08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 08

KMarKort (2/2)

Buitenfitnesspark geopend op OTCKMar

Op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee (OTCKMar) in Apeldoorn is een gloednieuw buitenfitnesspark geopend. Collega's kunnen hier trainen om hun kracht en/of uithoudingsvermogen te verbeteren met behulp van gewichten of met hun eigen lichaamsgewicht. Het park is zowel bestemd voor lesprogramma’s als voor individueel gebruik.

“Dit park past in de richting die we op zijn gegaan”, zei plaatsvervangend Commandant OTCKMar Willemijn Arends tijdens de opening. “Fit en Vitaal is een belangrijk item in de Commanders Intent. We investeren in de mens en daarom geven we de komende tijd bewust meer aandacht aan de fitheid en het welzijn van ons personeel. Wij leiden toekomstige medewerkers op die zichzelf langdurig inzetbaar kunnen houden.”

Daarnaast worden de 3 fitnessruimtes op het OTCKMar voorzien van nieuwe vloeren en de allernieuwste trainingsmiddelen. Rond november komt er een Strength & Conditioning-ruimte in de sportzaal. Hier komen de nieuwste trainingsfaciliteiten te staan om de leerlingen te trainen, te testen en te begeleiden.

Minister van Justitie en Veiligheid bezoekt BSB

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz-Zegerius heeft een bezoek gebracht aan de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB). Met het bezoek kreeg de minister meer inzicht in het stelsel Bewaken en Beveiligen van de Koninklijke Marechaussee. 

De kennismaking van de minister met de BSB begon al tijdens de verplaatsing naar Camp New Amsterdam in Huis ter Heide. Tijdens een autorit werd ze bijgepraat over de werkzaamheden van het beveiligen van personen in landen met een hoog risico, bijvoorbeeld oorlogsgebieden. De BSB is hierbij gespecialiseerd in het zogeheten High Risk Environment Close Protection, ofwel persoonsbeveiliging in het hoogste dreigingsniveau.

Aangekomen op de kazerne werd de bewindsvrouw ontvangen door de commandant van het Landelijk Tactisch Commando brigadegeneraal Roger Costongs en majoor Arno Bungert, hoofd Operaties bij de BSB. Vervolgens maakte ze een rondje langs de 3 operationele afdelingen van de brigade: Persoonsbeveiliging, Aanhoudings- en Ondersteuningsteam en Observatieteam. Hierbij nam de minister uitgebreid de tijd om met de collega’s in gesprek te gaan en van gedachten te wisselen over de uitdaging van het stelsel Bewaken en Beveiligen. 

Ondermijnende Criminaliteit
Een van de speerpunten van het ministerie van Justitie en Veiligheid is de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Criminelen maken bij deze vorm van criminaliteit misbruik van legale bedrijven en diensten. Ook worden hierbij regelmatig politici, journalisten of advocaten geïntimideerd of bedreigd. Het kabinet investeert de komende jaren dan ook flink in het stelsel Bewaken en Beveiligen.

Nederlands team zet onderzoek oorlogsmisdrijven in Oekraïne voort

Het Nederlands Forensisch- en Opsporingsteam (FO-team) gaat verder met het onderzoek naar oorlogsmisdrijven in Oekraïne. Dat hebben de betrokken ministers per brief gemeld aan de Tweede Kamer. Onder de vlag van het Internationaal Strafhof (ICC) wordt er nog 3 keer een team ingezet. 

Op verzoek van Oekraïne deed het FO-team in mei al onderzoek naar oorlogsmisdrijven in het land. Nu is besloten dat een team dit najaar nogmaals onderzoek gaat doen. De 3e en 4e keer volgen in het voor- en najaar van 2023. Het FO-team bestaat uit personeel van de Marechaussee, aangevuld met experts van andere defensieonderdelen.  

Het forensisch en opsporingswerk is niet zonder risico’s, ook al beperkt de inzet zich tot gebieden die onder controle staan van de Oekraïense strijdkrachten. Zo vormen niet geëxplodeerde munitie en boobytraps een gevaar. Mocht de inzet niet meer verantwoord zijn, dan kan het team worden teruggehaald.