KMar merkt effect van toename reizigers Caribisch Nederland

Het aantal reizigers dat van en naar Caribisch Nederland reisde is in 2022 is aanzienlijk toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Dit was in de werkzaamheden van de Marechaussee terug te zien. Onder andere in een toename van het aantal personen dat de toegang tot Caribisch Nederland is geweigerd, maar ook in het aantal geregistreerde vreemdelingen die te lang binnen Caribisch Nederland verbleven.

Groot mes in gesp van riem bij securitycheck Schiphol

Bij een securitycheck op Schiphol is een mes aangetroffen in de gesp van een riem. De drager van de riem heeft een boete gekregen. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. De Marechaussee heeft de riem met mes in beslag genomen. De verdachte heeft de boete ter plaatse voldaan, laat de Marechaussee op Schiphol weten via Instagram.

Slachtoffer mensensmokkel smokkelde nu zelf mensen

Een 35-jarige man, oorspronkelijk afkomstig uit Syrië, is veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf. De man heeft zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan mensensmokkel. In 2002 vluchtte hij vanuit Syrië naar Italië, na betaling van enkele duizenden euro’s aan een mensensmokkelaar. Later verhuisde hij naar Duitsland waar hij asiel kreeg. Vorig jaar september werd hij met 5 illegalen bij een controle bij Babberich opgepakt.

Aanzienlijk minder inklimmers bij Hoek van Holland

De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar 120 vluchtelingen tegengehouden die via de haven van Hoek van Holland het Verenigd Koninkrijk probeerden te bereiken. Dat is een stuk minder dan in voorgaande jaren. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Man (37) met wapens aangehouden bij Schiphol

De Marechaussee heeft bij Schiphol een 37-jarige man aangehouden die meerdere wapens bij zich had. Het gaat om een keukenmes en een stiletto en mogelijk 2 vuurwapens. De man reed in zijn auto in de buurt van Schiphol. Na een controle van de Marechaussee werd een 'op een vuurwapen gelijkend voorwerp' aangetroffen. Het keukenmes had hij in zijn broekband. Nadat de man werd aangehouden, is de stiletto in zijn voertuig aangetroffen en werd nog een mogelijk vuurwapen ontdekt.

Marechaussee discrimineert aan grens, oordeelt Gerechtshof

In 2021 kreeg de Marechaussee nog gelijk van de rechtbank. Die bepaalde toen dat marechaussees huidskleur wél mogen meewegen bij de beslissing iemand uit de rij te halen en te controleren. In hoger beroep oordeelt het Gerechtshof in Den Haag nu dus anders. De Marechaussee controleert onder meer op vliegvelden en in treinen of mensen het recht hebben in Nederland te zijn. Enkele burgers en maatschappelijke organisaties, waaronder Amnesty International, zeggen dat mensen met een donkere huidskleur eerder uit de rij worden gepikt dan anderen. Dit is volgens de eisers discriminatie en daarom vroegen zij de rechter om een verbod. De zaak werd onder anderen aangespannen door voormalig Eindhovens gemeenteraadslid Mpanzu Bamenga.