05

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 08

Een dagje KMarren met...

Wachtmeester-1 Evelien Giesen, Bereden Brigade Koninklijke Marechaussee

“Paard, paard en nog eens paard.” Wachtmeester-1 Evelien Giesen vat haar leven in een notendop samen. Ze durft zelfs te beweren dat paard het eerste woordje moet zijn geweest dat ze als baby heeft gezegd. Het mag dan ook geen verrassing heten dat toen Evelien de kans kreeg om naast haar reguliere functie te opteren voor een plekje als ruiter bij de Bereden Brigade Koninklijke Marechaussee ze deze mogelijkheid met beide handen aangreep. Nu is ze al 12 jaar operationeel ruiter en gediplomeerd instructeur. Daarnaast is ze tijdens Prinsjesdag adjudant te paard van de Gouverneur der Residentie, een functie die Commandant Koninklijke Marechaussee vervult. Ze rijdt dan samen met hem voor de Koninklijke stoet uit als hij de militaire eenheden langs de route inspecteert.

Evelien heeft naast haar operationele en ceremoniële inzetten te paard nog een andere belangrijke taak bij de Bereden Brigade. Evelien: “Ik moet ervoor zorgen dat Commandant Koninklijke Marechaussee het hele jaar ruiterfit is, zodat alles vlekkeloos verloopt als hij een inzet te paard heeft. Ter voorbereiding op Prinsjesdag train ik daarom samen met CKMar, zodat hij weer aan het paardrijden kan wennen en leert anticiperen op mogelijke onverwachte situaties of bewegingen van het paard. We verkennen de route en oefenen ceremoniële handelingen. Tijdens de training maken we ook gebruik van rook, vuur en luide muziek om te zien hoe de paarden daarop reageren. Een paard is van oorsprong een vluchtdier, dus training is en blijft altijd een vereiste.”

“Ik vind het erg leuk om mijn kennis en vaardigheden over te dragen aan CKMar en hem de handvatten aan te reiken die hij nodig heeft om zijn functie te paard goed uit te kunnen voeren.” Maar dat is volgens Evelien niet de enige reden waarom ze haar werk bij de Bereden Brigade fantastisch vindt. Ook haar collega’s bezorgen haar veel werkvreugde. “Je deelt allemaal dezelfde passie. Dat zorgt voor saamhorigheid en een goede sfeer binnen de groep. Ondanks dat we 2 jaar lang vanwege corona niet zijn ingezet tijdens Prinsjesdag zijn we dit jaar weer met z’n allen keihard aan de slag gegaan om zoals vanouds weer een mooi product neer te zetten: netjes, professioneel, strak op linie en allemaal tegelijk.”

Tekst: Robert den Hartog | Video: sergeant-majoor Henry Westendorp | Montage: Niels Bruin