05

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 02

Een dagje KMarren met...

Wachtmeester Collin, brigade Oostgrens-Noord

De Koninklijke Marechaussee voert op veel verschillende plaatsen aan de landgrenzen Mobiel Toezicht Veiligheid-controles uit. De bekendste zijn wellicht de controles bij de rijkswegen en kleine grensovergangen. Maar ook op vliegvelden, het water en aan boord van internationale treinen selecteert de KMar steekproefsgewijs reizigers om hun papieren te controleren. Wachtmeester Collin werkt bij de brigade Oostgrens-Noord en is geplaatst op de post Enschede. Zijn werkzaamheden bestaan voornamelijk uit MTV, ofwel het voorkomen van illegale migratie en grensoverschrijdende criminaliteit, aan de grens met Duitsland.

De betreffende dag voeren Collin en zijn collega’s een treincontrole uit aan boord van de internationale trein op het traject Berlijn-Amsterdam. Vanaf de post Enschede rijden ze met een voertuig naar treinstation Bad Bentheim, stappen aan boord van de trein en controleren in 4 coupés de identiteit, nationaliteit en verblijfsrechtelijke positie van de reizigers, als ook de echtheid van de documenten. Eenmaal aangekomen in Nederland worden ze opgehaald door een collega en kunnen ze eventueel weer naar Duitsland rijden om een volgende trein, op hetzelfde of een ander traject, te controleren.

Collin maakte deel uit van lichting 20-08 van de Wachtmeesteropleiding en is momenteel 3 maanden in operationele dienst. “Ik heb het erg naar mijn zin. Ik doe afwisselend werk binnen het MTV. Ik krijg met veel verschillende wetten, mensen en culturen te maken en werk samen met leuke collega’s. Daarnaast hou ik van het militaire aspect en vind ik het leuk om een bijdrage te leveren aan de veiligheid van Nederland. En ik leer graag nieuwe dingen. Daarom heb ik mij ook vrijwillig aangemeld bij het Treinteam. Zoals ik er nu overdenk blijf ik graag tot aan mijn pensioen bij de Marechaussee werken.”

Tekst: Robert den Hartog | Video: Paris Hidden | Montage: Karel Polack