03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 02

De 12 mooiste foto's...

…van een actie tegen Transport Facilitated Organized Crime (TFOC)

Na eerdere succesvolle TFOC-actieweken in andere delen van het land, was het dit keer de beurt aan Limburg. Collega’s van de brigade Limburg-Zuid en Brabant-Noord/Limburg-Noord hebben verkeerscontroles gehouden en gesprekken gevoerd om de transportsector bewust te maken van ondermijnende criminaliteit. De actie duurde 4 dagen en vond plaats rondom de luchthaven Maastricht Aachen Airport en bedrijventerrein Fresh Park in Venlo: 2 belangrijke locaties in de provincie als het gaat om transport, distributie en opslag van goederen.

“Transport is een belangrijke schakel in de criminele sector”, legt KMar-coördinator van de actie tweede luitenant Ruben uit. “Iedere crimineel heeft transport nodig voor het vervoer van illegale zaken als wapens, drugs of mensen.” Maar niet iedereen die werkzaam is binnen de transportwereld is zich van deze gevaren bewust. Daarom heeft de Marechaussee deze actieweek opgezet samen met de politie, de Douane, het Openbaar Ministerie en het Regionale Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) tegen ondermijnende criminaliteit. Tijdens de controles zijn onder meer boetes uitgedeeld, maar de echte opbrengst zat vooral in het creëren van bewustwording en het verzamelen van informatie.

Benieuwd naar de actie? Bekijk de foto’s!

Coördinator van de verkeerscontrole wachtmeester Reinier legt aan zijn marechausseecollega’s uit hoe de actie - op een parkeerterrein bij Maastricht Aachen Airport - eruit zal zien.

De voertuigen zijn geselecteerd met behulp van automatische nummerbordherkenning langs de weg. Zodra het scannen tot een hit leidt, komt een motorrijder in actie.

Motorrijders van de KMar Motorpool en de politie halen geselecteerde auto’s, bestelwagens en vrachtwagens van de weg en begeleiden die naar de controlelocatie.

Dankzij de intensieve samenwerking tussen de verschillende partijen kunnen kennis, expertise en bevoegdheden worden gedeeld.

Tijdens de controles werden flyers, koffiebekers en waterflessen uitgedeeld met informatie over ondermijning. Een QR-code op het promotiemateriaal leidt naar een pagina met tips & tricks over hoe ondermijning te herkennen. Ook is informatie toegevoegd over de betreffende meldpunten in het geval van een verdachte situaties of een strafbaar feit.

Het TFOC-team ging ook langs bij transportbedrijven in de omgeving om hen bewust te maken van de gevaren. Aangebroken lading? Hele specifieke wensen qua planning? Ook dat kan duiden op ondermijning.

En ook hier wordt het bijbehorende bewustwordingsmateriaal uitgedeeld.

Op de brigade Limburg-Zuid is een actie- en informatiecentrum ingericht waar alle diensten samenwerken. Hier kunnen de intelligence en de recherche meteen de systemen induiken als zich bijzonderheden voordoen tijdens de actie.

Een deel van de voertuigen moet door de mobiele containerscanner van de Douane, de mobix. Met een röntgenfoto van het voertuig kan een verdachte lading of een verborgen ruimte aan het licht worden gebracht.

Er zijn veel voertuigen gecontroleerd die voorkwamen in lopende onderzoeken. Daardoor is er veel informatie verzameld en zijn er nieuwe onderzoeken opgestart.

Daarnaast hebben collega’s veel gesprekken gevoerd, waarmee hopelijk meer bewustwording is gecreëerd en de meldingsbereidheid is vergroot.

Uit eerdere actieweken in andere regio’s is gebleken dat er nadien meer meldingen binnenkwamen uit de transportsector, waarmee onder meer grote partijen verdovende middelen zijn onderschept.

Tekst: kapitein Henny de Boer | Foto’s: sergeant-majoor Maartje Roos