08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 06

KMarKort

De berg op tegen kanker

Ongeveer 30 collega’s hebben op 1 juni 2023 meegedaan aan Alpe d’HuZes: een sportief evenement waarbij zoveel mogelijk geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker. Het evenement is een van de goede doelen die dit jaar door onze organisatie wordt ondersteund. Vanuit de startplaats Bourg d'Oisans heeft een groep van 20 collega’s de berg wandelend, fietsend en hardlopend beklommen. Traditiegetrouw bemanden collega’s ook een verzorgingspost op de berg. De verzorgers kregen een dag later ook de kans om de berg te beklimmen.

Vanuit het startplaatsje Bourg d'Oisans, is het ruim 13 kilometer en 21 haarspeldbochten naar de top van de Alpe d'Huez op 1.860 meter hoogte. Eerste luitenant René deed als fietser voor de tiende keer mee en vertelt hoe hij de beklimmingen heeft beleefd. “Hier op de berg word je met alle kanten van kanker geconfronteerd. Een lach en een traan wisselen elkaar in rap tempo af. Binnen het hele team was altijd tijd en respect voor elkaar. De fietstocht omhoog deed ik samen met mijn fietsbuddy, waarmee ik de hele week al fietste. Het was een mooie en soms emotionele rit waarbij we elkaar hebben gesteund tot we weer op de top waren. Geen wedstrijd, maar een rit omhoog waarbij je onder de indruk raakt van de vele verhalen, de brandende kaarsen die in het donker hun licht en warmte afgeven en de vele banners met foto’s van overledenen, of zij die nog strijden. Niemand meer dood aan kanker, dat is waarom ik mee heb gedaan.”

In totaal heeft het evenement € 17.022.738,- opgebracht, waaraan de teams van de Marechaussee inmiddels € 39.507 hebben bijgedragen. Doneren kan nog steeds: https://teamkmar.nl of ga naar www.opgevenisgeenoptie.nl.

Een foto van wandelaars die meedoen aan Alpe D'HuZes.

Forensisch- en Opsporingsteam thuis na onderzoek in Oekraïne

Het Forensisch- en Opsporingsteam van de Koninklijke Marechaussee is begin juni teruggekeerd uit Oekraïne. Het team dat onder anderen bestaat uit rechercheurs van de Marechaussee en experts van andere defensieonderdelen deed daar enkele weken onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden en stelde bewijs veilig. De werkzaamheden werden uitgevoerd onder de vlag van het Internationaal Strafhof.

Het was voor de derde keer dat de experts, op verzoek van Oekraïne, naar het land afreisden. Dit keer maakten ook 9 Tsjechische deskundigen deel uit van het team. Commandant Landelijk Tactisch Commando, brigadegeneraal Jos Pieters, en directeur Operaties schout-bij-nacht Peter Reesink verwelkomden het team bij terugkomst op Vliegbasis Eindhoven.

In mei vorig jaar ging voor de eerste keer het Forensisch- en Opsporingsteam een aantal weken naar Oekraïne. Dat was toen enkele maanden daarvóór binnengevallen door Rusland. Eind vorig jaar was voor de tweede keer een team actief in het land. De verzamelde bewijslast werd overgedragen aan het Internationaal Strafhof, dat bepaalt of tot vervolging wordt overgegaan. Net als voorgaande keren was de inzet ook nu niet zonder risico. In Oekraïne wordt nog altijd hevig gestreden.

Jos Pieters verwelkomt collega's die zijn teruggekeerd uit Oekraine.

Succesvolle open dag Marinebasis Parera Curaçao

Marinebasis Parera op Curaçao hield op zaterdag 10 juni een open dag. Tijdens deze dag liet Defensie in het Caribisch gebied aan de bevolking van Curaçao zien waar ze voor staat en wat haar taken zijn in het gebied. Ook vertegenwoordigde een aantal collega’s onze organisatie. Collega’s gaven uitleg over de taken van de Marechaussee in het gebied en lokale bezoekers konden oefenen met IBT-materiaal. Naast inzicht geven in de werkzaamheden, was het een waardevolle dag om de samenwerking met ketenpartners te benadrukken.

De open dag op de marinebasis werd georganiseerd in samenwerking met Commandant der Zeemacht Caribisch gebied, de Kustwacht en de Curaçaose Militie. Aan de hand van onder andere het openstellen van schepen, verschillende exposities en stands, demonstraties en diverse activiteiten vertelden ze het verhaal van Defensie in het gebied. Het was ook een geslaagde dag om interesse te wekken in het werken bij Defensie.

Op de open dag op marinebasis Parera slaat een kind met een knuppel op een luchtkussen dat een collega vast heeft.

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam leert Marechaussee kennen

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft een kijkje in de ‘KMar-keuken’ gekregen. Hij bezocht onder andere brigade Zuid-Holland en het Operatiecentrum op Camp New Amsterdam in Soesterberg en kreeg uitleg over de werkzaamheden die onze collega’s uitvoeren.

Met onder andere een grote zeehaven, een veerbootterminal, een internationaal vliegveld en een internationale treinverbinding, heeft de gemeente Rotterdam intensief contact met onze organisatie. Daarnaast doet de gemeente regelmatig een beroep op de Landelijke Bijstand Organisatie om de politie te ondersteunen, bijvoorbeeld bij risicovolle voetbalwedstrijden of bij demonstraties.

Het werkbezoek startte op Rotterdam The Hague Airport waar de burgemeester instapte in een gepantserd voertuig van het eskadron Hoog Risico Beveiliging. Aboutaleb werd tijdens de rit van Rotterdam naar Camp New Amsterdam vergezeld door majoor Jelle Hazelhoff, commandant van de brigade Zuid-Holland, en een operator van het eskadron Hoog Risico Beveiliging. Zij namen hem mee in de werkzaamheden van de Marechaussee in de regio Rotterdam.

In Soesterberg werd de burgemeester ontvangen door brigadegeneraal Jos Pieters, commandant van het Landelijk Tactisch Commando. Hier kreeg hij een rondleiding door het Operatiecentrum en werd uitgebreid stilgestaan bij het informatiegestuurd optreden. Nadat Aboutaleb ook was bijgepraat over het stelsel van Bewaken en Beveiligen in de regio Rotterdam, bracht het gezelschap nog een bezoek aan een afvaardiging van de Landelijke Bijstand Organisatie.

Burgemeester Aboutaleb krijgt uitleg van een collega van de Landelijke Bijstand Organisatie.
Een overlijdensadvertentie van adjudant Harald van den Elshout.
Een overlijdensadvertentie van Arnoud Altena.