05

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 07

Dubbele rol Marechaussee op Marinedagen 2023

De Koninklijke Marechaussee was op de Marinedagen 2023 nadrukkelijk aanwezig. Bezoekers kregen enerzijds demonstraties voorgeschoteld en konden kennismaken met én informatie inwinnen over onze organisatie. Anderzijds vervulden collega’s de militaire politietaak. Ook werd samen met de Nationale Politie een Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden gevormd, die bij eventuele calamiteiten in actie kon komen.

Voor het eerst sinds 2017 vonden de Marinedagen en Sail Den Helder tegelijkertijd plaats op en rond de marinehaven in Den Helder. Dat leverde van vrijdag 30 juni tot en met zondag 2 juli zo’n 100.000 bezoekers op. Velen van hen bezochten ook de demonstraties, de static show en de stand van onze organisatie. Ondanks de drukte verliep het evenement zonder grote incidenten.

Een YPR, met op de achtergrond een fregat van de marine.
De Marechaussee was tijdens de Marinedagen aanwezig met een speciale stand om bezoekers een inkijkje te geven in het werk van onze organisatie.
De stand van de Marechaussee met op de achtergrond een schip van de marine.
Blikvangers op de oevers van de marinehaven waren, naast de stand van de Marechaussee, onder meer een YPR-pantserrupsvoertuig en een Amarok-terreinwagen.
Een collega geeft uitleg over het werk van de Marechaussee.
Een collega van de Landelijke Bijstand Organisatie legt aan een bezoeker uit welke middelen actievoerders gebruiken als ze zich vastketenen… en hoe marechaussees de actievoerders vervolgens weer losmaken.
Een collega geeft uitleg over het werk van de Marechaussee.
Eén van onze taken is het controleren van documenten op echtheid. Tijdens de Marinedagen kregen geïnteresseerden uitleg en konden ze zelf testen of ze over een scherpe blik beschikten.
Een collega geeft uitleg over het werk van de Marechaussee.
Hoewel het de Marinedagen waren, konden de collega’s rekenen op een grote aanloop. Ook de brigade Buitenland Missies stond paraat om de vele vragen van geïnteresseerden te beantwoorden.
Bezoekers kijken naar een demonstratie met een robothond van de Marechaussee.
Ook robothond Spot van Deep Vision kon weer op veel aandacht rekenen van het publiek. De ‘hond’ was zowel te bewonderen in de stand als daarbuiten, waar demonstraties werden gegeven met en door Spot.
3 foto's: een kind op een motor, kinderen die een marechaussee vangen, die als boef verkleed is en een kind verkleed als ME'er.
Populair was ook de ‘Kids ME-demonstratie’, waarbij kinderen een spoedcursus ME kregen en daarna direct boeven mochten arresteren. Ook konden de kleine bezoekers ‘proefzitten’ op een motor.
3 foto's, waarop collega's op de fiets en te voet de militaire politietaak uitvoeren.
Omdat Marinebasis Den Helder militair terrein is, waren er ook collega’s aanwezig die politietaken vervulden. Lopend, met de auto en op de fiets hielden zij tijdens de Marinedagen een oogje in het zeil.
3 foto's, waarop collega's samen met de politie over het marineterrein surveilleren.
Samen met de Nationale Politie vormde onze organisatie op afstand een Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden. Ook op de marinebasis was de samenwerking zichtbaar. De politietaak werd uitgevoerd met collega’s van de Nationale Politie.

Tekst: Michael Simon | Foto’s: John van Helvert