10

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 01

KMar Wereldwijd

Leros, Griekenland

In ‘KMar Wereldwijd’ laten we elke maand een collega aan het woord die in het buitenland actief is voor de Koninklijke Marechaussee. Deze keer opperwachtmeester Ton en wachtmeester-1 Marcel vanaf het Griekse Leros.

"Samen zitten wij als opstapper aan boord van een Duitse Kustwachtboot voor de Frontex-inzet ’Poseidon’ in de Griekse wateren voor het eiland Leros, tussen Samos en Kos. We werken met een internationaal gezelschap van de Duitse Polizei, Poolse grenswachters, Duitse douaneambtenaren en wij dan; Ton van de brigade Scheldestromen en Marcel van de brigade Grensbewaking op Schiphol.

Ter voorbereiding op deze inzet hebben we een taakgerichte opleiding gevolgd in het Duitse Neustadt, vooral bedoeld om gewend te raken aan de werkzaamheden en routines aan boord van het Duitse schip.

Het schip van de Duitse kustwacht en het schip van de Duitse kustwacht op Griekse wateren.
De marechaussees werken samen met onder andere de Duitse Polizei en Poolse grenswachters.

Onze taak voor Frontex bestaat uit het bewaken van de buitengrenzen van Europa. Daarnaast onderscheppen we mensensmokkelaars en vluchtelingen en brengen hen veilig naar het vasteland, in dit geval Griekenland. We patrouilleren zowel overdag als ’s nachts met het Duitse kustwachtschip op de grenslijn tussen Turkije en Griekenland.

Door het jaargetijde en veranderende weersomstandigheden is het momenteel erg rustig, maar in de zomermaanden kan de activiteit oplopen tot enkele bootjes per week.
 

Een marechaussee samen met collega’s van de Duitse Polizei en een marechaussee aan boord van het Duitse kustwachtschip.
Zowel Ton als Marcel deden al de nodige ervaring op. Beiden zijn onder de vlag van Frontex meerdere keren ingezet op Samos.

We hebben beiden al de nodige ervaring opgedaan op dit gebied. Tot vorig jaar was Samos de ‘thuishaven’ van de Nederlandse bijdrage aan Frontex. Hier zijn we beiden meerdere keren ingezet. We onderschepten toentertijd, zeker in de beginperiode van Frontex, dagelijks 1 of meerdere rubberboten die richting Europa kwamen. Deze boten waren ontzettend klein en gevuld met tientallen vluchtelingen. Wij namen de vluchtelingen op volle zee over en vervoerden ze aan boord van ons vaartuig naar het vaste land.

Je maakt de meest schrijnende verhalen mee. We troffen oudere mensen, zwangere vrouwen en zelfs pasgeboren baby’s aan. Aan ons de taak om ze over te brengen naar opvangkampen waar Griekse en Frontex-collega’s de asielprocedure opstartten. Dezelfde werkwijze die we hier, vanaf Leros, hanteren.
 

Opperwachtmeester Ton op een berg in Leros en uitzicht op zee vanaf het Griekse Leros.
‘Tussen de diensten door proberen we onze hoofden leeg te maken door het eiland te verkennen’

Het werk kan best pittig zijn. Daarom proberen we tussen de diensten door onze hoofden leeg te maken door het eiland te verkennen. We genieten volop van de Griekse gastvrijheid en de prachtige omgeving.

Wij hebben er nu 2 maanden op zitten en worden eind deze maand afgelost. Dan vertrekken we weer richting Nederland.

Tot dan!"

Met vriendelijke groet,

Opperwachtmeester Ton en wachtmeester-1 Marcel

Crewmembers Joint Operation Poseidon, Frontex