03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 06

De 12 mooiste foto's van...

…de Marechaussee tijdens de Nederlandse Veteranendag 2023

Met 2 detachementen heeft de Koninklijke Marechaussee afgelopen zaterdag deelgenomen aan het defilé tijdens de Nederlanse Veteranendag in Den Haag. Daarnaast ontvingen enkele marechaussees de Herinneringsmedaille Internationale Missie, zorgde het Orkest Koninklijke Marechaussee voor muzikale begeleiding en leverden marechaussees ondersteuning op het Malieveld aan de politie.

Tijdens de 19e editie van het evenement eerde Nederland de ruim 100.000 militairen die zich vanaf de Tweede Wereldoorlog hebben ingezet voor vrede en veiligheid. Een hoogtepunt van Veteranendag was het Nationale Defilé voor Koning Willem-Alexander in de Haagse binnenstad. In de militaire parade liepen in totaal bijna 4.000 veteranen en militairen mee van de verschillende krijgsmachtdelen. 

Het evenement startte in de Koninklijke Schouwburg met een openingsprogramma, aan wie onder meer majoor Angelo Wouters namens de Marechaussee deelnam. Hij was detachementscommandant van de tweede missie van het Forensisch- en Opsporingsteam in Oekraïne.

Op het Lange Voorhout in Den Haag ontvingen onder andere marechaussees van het Forensisch- en Opsporingsteam de Herinneringsmedaille Internationale Missie voor hun werkzaamheden in Oekraïne.

Minister van Defensie Kajsa Ollongren spelt kapitein Jessica van der Ster de Herinneringsmedaille voor Internationale Missies op met de speciale gesp Forensische Opsporing ICC (Internationaal Strafhof), voor haar inzet vorig jaar in Oekraïne.

Een detachement van het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee passeert onder meer Koning Willem-Alexander en waarnemend commandant Koninklijke Marechaussee generaal-majoor Roger Costongs op de Kneuterdijk.

Ook enkele historische voertuigen reden mee tijdens de kleurrijke parade. Het zonovergoten evenement trok maar liefst 90.000 bezoekers naar de stad van vrede, recht en veiligheid.

Ook oudgedienden van de Stichting Marechaussee Contact kregen het eerbetoon dat ze verdienden voor hun inzet voor vrede en veiligheid.

Het marechausseedetachement van het Landelijk Tactisch Commando loopt over een speciaal aangelegde baileybrug op het Malieveld, onderweg naar een volgend applausmoment op het zogeheten Muziekplein, waar presentator Eric Corton ze welkom heette met muziek.

Collega’s van de brigade Zuid-Holland hielden samen met de politie een oogje in het zeil op het Malieveld.

Kinderen konden ME’tje spelen en boeven vangen op het Malieveld. Altijd een groot succes!

Hoe ziet een YPR - een gepantserd rupsvoertuig van de Landelijke Bijstand Organisatie - er nou van dichtbij uit? Kinderen nemen enthousiast een kijkje bij het uitgestalde marechausseematerieel op het Malieveld.

Het Orkest Koninklijke Marechaussee nam niet alleen deel aan het defilé, maar verzorgde ook een optreden op het Malieveld.

De Nederlandse Veteranendag is vooral ook een grote reünie waar deelnemers aan allerlei missies elkaar weer treffen in een gemoedelijke sfeer.

Tekst: Kapitein Henny de Boer| Foto’s: Keesnan Dogger, Valerie Kuypers, Louis Meulstee en Herman Zonderland