08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 07

KMarKort

Vijfde lichting persoonsbeveiligers rondt opleiding af

De vijfde lichting persoonsbeveiligers voor het contingent Persoonsbeveiliging Binnenland heeft onlangs haar opleiding afgerond. 19 deelnemers namen hun badge in ontvangst op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum (OTC) in Apeldoorn.

12 weken lang werden de persoonsbeveiligers in spe klaargestoomd door instructeurs van het OTC. Onder meer operationele procedures, schietvaardigheden, rijvaardigheden en persoonlijke ontwikkeling stonden centraal gedurende de opleiding.

De persoonsbeveiligers gaan aan de slag bij het contingent Persoonsbeveiliging Binnenland - onderdeel van de Hoog Risico Beveiliging – en worden ingezet op beveiligingsopdrachten die volgen vanuit het gezag: de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Volgende lichting 
De zesde lichting persoonsbeveiligers start in januari 2025. De laatste lichting volgt halverwege 2025, met de verwachting dat het contingent Persoonsbeveiliging Binnenland daarna volledig gevuld en operationeel is. 
Het stelsel Bewaken en Beveiligen staat onder grote druk, onder meer omdat het aantal personen dat beveiliging nodig heeft groeit. De Marechaussee zet haar ruime kennis en ervaring in om het stelsel te versterken.

Schengengrenscode geactualiseerd

De Schengengrenscode is geactualiseerd. Hierdoor is het Schengengebied beter bestand tegen huidige en toekomstige crises aan de buitengrenzen. De verordening is op 20 juni 2024 in het EU-Publicatieblad verschenen. Sinds 18 juli zijn de nieuwe regels effectief.

Bij een grootschalige noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid, zoals bijvoorbeeld een coronapandemie, kunnen er aan de buitengrenzen van de EU voortaan tijdelijke reisbeperkingen worden ingevoerd. De geactualiseerde Schengengrenscode biedt ook mogelijkheden wanneer migranten worden misbruikt als hybride wapen. De lidstaten krijgen dan namelijk de mogelijkheid om het aantal grensdoorlaatposten te beperken of de openingstijden ervan te verkorten en de grensbewaking te verscherpen.

Daarnaast is het bestaande kader voor de herinvoering en verlenging van binnengrenscontroles verduidelijkt. Bijvoorbeeld wanneer er een ernstige bedreiging van de openbare orde of de binnenlandse veiligheid is. De lidstaten moeten in zo'n geval beoordelen of herinvoering van controles aan de binnengrenzen noodzakelijk en evenredig is, en nagaan of de doelstellingen niet met andere maatregelen gerealiseerd kunnen worden.

Marechaussees controleren paspoorten op luchthaven.

Marechaussee neemt deel aan oefening EUROGENDFOR

De European Gendarmerie Force (EUROGENDFOR) organiseerde gedurende een week een ‘live exercise’ in Spanje. Als lid van EUROGENDFOR nam Nederland deel aan de oefening met een afvaardiging van onze organisatie.

De oefening zoomde in op de werkwijze van de EUROGENDFOR onder een civiele Europese missie voortkomend uit Common Security and Defence Policy (CSDP). Zo werd getraind op internationale samenwerking onder de EUROGENDFOR-vlag en het bundelen van nationale capaciteiten en gezamenlijke stabiliteit tijdens wereldwijde crisissituaties. De oefening was een vervolg op een workshop die plaatsvond in september 2023.

Collega’s uit verschillende landen namen deel, net als collega’s van het hoofdkwartier van het EUROGENDFOR in Vicenza. Onze organisatie stuurde 2 LTC-collega’s en een medewerker die nu werkzaam is op het hoofdkwartier.

Een Nederlandse marechaussee op de rug gezien naast een Italiaanse collega.

Meld je nu aan voor de Veteranendag

Op de Koning Willem III kazerne wordt vrijdag 4 oktober 2024 de Veteranendag KMar gehouden. Op deze dag komen al onze veteranen bij elkaar: jong en oud, beroeps en dienstplichtig, postactief of nog in dienst. De veteranendag staat in het teken van ophalen van herinneringen en het vertellen van verhalen.

210 jaar KMar
Het thema van de veteranendag dit jaar is ’210 jaar Koninklijke Marechaussee’. 210 jaar geschiedenis, die begon op 26 oktober 1814. Toen bepaalde (de latere koning) Willem I dat er behoefte was aan een korps ‘om de orde te handhaven, de uitvoering van de wetten te verzekeren en te waken voor de veiligheid van de grenzen en grote wegen’. Dat doen we in grote lijnen tot op de dag van vandaag nog steeds. Maar de omgeving waarin we werken verandert wel continu.

Aanmelden
Ben je veteraan in actieve dienst, gebruik het inschrijfformulier op intranet en mail deze naar: veteranendag.kmar@mindef.nl. Ken je post-actieve veteranen die deel willen nemen? Zij kunnen zich digitaal aanmelden via ‘Mijn Vi’ op de website www.veteraneninstituut.nl.

Kranslegging tijdens een eerdere editie van de veteranendag van de Marechaussee.

'Zijn we nog wel nodig op de grens?'

De eerste aflevering van KMarCast is live! De interne podcast voor en door collega’s van de Marechaussee gaat over onderwerpen die leven in de organisatie. Marechaussee-1 Priscilla Batten en opperwachtmeester Jasper Snippe praten in deze aflevering met de host, luitenant-kolonel Koen Polak, over de ontwikkelingen op de grens. Over kindontvoeringen, digitalisering en als grootste vraag; ‘zijn we straks nog wel nodig op de grens?’.

Beluister HIER KMarCast. (alleen te beluisteren via je mobiele device van Defensie)

Hoe luisteren?
Luister de KMarCast onderweg, tijdens het sporten of op de werkplek via je mobiele device van Defensie. Dat kan met beeld, maar hoeft niet. Een nieuwe aflevering van de KMarCast verschijnt vanaf september elke 6 weken. Op intranet verschijnt een nieuwsbericht als een nieuwe aflevering beschikbaar is. Op KMarTv vind je straks alle KMarCasts eenvoudig terug om te luisteren wanneer het jou uitkomt.

Nieuwe damespolo

Vrouwelijke collega’s kunnen vanaf nu nieuwe polo’s van het operationele tenue afroepen bij het Kleding- en Persoonsgebonden Uitrustingsbedrijf (KPU-bedrijf). 

Verbeterde maatvoering 
Met de invoering van de damespolo wordt invulling gegeven aan een breed gedragen wens van dames binnen de Marechaussee voor een beter zittende polo dan de huidige unisex versie. De damespolo is in meer breedte- en lengtematen beschikbaar. Vrouwelijke collega’s hebben dus meer keuzemogelijkheden wat zorgt voor een betere pasvorm en meer comfort. De gebruikte stof is hetzelfde als de unisexpolo. De nieuwe damespolo’s komen in een pakket bestaande uit 2 exemplaren met korte mouwen en 2 met lange mouwen. 

Afroepen
Het pakket is door KPU aan alle bekende vrouwelijke collega’s toegekend en verschijnt vanzelf in de KPU-app. De betreffende collega’s hebben inmiddels ook een email hierover ontvangen van KPU. 

Een vrouwelijke Marechausseecollega op de rug gezien, op de achtergrond lopen demonstranten.