03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 01

De 12 mooiste foto's van...

...de 18e editie van controleactie Trinity in Rotterdam

Gesjeesde, luxe Audi’s en Mercedessen met alles erop en eraan. Aftandse Peugeootjes waar de zijspiegel en kentekenplaat met zwarte tape zitten vastgeplakt. Alles bij elkaar was het een bonte verzameling auto’s tijdens de grote controleactie Trinity die eerder deze maand plaatsvond bij Rotterdam The Hague Airport.

Collega’s van de brigade Zuid-Holland werkten daar met politie en andere ketenpartners samen om ondermijnende criminaliteit en andere misstanden aan te pakken. Het was alweer de 18e editie van deze actie. Er werd gezocht naar wapens, drugs en nog een hele waslijst aan misstanden. KMarMagazine draaide mee en zag van alles voorbijkomen. Check deze fotoreportage maar.

Na een briefing op de brigade is het zover. Einde van de middag begeleiden motorrijders van de Marechaussee en politie de eerste auto’s richting de controlevakken. Collega’s controleren vooral op feiten die vallen onder de Wet Wapens en Munitie. Sommige wagens worden binnenstebuiten gekeerd, op zoek naar verborgen ruimtes waar een wapen of andere illegale zaken zouden kunnen liggen.

Bestuurders en andere inzittenden worden in de zoektocht naar wapens gefouilleerd. Soms is dat even blauwbekken voor de mensen, aangezien het deze donderdag waterkoud is. Deze meneer komt zijn zoon van het vliegveld ophalen, maar moet dus even geduld hebben. “We houden een preventieve controle”, krijgt hij te horen. Een controle als deze komt iedere 1 à 2 maanden wel terug, vertelt medeorganisator wachtmeester Abel later. “Het levert elke keer aardig wat op.”

Niet ver van de aankomst- en vertrekhal van Rotterdam The Hague Airport zijn 10 controlevakken ingericht waar wagens worden doorzocht. Collega’s controleren dus vooral op de Wet Wapens en Munitie, maar kijken tevens met een schuin oog naar andere zaken. Agenten konden ook op de Wegenverkeerswet handhaven en inspecteurs van de Inspectie Leefomgeving en Transport controleren of taxichauffeurs hun vergunningen op orde hebben.

Tijdens Trinity ligt de focus op het verbaliseren van mensen als er een overtreding is vastgesteld. Dat kan gaan om verkeerde papieren of taxivergunningen, tot aan mankementen aan de auto, verdovende middelen en vuurwerk. Opvallend is een casus waarbij 57 vermoedelijke ‘neptelefoons’ zijn aangetroffen en in beslag genomen. Ook worden er mutaties opgesteld vanwege het aantreffen van grote hoeveelheden contant geld en verdachte gedragingen van personen en bedrijven. Deze mutaties zijn van groot belang voor de collega’s van het Programmateam Georganiseerde Ondermijnende Criminaliteit, die de data gebruiken om onderzoek te doen naar grotere verbanden en trends.

Bij een doorzoeking letten collega’s op normafwijkend gedrag, vertelt wachtmeester Jasper. Dat begint al zodra de wagen het controlevak binnenrijdt. “Is de bestuurder zenuwachtig, moffelt hij misschien snel iets weg? Dat soort gedrag valt op.” Eenmaal in de auto kijkt hij naar zaken die niet normaal zijn. Een opvallend randje kit waarmee een naad is afgedicht, kan duiden op een verborgen ruimte. Ook in de motorruimte zijn veel hoekjes en gaatjes waar mensen iets kunnen verstoppen.

Met een speciale speekseltest kunnen collega’s zien of bestuurders onder invloed van verdovende middelen zijn. Een man bekent meteen dat hij een dag eerder een feestje had en cocaïne heeft gebruikt. Dat is ook te zien in de test. Bovendien ruikt hij nog naar de drank, constateert een medewerker van de Belastingdienst die hem wijst op een openstaande schuld. De man wordt aangehouden.

Trinity is een urenlange actie waarin Marechaussee en politie samenwerken met ketenpartners zoals Douane, Inspectie Leefomgeving & Transport en Openbaar Ministerie. Ook is de Belastingdienst aanwezig om openstaande schulden te innen. Diverse automobilisten hebben forse schulden uitstaan, bijvoorbeeld een jongeman van 27 jaar met een schuld van ruim €45.000. Hij kan zijn snelle Volkswagen Golf meteen inleveren.

Alles bij elkaar deden er ruim 80 handhavers mee aan de controleactie. Zoals gezegd is Trinity onder andere bedoeld om een vuist te maken tegen ondermijnende criminaliteit; georganiseerde misdaad die een groeiende invloed heeft op de bovenwereld en zo de staat ondermijnt. Luchthavens zijn knooppunten die interessant zijn voor criminelen vanwege de goederen- en passagiersstromen.

Het is opvallend dat sommige mensen grote hoeveelheden cash op zak hebben. Voor de collega’s een interessante trigger om door te vragen. “Waarom heb je zoveel geld op zak? Hoe kom je er aan, wat doe je ermee?” Zo is er een dame met €12.000 op zak. Bovendien spreekt zij een andere taal dan de mannen voorin de auto. “Mogelijk is er sprake van prostitutie”, zegt een collega in het voorbijgaan. Later blijkt dat de vrouw een kledingbedrijf heeft en zaken wil doen met de mannen die ook in die business zitten. Dus mogen ze weer vertrekken. Van het grote bedrag wordt wel een mutatie gemaakt die kan leiden tot verder onderzoek.

Rotterdam The Hague Airport is een handhavingsknelpunt waar veel activiteiten samenkomen. Op basis van mutaties en andere data hebben analisten een zogeheten Integraal Ondermijningsbeeld gemaakt om onder andere de collega’s beter en efficiënter aan te sturen. De Marechaussee heeft bij luchthavens een voortrekkersrol op het gebied van misdaadbestrijding omdat het daar verantwoordelijk is voor de grensbewakings- en politietaak.

Na de vondst van pepperspray, traangas en een mes wordt deze Audi volledig doorzocht. Ook alle bagage gaat open om te zien of er nog meer wapens aan boord van de auto liggen. Alles bij elkaar zijn de collega’s toch al snel 1,5 uur bezig, maar ze vinden niks bijzonders meer. Het wapentuig wordt uiteraard wel in beslag genomen. De eigenaar krijgt een boete.

Voor 5 mensen eindigt de avond in een flinke domper. Zij hebben een forse belastingschuld en kunnen deze niet voldoen. Een takelwagen haalt hun in beslag genomen voertuig weg. Hoewel er tijdens deze editie van Trinity minder vluchten zijn dan in de zomer is de actie toch geslaagd, concludeert Abel. “We hebben veel auto’s gecontroleerd, vooral dankzij hits met de Automatic Number Plate Recognition. Dit keer troffen we geen vuurwapens of iets dergelijks aan. Maar wel enkele messen, busjes pepperspray en traangas. Daarnaast heeft de Belastingdienst voor ruim €30.000 aan schuld kunnen innen.”

Tekst: kapitein Arjen de Boer | Foto’s: Phil Nijhuis