06

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 07

Een dagje KMarren met…

Wachtmeester-1 Lisa, die de Nijmeegse Vierdaagse loopt

Wachtmeester-1 Lisa (30) verruilde afgelopen week haar werkplek op de Koning Willem III-kazerne voor de Nijmeegse Vierdaagse. De routinier, die de wandeluitdaging al voor de negende (!) keer aangaat, neemt KMarMagazine een dag mee. Van het ontbijt, het trotseren van de Zevenheuvelen, tot het met schilden gewapend een ludieke entree maken in de feesttent.

De Nijmeegse Vierdaagse staat internationaal bekend als een titanentocht. De Vierdaagse eenmalig volbrengen is al een hele prestatie, laat staan 9 keer. “Elk jaar wil ik aan mezelf bewijzen dat ik het kan”, vertelt Lisa. “Het is echt een sportprestatie die je elk jaar levert, waarbij je mentaal je eigen grenzen opzoekt.” Naarmate je de Vierdaagse vaker loopt, wordt de tocht echt makkelijker, vindt zij. “Lichamelijk word je sterker. Alsof je spieren onthouden wat er in zo’n week van ze gevraagd wordt. Pijntjes zijn er echt wel, maar daar ben ik op voorbereid. En blaren? Die heb ik bijna niet meer.”

En toch. Hoe ervaren ook, voorafgaand zijn er altijd zenuwen. “Je bent maanden bezig met de voorbereidingen en het trainen. Ik weet dat ik hem goed kan lopen, maar dat er altijd een blessure kan optreden, waardoor ik moet stoppen.”

Het mentale, dat is volgens Lisa de grootste uitdaging tijdens de Vierdaagse. “De eerste 2 dagen doe je op training, de laatste 2 gaan op karakter. Je kan in een bepaalde bubbel belanden. Ik heb echt momenten tijdens het lopen dat ik mezelf afvraag: waarom doe ik dit? Ik heb hier geen zin meer in.” Maar daarin kan juist het lopen in een detachement helpen: “Je gaat als team de uitdaging aan en komt als team over de streep. Je herkent die moeilijke momenten bij elkaar en moedigt elkaar aan om door te zetten.”

Transformatie van groen naar blauw

‘Normaal’ werkt Lisa op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn, waar ze in juni begon als instructeur. “Op dit moment ben ik nog aan het inwerken, maar tot nu toe bevalt het ontzettend goed. Ik heb zin in de komst van de nieuwe lichtingen dit najaar.”

Eerder werkte Lisa onder andere op de brigade Grensbewaking, maar ze gaf ook al Integrale Beroepsvaardigheden Training. Voor de klas staan is dus zeker niet nieuw: “Al is het nu wel anders. Daar werkte je over het algemeen met ervaren en fitte collega’s, die bekend zijn met de geweldspiraal. Bij het opleidingscentrum ligt de focus op het bouwen aan de basis. Eerst het ‘groene’ militaire, daarna de militaire politietaken. Deze jonge mensen zijn in sommige gevallen nog nooit lange tijd van huis geweest. Nu slapen ze direct 2 weken op de kazerne. Je ziet als instructeur echt de ontwikkeling van ‘spijkerbroek’ naar collega, dat is mooi om te zien.”

Meedoen aan 'Een dagje KMarren met...'?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in 'Een dagje KMarren met...'? Neem dan contact op via kmar.magazine@mindef.nl.

Tekst: kapitein Saminna van den Bulk | Video: Paris Hidden, wachtmeester-1 Lisa en sergeant-majoor Christian Snijders | Montage: Karel Polack