05

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 01

Onrustige nacht in Eindhoven

'Je moet er niet aan denken, maar er wél klaar voor zijn'

Terwijl de carnavalswagens uit het vet worden getrokken, was de Brabantse gezelligheid op Eindhoven Airport deze maand eventjes ver te zoeken. 2 schutters hielden bij nacht en ontij flink huis in de vertrekhal van de luchthaven. Een fictief horrorscenario, maar wel een waar de collega’s van brigade Brabant-Zuid op voorbereid moeten zijn én blijven. 

Marechaussees van de brigade Brabant-Zuid bereiden zich voor op de EMNA-oefening.
Zo’n 30 teamleden van de brigade namen deel aan de zogeheten EMNA-oefening waarin de ‘Eerste Maatregelen Na Aanslag’ centraal stonden. Voor veel collega’s bekend terrein, voor een aantal nieuwe collega’s was het de eerste keer dat ze een dergelijk scenario voor de kiezen kregen.
Een IBT-instructeur demonstreert een aanhoudingstechniek.
Het eerste deel van de avond staat het beoefenen van protocollen centraal. Dit gebeurt onder de bezielende leiding van 2 IBT-collega’s. Stapsgewijs worden de verschillende benaderings-, aanhoudings- en geweldsprocedures doorgenomen.
Een klaslokaal met marechaussees.
Daarna is het tijd voor het theoretische deel van de oefening. Want mócht er iets gebeuren op de luchthaven, hoe lopen die communicatielijnen dan ook alweer? Wie doet de aansturing en vanaf welke locaties komen verschillende collega’s in actie?
Een ‘schutter’ met lang wapen in de vertrekhal van Eindhoven Airport.
Het is inmiddels 02.00 uur ’s nachts. Met de nodige theoretische en praktische bagage op zak, starten de marechaussees aan het grote eindscenario. Een tweetal schutters houdt zich op in de vertrekhal. Eentje schiet wild om zich heen en er zijn al meerdere slachtoffers gevallen.
Tijdens het oefenscenario maakt de schutter de nodige slachtoffers.
Hoewel gewondenverzorging uiteraard een grote rol speelt in het reguliere oefenschema van de brigade, ligt de focus hier vandaag niet op. “Deze oefening staat puur in het teken van het leren en toepassen van de verschillende technieken”, benadrukt een van de oefenleiders, eerste luitenant Jolan. “Een beetje cru misschien, maar met die ‘gewonden’ doen we nu dus niks.”
Marechaussees haasten zich naar de locatie van het schietincident.
Alle beschikbare eenheden worden opgeroepen om zich naar de vertrekhal te begeven. Vanuit verschillende hoeken stromen collega’s toe met maar 1 doel: de schutters zo snel mogelijk overmeesteren.
Marechaussees met getrokken wapen.
Dát er geschoten wordt, maakt het oefenscenario an sich al complex. Maar gebeurt dit op een luchthaven dan komt er direct nog een uitdaging bij kijken, merkt de luitenant op. “Er lopen hier altijd veel mensen die in zo’n geval natuurlijk in paniek raken. We oefenen vannacht niet met figuranten, maar proberen collega’s wel zo goed mogelijk voor te bereiden op deze extra moeilijkheidsgraad.”
Marechaussees overmeesteren de schutter.
Hoewel de schutters er alles aan doen om te ontkomen, blijken ze al snel kansloos tegenover ‘Brabant-Zuid’. Beide keren worden de gewapende mannen binnen korte tijd ingerekend. Wachtmeester-1 Yessie schrijft het succes toe aan de uitleg en training voorafgaand aan het scenario. “Je kon meteen toepassen wat je begin van de avond had geleerd. Hierdoor was het tijdens de daadwerkelijke oefening makkelijker om je weg te vinden.”
Marechaussees boeien de schutter.
Jolan beaamt dit. “Deze manier van trainen werkt gewoon heel goed. Daarom proberen we als brigade jaarlijks een dergelijke oefening op te tuigen om iedereen scherp te houden. Je moet natuurlijk niet aan een scenario als dit denken, maar je moet er wél klaar voor zijn.”

Tekst: kapitein Charlotte Verolme | Foto’s: korporaal-1 Barend Westerveld