08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 01

KMarKort

Deelnemers Nijmeegse Vierdaagse gezocht

Wil jij dit jaar meedoen aan de Nijmeegse Vierdaagse? Geef je dan snel op! Dit jaar vindt de 106e editie van de Vierdaagse plaats van 16 tot en met vrijdag 19 juli.

De Marechaussee levert 1 detachement. Alle militaire detachementen lopen verplicht de 40 kilometer-route die start vanaf Heumensoord. Afhankelijk van je leeftijd loop je deze route met of zonder 10 kilo aan bepakking. Wil jij in het detachement meelopen? Meld je dan, na toestemming van je commandant, aan door een mail te sturen naar Detachement.N4D.KMar@mindef.nl.

Vermeld hierbij de volgende informatie: achternaam, voorletters, voornaam, geboortedatum, telefoonnummer, rang, brigade en functie, peoplesoftnummer, registratienummer Vierdaagse (indien je voor het eerst deelneemt niet van toepassing), hoeveel keer de Vierdaagse succesvol uitgelopen, toestemming commandant ja/nee.

Opgeven om met het detachement mee te lopen kan tot zondag 28 januari 2024, 23:59 uur. Op basis van de opgaves zal uiteindelijk een selectie worden gemaakt. Bericht hierover volgt zo spoedig mogelijk.

Het is tevens mogelijk om je aan te melden als individuele (militaire) deelnemer, zolang dit operationele werkzaamheden niet verstoort. Vraag dus ook in dit geval altijd eerst toestemming aan je commandant.

Samenwerking Feldjäger bekrachtigd

Op dinsdag 16 januari hebben brigadier generaal Wiesner van de Feldjäger en de commandant Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Annelore Roelofs, in Apeldoorn de Letter of Intent ondertekend. Met de intentieverklaring wordt de samenwerking op het gebied van Militaire Politie-functies geconcretiseerd. De ondertekening markeert het formele begin van de nauwe samenwerking.

De Marechaussee richt 2 eskadrons op. Beide dienen inzetbaar te zijn voor zowel de Militaire Politie-functie ter ondersteuning van het landoptreden als de bijstandstaak in nationale context. De ondertekening van de Letter of Intent brengt de ontwikkeling van de eskadrons in een nieuwe fase.

Veel kennis en ervaring over de specifieke functie wordt opgedaan bij verschillende internationale contacten. De belangrijkste samenwerkingspartner is de Duitse Feldjäger. De Feldjäger bestaat uit meerdere regimenten verdeeld over Duitsland. Het commando is gevestigd in Hannover.

In 2027 moet het eerste eskadron inzetbaar zijn. Dit eskadron wordt toegevoegd aan 13 Lichte Brigade van de landmacht. 13 Lichte Brigade, inclusief het Militaire Politie-eskadron is dan verbonden aan de 10e Duitse Pantserdivisie.

Eerste lichting dienjaarmilitairen aan de slag

De eerste lichting dienjaarmilitairen van de Marechaussee is gestart bij de brigade Grensbewaking op Schiphol. Hier verrichten ze ondersteunende werkzaamheden zoals controles aan de gate en observaties. Daarnaast bezoeken de militairen ook andere brigades om zo kennis te maken met het brede takenpakket van onze organisatie.

Het dienjaar maakt het mogelijk om een jaar lang een functie te vervullen bij de krijgsmacht. Daarbij snijdt het mes aan 3 kanten. Allereerst haalt Defensie zo extra personeel binnen. Daarnaast stimuleert het jongeren in hun professionele en persoonlijke ontwikkelingen. Tot slot zijn de jongeren ambassadeurs naar familie en vrienden. Het dienjaar kan een opmaat zijn naar een vaste baan bij Defensie.

In februari start een 2e lichting dienjaarmilitairen bij Defensie.

Deelnemers gezocht voor Roparun 2024

Een team van de Marechaussee neemt van vrijdag 17 mei tot en met maandag 20 mei 2024 deel aan de Roparun: een route van Seraucourt-le-Grand in Frankrijk naar Rotterdam, waarbij in estafettevorm meer dan 500 kilometer hardlopend wordt afgelegd. Het team zoekt nog collega’s, zowel hardlopers als ondersteuners.

Stichting Roparun is een van de goede doelen die door onze organisatie wordt ondersteund. Het doel van de Roparun is geld inzamelen voor de palliatieve zorg voor kankerpatiënten.

Je kunt het team versterken door je aan te melden voor de volgende posities: ondersteuner, hardlopers (reserve), navigator/chauffeur.

Voor de uiteindelijke deelname aan de Roparun worden 8 hardlopers geselecteerd. De lopers worden beoordeeld op fitheid, geoefendheid en motivatie.

Maak je interesse bekend door uiterlijk vrijdag 26 januari te mailen naar team320kmar@gmail.com. Geef in de mail aan waarom je mee wilt doen, hoe je te bereiken bent en welke rol jouw voorkeur heeft.

Nieuwjaarsreceptie Gouverneur der Residentie drukbezocht

In de Haagse Pulchri Studio vond maandagavond 8 januari de nieuwjaarsreceptie plaats van de commandant Koninklijke Marechaussee in haar rol als Gouverneur der Residentie.

Onder de bijna 350 aanwezigen waren secretaris-generaal van Defensie Maarten Schurink en demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgös-Zegerius. Ook waren onder meer de Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim en een aantal voormalige commandanten van de Marechaussee aanwezig.

In haar welkomstwoord zei luitenant-generaal Annelore Roelofs verheugd te zijn dat zoveel genodigden gehoor gaven aan de uitnodiging om elkaar te ontmoeten en bij te praten. Ze sloot af door alle aanwezigen een fijn, gezond en veilig nieuwjaar te wensen.

De rol van Gouverneur der Residentie is sinds 1962 een vaste neventaak van de commandant Koninklijke Marechaussee. Die neventaak houdt in dat de commandant verantwoordelijk is voor het militair ceremonieel in Den Haag, bijvoorbeeld rond Prinsjesdag en bij het aanbieden van geloofsbrieven aan de Koning.