07

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 02

KMarKort

KMar verwelkomt koninklijke familie in Caribisch gebied

Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Amalia bezochten onlangs het Caribisch gebied. De kennismaking van de Prinses van Oranje met het Caribisch deel van het Koninkrijk stond tijdens het bezoek centraal. Op Curaçao werd de koninklijke familie verwelkomd door een erewacht van diverse diensten, waaronder de brigade Caribisch gebied van de Marechaussee.

Explosievenverkenners van de Marechaussee zijn onder leiding van het Korps Politie Aruba en het Korps Politie Caribisch Nederland, operationeel ingezet op Bonaire en Aruba. Zij verrichtten onder andere preventieve zoekacties en leverden zo een bijdrage geleverd aan de veiligheid van het bezoek.

Marechaussee-defilé Nederlandse Veteranendag

De 19e Nederlandse Veteranendag (NLVD) vindt plaats op zaterdag 24 juni 2023 in Den Haag. Op deze bijzondere dag zet de Koninklijke Marechaussee graag haar eigen actief dienende veteranen in het zonnetje met een eigen detachement. Interesse? Meld je aan!

Aanmelden kan tot en met donderdag 23 maart 2023 via evenementen.kmar@mindef.nl, onder vermelding van ‘NLVD 2023’. Het exacte programma en de precieze tijden volgen zo snel mogelijk na aanmelding.

Deelname is vrijwillig, uiteraard met instemming van jouw leidinggevende en kan als dienst in het rooster worden opgenomen. Het tenue is DT 2 (groot model decoraties) met baret.

Bijstandseenheid ingezet bij Johan Cruijff ArenA

De Bijstandseenheid van de Koninklijke Marechaussee heeft op 16 februari de politie ondersteund bij de voetbalwedstrijd Ajax-Union Berlin. De collega’s van de Bijstandseenheid KMar (BE KMar) zijn flexibel inzetbaar en opgeleid om op te treden in zowel het lage als het hoge geweldsspectrum. Indien nodig kan de eenheid ter plaatse zeer snel opschalen. Dat was niet nodig: rond de wedstrijd hebben zich geen grote incidenten voorgedaan.

De BE KMar is onderdeel van de Landelijke Bijstand Organisatie (LBO). De LBO is een speciale eenheid die zowel nationaal als internationaal snel ingezet kan worden binnen een breed spectrum aan taken. De afgelopen jaren kwam de LBO vooral in beeld door inzetten bij onder andere de boerenprotesten, klimaatacties en de ongeregeldheden die ontstonden na de invoering van de corona-avondklok in 2021.

Gouden waarderingsspeld voor levensreddende actie

Adjudant Claimon van de brigade Caribisch gebied heeft in het bijzijn van familie, vrienden en collega’s de Waarderingsspeld Koninklijke Marechaussee in goud ontvangen. Commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Hans Leijtens reikte de speld uit wegens een bijzondere en zeer moedige dienstverrichting van Claimon op Bonaire.

Op 16 januari 2021 redde adjudant Claimon met gevaar voor eigen leven een in nood geraakte duiker op Bonaire. De duiker lag op zijn rug in zee en kon niet op eigen kracht aan land komen. Hoewel de zee die dag erg onstuimig was, slaagden Claimon en een collega van het politiekorps Caribisch gebied erin de duiker uit het water te trekken.

Theatervoorstelling 'A seat at the table'

De KMar presenteert op vrijdag 24 maart 2023 een voorstelling van het theaterstuk ‘A seat at the table’. Het stuk is een prijswinnende voorstelling van de theatergroep Black Sheep Can Fly over uitsluiting en sluipend, onbewust of 'goedbedoeld' racisme binnen onze samenleving. De theatervoorstelling vindt plaats in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam en is kosteloos toegankelijk voor alle KMar-medewerkers. De voorstelling start om 14.30 uur.

Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Wil jij deze voorstelling bezoeken, stuur dan een e-mail met als onderwerp ‘Reserveren ASATT’ naar bck@mindef.nl en vermeld hierin je voor- en achternaam, rang, brigade/afdeling en telefoonnummer.

‘A seat at the table’ bestaat uit spel en zang en is gebaseerd op de ervaringen van de makers. Ervaringen soms zo absurd dat het lachwekkend is. In de voorstelling geven 4 acteurs op luchtige en humoristische wijze voorbeelden van alledaagse ervaringen op het gebied van discriminatie en laten zij zien hoe racisme zich manifesteert in onze samenleving en wat de consequenties zijn voor mensen die dit aan den lijve ervaren. 

OTCKMar krijgt leefstijlcoach

Het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum KMar heeft vanaf 1 maart een leefstijlcoach. Adjudant Michael Reinderink van de sector Basis Opleidingen gaat deze rol vervullen. Hij voert zijn (neven)werkzaamheden uit onder de paraplu van het programma Fit & Vitaal.

Reinderink wil als leefstijlcoach de collega’s graag een helpende hand bieden om er voor te zorgen dat ze in balans blijven of komen en (weer) gezond, vitaal, krachtig en duurzaam gezond inzetbaar zijn, zowel thuis als op het werk.

Wil je iets veranderen in je leefstijl, vitaliteit en/of gezondheid en heb je hierbij behoefte aan ondersteuning, begeleiding of coaching, neem dan per e-mail (Mulan) contact op.