Paramaribo, Suriname
In ‘KMar Wereldwijd’ laten we elke maand een collega aan het woord die in het buitenland actief is voor de Koninklijke Marechaussee. Deze keer is dat opperwachtmeester Hessel in Suriname.
“Op woensdag 1 juni 2022 vertrok ik samen met mijn collega’s wachtmeesters Jeroen en Wesley van de brigade Veluwe naar Suriname. Daar waren we 3 weken in het kader van artikel 4 Politiewet ter ondersteuning van de Jungle Warfare Instructor Course van het Korps Mariniers en 11 Luchtmobiele Brigade. Een bijzonder moment: onze krijgsmacht trainde sinds 2010 niet meer in het Zuid-Amerikaanse land. De regering van Bouterse gooide destijds de deur dicht. De nieuwe regering van Santokhi zette die weer open.
Door de lange trainingspauze na 2010 was er geen actuele informatie beschikbaar die wij voor het uitvoeren van onze taak konden gebruiken. De eerste weken zochten we daarom contact met lokale autoriteiten om een netwerk op te bouwen. We maakten werkafspraken over bijvoorbeeld het handelen na eventueel gepleegde strafbare feiten door Nederlandse militairen in Suriname. Uiteindelijk hebben we een goede samenwerking kunnen opbouwen met het Korps Militaire Politie (KMP). Ik onderhield telefonisch nauw contact met de commandant. Net als met de G3 (directeur Operaties) van het Surinaams Nationale Leger (SNL). In dit netwerk lag voor mij de grootste uitdaging, maar uiteindelijk ook de charme van de reis. Ik heb veel oefeningen gedraaid, maar nog nooit met zo’n netwerktaak in een onbekend land.
Er verbleven tijdens de training zo’n 250 Nederlandse militairen in het gebied. 11 Luchtmobiele Brigade had de leiding, aangevuld met een peloton van het Korps Mariniers. Ze werkten samen met militairen van het SNL. In meerdere trainingen moesten zij overleven en optreden in het oerwoud. Wie daar niet sliep, werd gelegerd op kamp Ayoko nabij Zanderij en kamp Monsanto aan de Saramacca rivier.
Vanwege de duur van de oefening en de intensiteit van de trainingen in de jungle is vooraf besloten een Operational Stand Down (OSD) in te lassen. Het OSD-moment heeft als doel dat de oefenende eenheden 2 volledige dagen en nachten kunnen rusten; even de batterij opladen. Op meerdere aansluitende momenten konden maximaal 45 collega’s even ontspannen. Het accent van de aanwezigheid van ons KMar-detachement lag op deze momenten.
In de praktijk houdt de OSD in dat de deelnemers aan de oefening op zoek gaan naar vertier: eten en winkelen in Paramaribo. Daarna op stap: op zoek naar barretjes, discotheken, casino’s en nachtclubs. In het verleden heeft dit weleens tot incidenten geleid. Met mijn collega’s had ik daarom vooraf de stad verkend en de horecagelegenheden in kaart gebracht. Uiteindelijk viel het in Paramaribo reuze mee met de uitgaansmogelijkheden en was de horeca redelijk gecentraliseerd. Voor ons als KMar was dat een voordeel. Uiteindelijk zijn de OSD-momenten voor ons soepel verlopen en hebben er geen noemenswaardige incidenten plaatsgevonden.
We hebben een bijzonder goede tijd gehad tijdens de training in een best wel uniek gebied. De verstandhouding met 11 Luchtmobiele Brigade, de Leider Der Oefening en de Vaste Kamp Staf was buitengewoon goed. Wederzijdse waardering is dan ook uitgesproken en de hoop dat het tijdens toekomstige oefeningen op eenzelfde wijze mag verlopen.
Voor een ieder: heb je de kans om een dergelijke oefening te draaien, pak hem! Defensie heeft de wens geuit om de jungletraining in Suriname weer jaarlijks te laten terugkeren.”
Opperwachtmeester Hessel
Artikel 4-detachement KMar
Jungle Warfare Instructor Course, Suriname