06

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 08

De agenda van de commandant

Wat houdt de commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Hans Leijtens, allemaal bezig? Een keer per maand kijkt KMarMagazine met hem mee. Deze maand: het beklimmen van de Mont Ventoux op de fiets voor het goede doel Groot Verzet Tegen Kanker op 2 september 2022.

Luitenant-generaal Hans Leijtens:

“De Koninklijke Marechaussee steunt jaarlijks 3 goede doelen. Dat doen we niet door alleen maar een geldbedrag over te maken naar een rekeningnummer. We leveren een bijdrage aan de door ons geselecteerde goede doelen door collega’s actief mee te laten doen aan een evenement of sportieve activiteit, waarbij geld wordt ingezameld voor een goed doel. Behalve dat we collega’s in de gelegenheid stellen dat tijdens diensttijd te doen, zorgen we vanuit onze organisatie ook voor de nodige ondersteuning, zodat het de deelnemers aan niets ontbreekt. Uiteraard is het hoofddoel van het meedoen aan dergelijke initiatieven om zoveel mogelijk geld in te zamelen, maar we tonen als organisatie ook onze maatschappelijke betrokkenheid. We hoeven niet op de eerste plaats te eindigen, maar kunnen wel laten zien dat we als KMar in staat zijn om een sportieve prestatie te leveren.

Een collega vroeg of ik wilde deelnemen aan de actie Groot Verzet Tegen Kanker. Dit goede doel zamelt geld in voor KWF Kankerbestrijding. De initiatiefnemers van de actie vergelijken het gevecht dat kankerpatiënten en hun naasten voeren met het beklimmen van een hoge berg. De 26 kilometer lange klim naar de top van de Franse Mont Ventoux symboliseert die strijd. Deelnemers mogen de berg wandelend, rennend of fietsend beklimmen en zamelen met behulp van sponsoren geld in. Omdat wielrennen een passie van mij is geworden, koos ik ervoor de berg met de fiets te bedwingen. Ik vond het een fantastische ervaring om de top te bereiken en voelde me daarnaast bevoorrecht om deel uit te mogen maken van het KMar-team, een zeer divers team van in totaal 26 collega’s van verschillende leeftijden en rangen. Het samen zijn en samen presteren heeft mij veel voldoening gegeven.

Op de dag dat de wandelaars en hardlopers de berg beklommen, zorgde het fietsteam voor de aanmoediging en ondersteuning. Toen we met de auto de Mont Ventoux opreden, ervaarde ik hoe steil de berg echt was. Ik had in de vakantie een speciaal trainings- en voedingsschema gevolgd, maar tijdens de autorit vroeg ik mezelf wel af waar ik aan begonnen was. Uiteindelijk finishte ik in 2 uur en 12 minuten. Sneller dan ik had verwacht. Het moment dat ik op de top stond, gaf mij kippenvel. Ook de weg ernaar toe vond ik erg indrukwekkend. Je beklimt met zoveel verschillende mensen tegelijk een berg en het bereiken van de top heeft voor iedere deelnemer weer een diepere persoonlijke betekenis. Dat werkt motiverend en zorgt ervoor dat je in een flow omhoog rijdt. Ons team heeft ruim € 43.000,- opgehaald. Ik vind dat een mooi resultaat waar we echt trots op mogen zijn."

Tekst: Robert den Hartog | Foto’s: team KMar