02

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 07

Topdrukte voor brigade Politie en Beveiliging

‘Meer reizigers, meer meldingen’

Het is vakantietijd en dat is te merken op Schiphol. Deze tijd van het jaar is er topdrukte en dat merken ook de collega’s van de brigade Politie en Beveiliging. “We zien bijvoorbeeld meer bagagediefstal.”

'Tienduizenden reizigers per dag'

Een opstootje bij een van de incheckbalies, achteloze passagiers die hun bagage onbeheerd laten staan om ergens een familieselfie te nemen, een agressief schreeuwende man op Spoor 1 van het treinstation. Eigenlijk verloopt deze vrijdagochtend redelijk normaal voor de collega’s van de Politiedienst van de brigade Politie en Beveiliging.

Ja, het is een stuk drukker, want inmiddels is de zomervakantie begonnen, weet opperwachtmeester Jeffrey (33): “Er zijn dus meer mensen, wat automatisch meer meldingen betekent. Zo zien we meer mensen die een nooddocument nodig hebben en meer bagagediefstal. Reizigers komen met de trein, maar letten even niet goed op en iemand steelt hun koffer of tas. De slachtoffers krijgen we dan aan de balie op Schiphol Plaza. Dat gebeurt elke dienst 3 tot 4 keer, meer dan normaal.”

Dagelijks wordt er onbeheerde bagage aangetroffen. Een explosievenhond onderzoekt het pakket op verdachte zaken. Vaak is het loos alarm, maar veiligheid gaat boven alles.
Dagelijks wordt er onbeheerde bagage aangetroffen. Een explosievenhond onderzoekt het pakket op verdachte zaken. Vaak is het loos alarm, maar veiligheid gaat boven alles.

‘Dan waren er weleens opstootjes’

Lange rijen

Tijdens de zomerperiode is het een drukte van jewelste op de luchthaven. Tienduizenden passagiers, vertrekken, komen aan of stappen over op een andere vlucht. Van enige chaos is echter niets te merken. Niet zoals vorig jaar toen er lange rijen stonden, tot ver buiten de vertrekhallen. Die situatie zorgde voor de nodige irritatie bij reizigers, kan Jeffrey zich herinneren. “Dan waren er weleens opstootjes waarbij we moesten ingrijpen.”

Dit jaar werd daarom toch wel met de nodige spanning uitgekeken naar deze vakantieperiode. Maar de drukte valt dus enorm mee. Dat constateerde later dat weekend ook een woordvoerder van de luchthaven.

e Politiedienst zorgt ook voor de veiligheid op het NS-station onder Schiphol. Agressief gedrag wordt niet getolereerd.
De Politiedienst zorgt ook voor de veiligheid op het NS-station onder Schiphol. Agressief gedrag wordt niet getolereerd.

Piekdagen

Schiphol verwacht van 8 juli tot en met 3 september gemiddeld 68.000 vertrekkende passagiers per dag. Op piekdagen ligt dat aantal ruim boven de 77.000. De piekdagen liggen aan het begin van vakantie. In Nederland was dat de eerste 3 weken van juli. Het aantal vertrekkende passagiers is 26% hoger dan in de zomervakantie 2022. Bron: Schiphol.

Alert blijven

Maar dat wil niet zeggen dat Jeffrey en zijn collega’s van de Politiedienst kunnen ontspannen. Jeffrey is vandaag ‘commandant Plaza’, wat betekent dat zijn team toezicht houdt in de winkelgebieden, het treinstation en de vertrekhallen. Buiten surveilleren collega’s in een auto of op de motor. Als ze iets verdachts zien grijpen ze in. Denk bijvoorbeeld aan onbeheerde bagage, waarvoor dan een explosievenhond wordt opgeroepen, om te checken of er niks geks in de tas zit. Zoiets komt eigenlijk elke dag wel meerdere malen voor, weet Jeffrey. “Of we reageren op meldingen die via de beveiliging van Schiphol of onze eigen meldkamer binnenkomen.”

De gelijkenis met een echte Glock is treffend, maar het is een waterpistool. Toch mag het niet mee in het vliegtuig, omdat het te echt lijkt.
De gelijkenis met een echte Glock is treffend, maar het is een waterpistool. Toch mag het niet mee in het vliegtuig, omdat het te echt lijkt.

