijn tegen de bestuurder 3 processen-verbaal opgemaakt voor:

-Rijden zonder rijbewijs;

-Negeren van een volg-/stopteken;

-Stilstaan op een autoweg.

De hoogte van de boetes zal door een Officier van Justitie worden bepaald.

15 Syriërs zonder inreisdocumenten aangetroffen in internationale bus

15 Syriërs zonder inreisdocumenten aangetroffen in internationale bus, één aanhouding voor mensensmokkel. Rond 18:00 uur heeft de Koninklijke Marechaussee bij een Mobiel Toezicht Veiligheid-controle op de A2 bij Eijsden (Limburg) 15 vreemdelingen aangetroffen zonder inreisdocumenten. Ze bevonden zich in een internationale bus en bleken Syriërs te zijn. Eén van de Syriërs werd aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Hij wordt verdacht van het illegaal begeleiden van de andere vreemdelingen naar Nederland. De overige Syriërs zijn het vreemdelingentraject ingegaan. De Koninklijke Marechaussee in Maastricht doet verder onderzoek naar de zaak.

Gevluchte handbaltrainer die pupillen misbruikte, is aangehouden op Schiphol

De naar Tunesië gevluchte handbaltrainer uit Alkmaar die is veroordeeld voor misbruik van zijn minderjarige pupillen, is door de Koninklijke Marechaussee aangehouden op Schiphol. Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) weten. Het OM heeft de slachtoffers in de zedenzaak op de hoogte gebracht van de aanhouding. De 75-jarige O.F. komt alsnog voorlopig vast te zitten in de gevangenis in afwachting van de beslissing van de Hoge Raad. De man werd in hoger beroep veroordeeld tot 4 jaar celstraf, waarvan één jaar voorwaardelijk. Daartegen is hij in cassatie gegaan. Dat proces mocht hij niet meer in vrijheid afwachten.

Officieren Marechaussee beëdigd in centrum Apeldoorn

28 officieren van de Marechaussee hebben hun diploma behaald voor de Vaktechnische Opleiding. Hiermee ronden ze hun opleiding aan het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum van de Koninklijke Marechaussee (OTCKMar) af. Om de band met Apeldoorn te benadrukken, vond de beëdiging plaats in het centrum van de stad en was daarmee ook toegankelijk voor publiek. De officieren zijn onder meer opgeleid tot algemeen opsporingsambtenaar en Officier van Dienst Politie (OVDP).

Militair die gewapend rondliep in winkelcentrum zelfde dag op vrije voeten: ‘Wapen hing ter decoratie aan muur kazerne’

De militair die met een indrukwekkend groot wapen door winkelcentrum Hatert liep, is nog diezelfde avond vrijgelaten. De man wordt verdacht van bedreiging, het overtreden van de Wapenwet en de Opiumwet. De man werd bij de ingang van de flat, ingeklemd tussen de telefoonwinkel en de bloemist, aangehouden en meegenomen voor verhoor. Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee vertelt dat de man, een militair in actieve dienst, het verdere onderzoek en de afdoening van zijn zaak in vrijheid mag afwachten. Het wapen waarmee de verdachte rondliep, blijkt een ongevaarlijk pronkstuk te zijn. 

Marechaussee_officieel

De #vierdaagse zit erop! Alle 38 lopers van ons detachement hebben de finish gehaald, met muzikale ondersteuning van ons Orkest tijdens de laatste kilometers. We kijken terug op een prachtig evenement met weer veel support langs de route. Tot de volgende!

Actie Utrechtse Kromhout Kazerne beëindigd: 'We werden omsingeld'

De bezetting bij de Kromhout Kazerne in Utrecht is beëindigd. De Koninklijke Marechaussee heeft de 15 tot 20 pro-Palestina-demonstranten de opdracht gegeven om de tenten voor de hoofdingang af te breken en daar weg te gaan. Op een filmpje is te zien dat ook agenten tenten wegslepen. Wel beloven de demonstranten door te gaan met andere acties totdat ‘Palestina vrij is en Nederland niet meer medeplichtig is aan de genocide’.

Politie bekogeld met zwaar vuurwerk in Schilderswijk na Nederland - Turkije

De politie en Koninklijke Marechaussee zijn met zwaar vuurwerk bekogeld in de Schilderswijk in Den Haag. Nadat voetbalfans feestend en toeterend de straat opgingen, sloeg de sfeer bij sommige groepen om. ME en Marechaussee hebben meerdere charges uitgevoerd. Na de kwartfinale op het EK voetbal tussen Nederland en Turkije, gingen in Den Haag veel mensen de straat op, zowel Nederlandse als Turkse supporters. Er werd vuurwerk afgestoken, getoeterd en feestgevierd. Maar na enige tijd sloeg de sfeer om.