Nieuwsflits van de maand

We beginnen deze rubriek met de nieuwsflits van de maand. Een foto met het werk van de Koninklijke Marechaussee gemaakt bij een nieuwsmoment. Dit kan een foto zijn van een defensiefotograaf maar ook van een externe fotograaf.

Deze keer: 10 betogers gearresteerd bij protest Koningin Máximakazerne

Een actiegroep heeft afgelopen weekend urenlang een deel van de Koningin Máximakazerne van de Marechaussee bij Schiphol geblokkeerd. De Marechaussee heeft de actie beëindigd en 10 demonstranten van Stop the War on Migrants aangehouden. De demonstranten hadden zich vastgemaakt aan de hoofdpoort en enkele hekken van de kazerne. Ze negeerden het bevel om zich los te maken en te vertrekken.

Bron en foto: Koninklijke Marechaussee

Man belandt in cel nadat hij tas kwijtraakt op Schiphol

De Koninklijke Marechaussee heeft op Schiphol een man aangehouden die nog 150 dagen moest vastzitten. Hij meldde zich op het bureau op Schiphol Plaza omdat hij zijn tas op de luchthaven was verloren. De marechaussees op het bureau checkten in de systemen of de tas was gevonden. Tijdens deze controle bleek echter dat de man nog 150 dagen in hechtenis moest. Hierop is hij aangehouden en overgebracht naar het cellencomplex.

Duitse moordenaar opgepakt bij controle op A12

Op de A12 bij Zevenaar heeft de Koninklijke Marechaussee een man uit Duitsland aangehouden die werd gezocht voor moord. Tijdens de controle bleek de Duitse man in het bezit van een vervalst paspoort. Na onderzoek naar de werkelijke identiteit van de man, wees het controlesysteem uit dat de 36-jarige Duitse man internationaal werd gezocht en dat hij nog een gevangenisstraf van 15 jaar moest uitzitten. De man is direct aangehouden.

'Rechterhand' Taghi van Colombia overgebracht naar Nederland

Said R., de veronderstelde rechterhand van Ridouan Taghi, is uitgeleverd aan Nederland. R. zat al bijna 2 jaar vast in Colombia in afwachting van zijn uitlevering. Om veiligheidsredenen is hij met een gecharterd vliegtuig naar Nederland gevlogen. Dat gebeurde onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee.

Marechaussee speurt naar illegale grensoverstekers

De Marechaussee ziet de laatste weken dat vluchtelingen in alle soorten vervoermiddelen Nederland proberen binnen te komen. Wekelijks voert de Marechaussee tientallen controles uit. Een verslaggever van De Stentor liep een dag mee aan de Nederlands-Duitse grens. Het volledige artikel kunt u lezen via: https://www.destentor.nl/binnenland/marechaussee-speurt-naar-illegale-grensoverstekers-betalen-duizenden-euros~ad99aced

Man die werd gezocht voor zedenmisdrijf op Schiphol opgepakt

De Koninklijke Marechaussee heeft op Schiphol een man opgepakt die in Spanje werd gezocht voor een zedenmisdrijf. De 43-jarige man heeft de Spaanse en Ecuadoraanse nationaliteit. Hij werd op het vliegveld in de boeien geslagen. De man stond op het punt om het vliegtuig naar Ecuador te nemen, maar de Marechaussee voorkwam dat. De rechtbank in Amsterdam beslist later wanneer de man aan Spanje zal worden overgeleverd.

Museum laat zien: dít doet de Marechaussee ook

Het Marechausseemuseum in Buren heeft een metamorfose doorgemaakt. De coronaperiode is gebruikt om exposities aan te passen. Met minder spullen en meer verhalen over het werk gaat het museum een andere richting op. Vestigingsdirecteur René Parijs is trots op de nieuwe inrichting. Volgens Parijs vertelt het museum zeker geen promotieverhaal van Defensie. De vernieuwde exposities geven volgens hem juist een eerlijk beeld van het werk. Natuurlijk is er ook aandacht voor de belangrijke taken van de Marechaussee.

Syriër gepakt op Eindhoven Airport met tas vol paspoorten

Op een vliegveld is een paspoort nodig. Een Syriër had daaraan in september dit jaar geen gebrek: in zijn rugzak vond de Marechaussee 17 paspoorten en evenveel verblijfsvergunningen uit Griekenland. Het Openbaar Ministerie wil hem daarom 30 maanden in de cel wegens mensensmokkel. Zelf spreekt de man (42) van een groot misverstand. De paspoorten waren van een bevriende familie die ze 'niet meer nodig had'. Hij zou zorgen dat ze daarom terugkwamen bij de Griekse autoriteiten.