02

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 01

Themadag laat collega’s stilstaan bij sociale veiligheid

‘Het onderwerp leeft en is juist nu bespreekbaar’

Bijna 200 collega’s namen halverwege januari deel aan de themadag ‘Sociale veiligheid & Sociale Media'. Het was de eerste in een reeks van 4 dagen op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn. “We hebben gekeken naar collega’s met een passie voor of specialisatie in het onderwerp en hen samengebracht”, vertelt organisator kapitein Demelza Cannemeijer-Goossens.

“We lijken allemaal op elkaar als we het uniform dragen, maar toch zijn we allemaal anders”, benadrukt commandant Koninklijke Marechaussee Annelore Roelofs tijdens haar openingswoord in de collegezaal. “Kracht halen we uit groepen. Niet door allemaal hetzelfde te zijn, maar juist door veelzijdigheid”, aldus de luitenant-generaal. “We hebben elke collega nodig.”

Na haar openingswoord krijgt Roelofs de eerste coin uitgereikt.

‘Zo’n themadag is een manier om een nóg grotere groep te bereiken.’

Grote groep bereiken

Met de toespraak van de commandant gaat het programma officieel van start. Aan het einde van de dag, na het volgen van onder meer 2 presentaties en een workshop, keren de deelnemers huiswaarts. Gewapend met handvatten, inzichten en verbreding voor henzelf of de organisatie. Dat is althans de doelstelling van het organisatieteam. “We hebben werkzaamheden waarbij de sociale veiligheid erg belangrijk is. Als je bijvoorbeeld niet helemaal jezelf kan zijn, hoe kan je elkaar dan voor de volle 100 procent vertrouwen wanneer je samen op patrouille bent?”, vraagt dagvoorzitter adjudant Ruud Verweij zich af.

Deelnemers pakken gekleurde kaartjes met daarop een workshopthema.
De deelnemers kiezen zelf 1 van de 9 workshops die ze in de middag volgen.

Collega’s vertellen wat het onderwerp sociale veiligheid voor ze betekent.

Portretfoto van adjudant Anita Knegt.

Adjudant Anita Knegt (50), medewerker afdeling Informatievoorziening en Communicatiesystemen

“Vanuit mijn rol als fractievoorzitter van een vakbond vind ik dat je nooit genoeg van het onderwerp sociale veiligheid kan weten. Binnen de regio Apeldoorn komen mensen met uiteenlopende zaken naar me toe. Ik vind het belangrijk om dan te weten hoe je daarmee om kan gaan. Zowel voor jezelf als voor degene die bij je komt. Het vervelende is dat ik in verband met vertrouwelijkheid niet altijd de andere kant van het verhaal kan aanhoren. Dat maakt situaties soms best ingewikkeld. Met deze themadagen kun je eigenlijk alleen maar beter op niveau komen.”

Juist dat onderlinge vertrouwen is een van de hoofdpunten als het om sociale veiligheid binnen de organisatie gaat, naast het waarderen van verschillen en het beschermen van elkaar tegen ongewenst gedrag. Vanuit zijn functie in het team Sociale Veiligheid op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum is Ruud dagelijks met het onderwerp bezig. “Die punten komen voor ons allemaal terug in het dagelijkse werk. Zo’n themadag als deze is een manier om een nóg grotere groep te bereiken.”

Kapitein Demelza Cannemeijer-Goossens en adjudant Ruud Verweij tussen foto’s van collega’s.
Links kapitein Demelza, rechts adjudant Ruud.

‘Ik gun iedereen een werkplek waarin collega’s elkaar waarderen’

Leren van apen

De themadag kwam tot stand in nauwe samenwerking met de Directie Kennis Strategie en Innovatie en adviesbureau Deloitte. In eerste instantie was het idee om alleen de medewerkers in Apeldoorn iets aan te bieden, maar al snel groeide het concept uit tot een organisatiebreed evenement. “Het is voor mij een belangrijk thema. Ik gun iedereen een werkplek waarin collega’s elkaar waarderen om wie ze zijn en wat ze kunnen. Het is belangrijk dat een individu en daarmee het team in hun kracht komen te staan. Sociale veiligheid is daarin een belangrijke factor. Het is ook een thema waar ik tijdens mijn loopbaan binnen de organisatie zelf vaak tegenaan ben gelopen, zowel positief als negatief”, legt Demelza haar beweegredenen uit om de dag te organiseren.

Presentaties in de collegezaal.
Deelnemers luisteren naar verschillende presentaties.

Dat het thema ook breder in de organisatie leeft, blijkt uit de bomvolle collegezaal waarin de deelnemers, van student tot generaal, de presentaties volgen. Volgens verschillende toehoorders had het verhaal dat Wendy Dorrestijn namens de Directie Kennis Strategie en Innovatie vertelt over presteren onder druk ‘best wat langer mogen duren’. Ze noemt veiligheid ‘de zuurstof van het team’. Vervolgens is het woord aan gedragsbioloog Patrick van Veen, die onderzoek doet naar het gedrag van apen. Ook hij kan rekenen op een aandachtige groep. “We zien ongewenst gedrag soms in een sociale omgeving, maar doen er niets mee omdat we die groep weer kunnen verlaten. Apen corrigeren elkaar op een gegeven moment. Het is uiteindelijk de groep die bepaalt wat kan”, vertelt hij.

Verschillende workshops over sociale veiligheid, onder andere met een VR-bril.
De workshops hebben uiteenlopende thema’s.

Collega’s vertellen wat het onderwerp sociale veiligheid voor ze betekent.

Opperwachtmeester Jeroen Vriens in gesprek.

Opperwachtmeester Jeroen Vriens (47), trainer Bicultureel Koninklijke Marechaussee

“De dag is voor mij een stukje netwerken, maar gaat ook om het leren over punten die ik voor mijn eigen werk kan gebruiken. Sta open voor elkaar. Als je een nieuwe collega krijgt, voer dan gewoon een gesprek. Waar kom je vandaan? Hoe gaat het met je? Moet ik ergens rekening mee houden? Zelf ben ik bicultureel opgevoed, met een Nederlandse familie waar ik om 17.00 uur naar huis moest en een Indische familie waar we met 30 man op de trap aten. Door mijn werk ben ik wel meer gaan nadenken over hoe ik daar in sta."

Divers programma

Of de medewerkers niet te veel informatie krijgen op zo’n dag? “Het is een volle dag”, beaamt Demelza. “Maar we hebben het programma zo divers mogelijk gemaakt met de bedoeling om iedereen te kunnen inspireren en het onderwerp via meerdere kanten te belichten.”

De afsluiting van het ‘pittige dagje’ bestaat uit de overhandiging van een coin aan alle deelnemers. “Daarmee hebben ze een tastbare herinnering. Natuurlijk hoop ik ook dat het meegaat de werkvloer op en het een gespreksstarter kan zijn. Sociale veiligheid is iets van ons allemaal.”

De grote opkomst maakt Demelza en Ruud nu al trots op het concept. Het verwachte aantal van 165 deelnemers werd in korte tijd ruim overschreden en ook in de volgende edities is al een hoop interesse. “Het onderwerp leeft en is juist nu bespreekbaar. Extra bagage ophalen is dan altijd goed”, besluit Ruud.

De themadag Sociale veiligheid & Sociale Media gemist? Er zijn nog plekken beschikbaar op 6 en 8 februari en 11 maart. Inschrijven kan via intranet of via deze QR-code.

Tekst: Nico Schinkelshoek | Foto’s: Rob Gieling