Erbil, Irak

“Ik ben kolonel Paul Vos. Sinds september werk ik als militair adviseur vanuit het Consulaat-Generaal in Erbil. Samen met collega-kolonels uit de VS, het VK en Duitsland ondersteun ik de hervorming van het Ministry of Peshmerga Affairs (MoPA: zeg maar het Koerdische ministerie van Defensie). Samen zijn we de Multinational Advisors Group (MNAG).

Links: Kolonel Paul Vos. | Rechts: In gesprek met de vicepresident Sheikh Jaafer op zijn kantoor in Erbil.

Voor deze missie wist ik weinig van deze regio. Koerden kende ik vooral uit de grensbewaking en vanuit de aanpak van mensensmokkel. In dit gebied leven ruim 5 miljoen Koerden. De dienst in de Koerdische Regio van Irak (KRI) wordt uitgemaakt door 2 families: de Barzani’s in het noorden en de Talabani’s in het zuiden. Deze families hebben de politieke, economische en militaire macht in handen. Massoud Barzani is voorzitter van de Koerdische Democratische Partij (KDP) en Bafel Talabani is voorzitter van de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK). Beide partijen hebben omvangrijke aan hen gelieerde Peshmerga-eenheden. Mede door een burgeroorlog in de jaren 90 vertrouwen zij elkaar niet.

In de ogen van Massoud Barzani, toenmalig president van Koerdische Regio van Irak (KRI), waren de Peshmerga’s in 2014 onvoldoende voorbereid op de strijd tegen ISIS: ‘Zonder westerse luchtsteun hadden we het niet gered’. Dit was de aanleiding om het westen ook om steun te vragen bij de institutionele hervorming van de Peshmerga’s, zeg maar de organisatieontwikkeling van de Koerdische strijdkrachten. En hier ligt een forse uitdaging!

Links: In Sulaymaniya in gesprek met de Nederlandse-Koerd Muzaffar Said, verbindingsofficier 70 Forces. | Rechts: Eveneens in Sulaymaniya, een formele ontmoeting met Mustafa Chawrash, commandant 70 Forces. Alom gerespecteerd Peshmerga-leider, eveneens met een warme band met Nederland.

Een van de belangrijkste onderdelen van de hervorming is de samenvoeging van de afzonderlijke legers (ieder zo’n 40.000 Peshmerga’s) van KDP en PUK onder het MoPA. Met een totaal van zo’n 120.000 Peshmerga’s is dit op zichzelf al een hele kluif. Met het onderlinge wantrouwen en de verstrengeling met zakelijke en politieke belangen wordt het pas echt interessant.

De invoering van salarisuitbetaling via de bank in plaats van cash is een ander project dat ik ondersteun. Sinds oktober worden de Peshmerga’s van de eerste brigades via de bank uitbetaald. Samen met generaal-majoor Twana, directeur Financiën en brigadegeneraal Nabaz, directeur Hervorming hebben we bezoeken gebracht aan banken om de eerste ervaringen te bespreken.

Ik wilde zien of de zware wapens inderdaad nog aanwezig waren. De T55 en T62 tanks bleken inderdaad nog op de base aanwezig.

Het is erg belangrijk om inzicht te krijgen in de hervormingsbereidheid van de Koerden zelf, wat voor oplossingen zij zelf voorstaan en wat hen weerhoudt om beslissingen te nemen. Ik kom hiervoor op veel plaatsen in de KRI, variërend van Duhok tot Sulaymaniya, van Chamchamal tot Soran en natuurlijk in Erbil. Ik voer gesprekken met Koerdische Peshmerga-officieren, bankdirecteuren, de vicepresident, ministers, adviseurs van de Council of Ministers en een gevangenisdirecteur.

Tijdens een hike met de vicepresident in Qara Dag werden we goed beveiligd door leden van de Commando brigade.

De Koerden zijn erg gastvrij en vriendelijk en staan open voor adviezen. Die gastvrijheid gaat zover dat je vrijwel altijd wordt uitgenodigd voor de lunch of een bezoek aan huis. Betalen voor de lunch is onmogelijk. Van hun gastvrijheid kunnen wij nog veel leren.

Half maart zit mijn uitzending erop. Ik weet nu al dat ik kan terugkijken op een zeer boeiende missie in een boeiend deel van het Midden-Oosten. Een zinvolle missie die bijdraagt aan de stabiliteit van de KRI. Een stabiliteit die ook direct voor Nederland van belang is.”

Kolonel Paul Vos

Militair adviseur