Waterpistolen die lijken op een Glock

Waterpistool

In zijn oortje hoort hij vervolgens dat er in iemands handbagage een ‘op een vuurwapen gelijkend voorwerp’ is aangetroffen bij de security. Dus gaan de collega’s richting de bagagecheck om te zien wat er aan de hand is. In de handbagage van een kind is inderdaad een verdacht object aangetroffen. En ‘op een vuurwapen gelijkend’ is ietwat zacht uitgedrukt. Het blijkt een waterpistool te zijn dat lijkt op een Glock 9mm-pistool. Oké, dit speelgoedding werkt op batterijen en is gemaakt van wit en blauw plastic. Daarnaast kloppen de afmetingen niet helemaal. Maar verder lijkt het net echt. Zeker als je hem zwart zou spuiten. Ook al is het gecertificeerd speelgoed, zoiets mag niet mee het vliegtuig in. Dus wordt het ding in beslag genomen. Enkele uren later is het weer raak; zelfde soort melding, zelfde soort waterpistool. “Kijk, voor € 18,- is zo’n ding via internet te koop”, zegt de opperwachtmeester, terwijl hij zijn telefoon in de lucht houdt met daarop de pagina van een webwinkel.

Als ‘commandant Plaza’ stuurt Jeffrey meerdere collega’s aan die binnen en buiten Schiphol surveilleren.
Als ‘commandant Plaza’ stuurt Jeffrey meerdere collega’s aan die binnen en buiten Schiphol surveilleren.

Steekpartij Leiden

Maar veel spannender lijkt het vanochtend niet te worden. Tot in het oortje van Jeffrey een heftige melding binnenkomt. Hij luistert aandachtig. “Er was een steekpartij in Leiden. Mogelijk is de verdachte in de trein gestapt, onderweg naar Schiphol. Hij is gewond aan zijn hoofd.” Niet veel later lopen achter hem collega’s van de Gewapende Beveiliging Burgerluchtvaart richting de treinsporen van station Schiphol. Ze hebben ook een schild bij zich om zich te kunnen beschermen. Terwijl de passagiers nietsvermoedend hun weg zoeken op Schiphol, zijn ook de collega’s van de Politiedienst scherp. Niet alleen geüniformeerd, maar ook in burger houden zij een oogje in het zeil. Het blijkt loos alarm. In Leiden houdt de Dienst Speciale Interventies later die dag een verdachte aan.

Gedrag is een belangrijke indicator voor Jeffrey om te polsen wat iemand hier doet. Wanneer iemand zich afzondert en een beetje geheimzinnig gedraagt, kan dat een reden zijn om die persoon even te controleren.
Gedrag is een belangrijke indicator voor Jeffrey om te polsen wat iemand hier doet. Wanneer iemand zich afzondert en een beetje geheimzinnig gedraagt, kan dat een reden zijn om die persoon even te controleren.

Stress is hoger

Verder verloopt de vroege dienst van Jeffrey rustig. “We hebben nog wel iemand aangehouden wegens winkeldiefstal. Hij had wat spullen ‘meegenomen’ bij de Albert Heijn.” Maar dat waren de bijzonderheden voor vandaag. Geen gekkigheid eigenlijk. Ja, het was drukker vanwege de zomervakanties, maar het ging soepel. “We houden nog wel rekening met mogelijke conflicten tussen bijvoorbeeld passagiers en luchthavenpersoneel. Vanwege de drukte is de stress hoger en dat kan dan leiden tot ruzies”, weet de opperwachtmeester. De drukte kan nog toenemen, want ook deze week gaan er nog vakantievierders op reis. “Ook kunnen er meer verkeersongelukken gebeuren rond Schiphol vanwege de drukte.” Maar het is nog te vroeg om een algeheel oordeel te vellen over de zomerdrukte, stelt Jeffrey. “Misschien moet je dat in september nog maar eens vragen. Als het echt allemaal achter de rug is.”

Tekst: kapitein Arjen de Boer | Foto’s: sergeant Gregory Fréni