10

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 06

KMar Wereldwijd

Tirana, Albanië

In ‘KMar Wereldwijd’ laten we elke maand een collega aan het woord die in het buitenland actief is voor de Koninklijke Marechaussee. Deze keer is dat kapitein Egbert in Albanië.

“In april 2022 ben ik gestart als Flexibel Inzetbare Liaison Officier voor onder andere Albanië en was ik vanuit Nederland inzetbaar. Sinds november 2022 ben ik als residerend liaison officier in Albanië geplaatst. Samen met mijn collega liaison officier van de politie en de Belgische liaison officier richten we ons vanuit de Nederlandse Ambassade in Tirana op alle criminaliteitsfenomenen.

Links: ‘Guards of Honor’ aanwezig tijdens Koningsdag 2023 op de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Tirana. Rechts: Een conferentie in Tirana, uiteraard om de laatste trends en ontwikkelingen te vernemen maar ook ter uitbreiding van het netwerk.
Links: ‘Guards of Honor’ aanwezig tijdens Koningsdag 2023 op de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Tirana. | Rechts: Een conferentie in Tirana, uiteraard om de laatste trends en ontwikkelingen te vernemen maar ook ter uitbreiding van het netwerk.

Voor velen van jullie zal bekend zijn dat de taken van een liaison officier grotendeels bestaan uit het verwerken van politionele- en justitionele (rechtshulp)verzoeken. Ik vind het mooi om in meerdere landen (naast Albanië ben ik ook geaccrediteerd voor Bulgarije, Kosovo en Noord-Macedonië) te werken. Je kunt meedenken hoe we met deze landen op basis van ondersteuning kunnen samenwerken op het gebied van upstream disruption. Dat is het aanpakken van criminaliteit in het bronland, zodat het ons land niet bereikt. Dit proberen we onder andere door onze expertise op allerlei fronten te delen. Onze organisatie staat bekend als een internationaal opererende (militaire) politieorganisatie met veel kennis en ervaring op het gebied van grensmanagement en bestrijding van migratiecriminaliteit.

Links: Op bezoek bij de Nederlandse ambassadeur in Bulgarije, Simon van der Burg, met wie ik samen een buitenlandmissie heb mogen uitvoeren in Afghanistan (2012). Rechts: Aanwezig bij de inauguratie van het Kolonel Thomson-monument in Durrës.
Links: Op bezoek bij de Nederlandse ambassadeur in Bulgarije, Simon van der Burg, met wie ik samen een buitenlandmissie heb mogen uitvoeren in Afghanistan (2012). | Rechts: Aanwezig bij de inauguratie van het Kolonel Thomson-monument in Durrës.

Liaison officier is voor een groot gedeelte een netwerkfunctie. Je netwerk bepaalt hoe goed en hoe snel je de in formatie verkrijgt waarom wordt verzocht. Een netwerk opbouwen in Albanië is niet altijd even eenvoudig. Contactpersonen veranderen nogal eens vanwege soms onverklaarbare positiewisselingen. Mijn netwerk in Albanië bestaat onder andere uit de internationale afdelingen binnen de Albanian State Police, hieronder valt ook de Border & Migration Police en Interpol. Daarnaast is er een breed internationaal liaison-netwerk beschikbaar. Mijn netwerk bestaat naast ‘law enforcement agencies’ ook uit veel ngo’s en andere organisaties die zich met migratie bezighouden, zoals de International Organization for Migration, de UN High Commissioner for Refugees, UNICEF en nog een aantal lokale organisaties.

Links: Onder het genot van een kopje koffie in de tuin kennis maken met de gewoontes van Albanië. Rechts: Een oude bazaar in Krujë.
Links: Onder het genot van een kopje koffie in de tuin kennismaken met de gewoontes van Albanië. | Rechts: Een oude bazaar in Krujë.

Albanië is het land dat bekend staat om de gastvrijheid van de bevolking en misschien ook wel de (nog) ongerepte natuur. Albanië kent een relatiegedreven cultuur, alles gaat gepaard met het onderlinge vertrouwen op basis van het opbouwen van relaties. Ik kan gerust zeggen dat dit klopt, het aanwezig zijn in de regio maakt het verwerven van informatie veel makkelijker. En ja, dit gaat heel vaak gepaard met het drinken van een kop koffie in één van de vele koffiehuizen die Albanië rijk is. Overigens heeft het toerisme vanuit Nederland de afgelopen maanden een gigantische vlucht genomen. Dit komt mede door het Nederlandse televisieprogramma ‘Wie is de Mol?’ in 2022. Het aantal toeristen dat vanuit Nederland de prachtige natuur, de moderne stad Tirana maar ook de gastvrijheid van de Albanezen wil leren kennen is bijna verdriedubbeld.”

Links: Mount Dajti (Tirana) in de sneeuw. Rechts: Tirana bij nacht.
Links: Mount Dajti (Tirana) in de sneeuw. | Rechts: Tirana bij nacht.

Hartelijke groeten - Përshëndetje të Përzemërta

Kapitein Egbert

Liaison officier Koninklijke Marechaussee
Geaccrediteerd voor Albanië, Bulgarije, Kosovo en Noord-Macedonië